Funktionsrätt Sverige tar sats inför det nya året

2022 i backspegeln
- Inför valet 2022 fokuserade Funktionsrätt Sverige på fem valfrågor med fokus på jämlik hälsa – jämlik vård, en arbetsmarknad som inkluderar personer med funktionsnedsättning, en fungerande skola för alla elever och insatser för att förbättra rättshjälpen och stärka rättsskyddet.
- Vi ställde partiledare och partiföreträdare mot väggen i en serie partiledarsamtal om funktionsrätt. Om du missat något av samtalen kan du se dem i efterhand via den här länken.
- Du missade väl inte vår partianalys över riksdagspartiernas funktionsrättspolitik? Den presenterades i TV4 och hade Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna i tätpositionerna, medan Socialdemokraterna och Moderaterna sladdade en bit efter.
- Efter valdagen har vi uppvaktat våra nyvalda beslutsfattare – statsråd och riksdagsledamöter. Det här arbetet fortsätter under våren 2023.
-
Funktionsrätt Sverige publicerade en uppföljningsrapport om nuläget för funktionsrätten i Sverige inför den internationella funktionsrättsdagen den 3 december. Rapporten visar få förbättringar under 2022. I vissa avseenden har utvecklingen faktiskt gått åt fel håll.
- Vi har också på olika sätt enagerat oss i mottagandet av flyktingar med funktionsnedsättning från kriget i Ukraina. I kontakten med Migrationsverket och andra myndigheter har vi förmedlat de strukturella hinder vi ser i både mottagande och etablering av flyktingar och nyanlända med funktionsnedsättning. MFD har ett regeringsuppdrag att stötta andra myndigheter i mottagandet, där det bland annat tagits fram ett informationsmaterial på olika språk om rättigheter för flyktingar och nyanlända med funktionsnedsättning. Funktionsrätt Sverige har medverkat i det arbetet.
- Ta del av årets nyheter, debattartiklar och utspel
- Ta del av årets remissvar
För att se det här innehållet från funktionsratt.se måste du ge ditt medgivande sidans topp.
Bilden visar presentationen av Funktionsrätt Sveriges partianalys i TV4.
Vad händer 2023?
Det nya året inleds med Sverige som ordförande i EU:s ministerråd. Funktionsrätt Sverige har arbetat för att Sverige ska stärka funktionsrättsperspektivet under ordförandeskapet.
Vi har fått medel från regeringen för att planera och förbereda en hybridkonferens under det svenska ordförandeskapet med syftet att främja genomförandet av konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, funktionsrättskonventionen.
Konferensen kommer att genomförs den 31 mars 2023. Läs mer om vårt arbete inför och under ordförandeskapet.
Andra hållpunkter fram till sommaren:
- I slutet på febrauri lanseras vår nya utbildning för patientföreträdare.
Läs mer om utbildningen - I maj har vi kongress, med val av styrelse och ordförande
- I juli planerar vi att medverka i Almedalen
I övrigt kommer vi att fortsätta vårt envisa intressepolitiska arbete för att alla människor i Sverige ska omfattas av funktionsrätten.Vi ser fram emot att dela det arbetet med er!
God Jul och Gott Nytt År!
önskar vi på Funktionsrätt Sverige
Kontakter
Monica Klasén McGrathKommunikationsansvarigFunktionsrätt Sverige
Tel:0708 854265monica.klasen.mcgrath@funktionsratt.seBilder
Länkar
Om
Följ Funktionsrätt Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Funktionsrätt Sverige
Regeringen lyssnar inte på kritiken mot ökade kostnader för läkemedel: ”Varför ska sjuka personer bestraffas?”17.3.2025 11:59:20 CET | Pressmeddelande
Regeringen går vidare med förslaget om att öka egenavgifterna i högkostnadsskyddet för läkemedel med 900 kronor – trots massiv kritik från både civilsamhällets organisationer och myndigheter. – Det försämrade högkostnadsskyddet riskerar att påverka folkhälsan negativt. Det är upprörande och oacceptabelt att regeringen helt ignorerar kritiken från de grupper som kommer att drabbas allra hårdast av de ökade kostnaderna, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige
Följ Norges exempel – gör Funktionsrättskonventionen till lag10.2.2025 12:36:28 CET | Pressmeddelande
En av de prioriterade frågorna för den nya norska regeringen är att göra FN:s funktionsrättskonvention till lag. Den norska regeringen skriver i ett uttalande att man gör detta för att stärka genomslagskraften för konventionen och förbättra läget för funktionsrätten. Funktionsrätt Sverige uppmanar nu den svenska regeringen att följa Norges exempel och lyssna på FN:s återkommande krav på att göra konventionen till lag – Funktionsrättskonventionen trädde i kraft i Sverige redan 2009, men vi väntar fortfarande otåligt på rättigheterna ska göra skillnad i människors liv och att konventionen ska bli lag, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
Trots välkomna budgetsatsningar: ”Inga betydande ekonomiska förbättringar för personer med funktionsnedsättning”19.9.2024 13:09:39 CEST | Pressmeddelande
Trots regeringens löften om att göra Sverige rikare är det få personer med funktionsnedsättning och kroniska sjukdomar som kommer att se direkta förbättringar i sin privatekonomi. Funktionsrätt Sverige saknar betydande förslag om förbättringar i regeringens budgetförslag för 2025. - Mer borde kunna göras för att förbättra livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
Inför EU-valet: Så tycker partierna om funktionsrätt i Europa2.5.2024 13:10:23 CEST | Pressmeddelande
Kraven från den europeiska funktionsrättsrörelsen inför EU-valet i juni får generellt ett stort stöd bland de svenska riksdagspartierna. Det framgår av en enkätundersökning som Funktionsrätt Sverige genomfört. - Det är glädjande att många partier stödjer arbetet för inkludering och ökad jämlikhet i Europa, säger Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige.
Funktionsrättskonventionen: Sverige får hård kritik av FN27.3.2024 16:34:16 CET | Pressmeddelande
I en ny FN-rapport kritiseras Sverige på flera punkter gällande rättigheter för personer med funktionsnedsättning. - Nu har regeringen en lång att-göra-lista för att leva upp till FN:s rekommendationer och krav. Funktionsrättskonventionen måste bli lag i Sverige, säger Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum