Arla

Mjölkpriset till Arlabönderna sänks vid årsskiftet

Dela
De senaste 15 månaderna har mjölkpriset till Arlabönderna höjts 12 gånger. Nu går priset ner för första gången sedan september 2021.
Mjölkpriset till Arlabönderna sänks i januari 2023, men ligger fortfarande på historiskt höga nivåer. 
Foto: Arla/Fredrik Gustavsson
Mjölkpriset till Arlabönderna sänks i januari 2023, men ligger fortfarande på historiskt höga nivåer. Foto: Arla/Fredrik Gustavsson

Priset som bönderna får betalt för sin mjölk i Arla går i januari 2023 ner med 5,3 öre per kilo mjölk. Sänkningen gället både konventionell och ekologisk mjölk.

Det så kallade a contopriset för konventionell mjölk blir därmed 611,1 öre per kilo och 662,3 öre per kilo för ekologisk mjölk.

– Sänkningen beror på det allmänna läget med vikande världsmarknadspriser på mejeriprodukter, hög inflation, en försämrad konjunktur och förändrade köpbeteenden bland hushållen. Vi fortsätter att göra allt vi kan för att betala ett så konkurrenskraftigt mjölkpris som möjligt till våra ägare, mjölkbönderna, som också drabbas av det höga kostnadsläget på sina gårdar, säger Kai Gyllström, vd för Arla Sverige.

Marknadsöversikt:

Invägd mjölkråvara: Mjölkinvägningen i EU-27 (plus Storbritannien) ökar. På grund av den milda hösten och mot bakgrund av förra årets låga tillväxtsiffror ökade produktionen med 0,54 procent under september jämfört med samma period förra året. För oktober förutses en ökning med cirka 1,5 procent jämfört med ifjol. Tillväxten sker framförallt i Östeuropa, Benelux och Irland, medan Sydeuropa fortfarande väger in mindre mjölk än förra året. Den amerikanska produktionen fortsätter att ligga över fjolårets nivåer och ökade med 1,2 procent i oktober jämfört med samma månad förra året. På södra halvklotet är läget fortsatt pressat. Oceaniens mjölkproduktion har varit ganska svag ett tag, och oktober var inget undantag. Nya Zeeland landade på minus 3,4 procent och Australien fortsätter sin negativa trend med minus 6,6 procent. Sydamerika är också på väg nedåt igen, i takt med att väderförhållandena blir alltmer ogynnsamma (la Niña). Argentina minskade till exempel med 0,2 procent jämfört med samma period förra året.  

Ost: Priserna på mozzarella och gouda har minskat med 16 procent de senaste åtta veckorna, varav 11 procent de senaste fyra veckorna. Mild cheddar och cheddarostmassa har minskat med 7–8 procent sedan oktober.  

Mjölkpulver: Priserna på mjölkpulver föll under november. En god efterfrågan i Mellanöstern och Afrika, samt viss optimism i Kina efter lättnader i nolltoleranspolicyn mot covid-19, har bidragit till att stabilisera priserna.  

Smör: Den europeiska marknaden för smör är obalanserad och svag, med stora tillgängliga volymer och endast ett fåtal köpare. 

Fakta om Arlas mjölkpris

Arlas 8 600 mjölkbönder är både ägare till kooperativet och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju europeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.

A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får betalt under året. Det kommuniceras varje månad. Här finns en graf för att följa mjölkprisets utveckling över tid. Priset som konsumenter betalar för mjölk och andra mejeriprodukter bestäms av butikerna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mjölkpriset till Arlabönderna sänks i januari 2023, men ligger fortfarande på historiskt höga nivåer. 
Foto: Arla/Fredrik Gustavsson
Mjölkpriset till Arlabönderna sänks i januari 2023, men ligger fortfarande på historiskt höga nivåer. Foto: Arla/Fredrik Gustavsson
Ladda ned bild

Om

Arla
Arla
Rättarvägen 3
169 68 SOLNA

08−789 50 00https://www.arla.se/

Arla – böndernas eget mejeri 

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, Keso och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

 

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

Arlas årsresultat 2023: Sänkta klimatutsläpp och ett starkt andra halvår20.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Efter en tuff start på året vände Arlas siffror till tillväxt under andra halvan av 2023. Den starka avslutningen gör det möjligt för styrelsen att föreslå en högre efterlikvid (utdelning) till Arlabönderna än förväntat – totalt 270 miljoner euro för helåret. Samtidigt minskar företaget sina klimatutsläpp i snabb takt. De senaste två åren uppgår reduktionen av koldioxidekvivalenter till nästan 1 miljon ton. Det betyder att Arla ligger i fas med sina klimatmål för 2030.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye