ManpowerGroup

Ny jobbprognos: Stark start på 2023 för IT-branschen

Dela
Arbetsgivarna i IT-branschen förväntar sig en fortsatt stark rekryteringstakt under början av 2023. Sysselsättningsprognosen landar på +37 procent inför det första kvartalet, vilket är högre än riksgenomsnittet på +23 procent. Jobbprognoserna för det första kvartalet skiljer sig en hel del mellan olika branscher och regioner, visar Experis Arbetsmarknadsbarometer.

– IT-branschen rapporterar en fortsatt väldigt stark sysselsättningsprognos, vilket tyder på att oron inför den stundande lågkonjunkturen inte är särskilt omfattande. Vi ser stora variationer mellan olika branscher, vilket speglar konjunkturläget vi är på väg in i, säger Michael Egnell, Managing Director på Experis.

Inför det första kvartalet 2023 lämnar svenska arbetsgivare totalt sett en sysselsättningsprognos på +23, en minskning med 11 procentenheter jämfört med föregående kvartal. IT-branschen toppar listan över branscher som förväntar sig ökad sysselsättning med en prognos på +37 procent. Telekom-, media- och kommunikationsbranschen gör däremot en stark inbromsning och förväntar sig ingen ökad sysselsättning. Däremellan är spridningen stor: från transport- och logistikbranschens prognos på +13 procent till bank-, finans- och fastighetsbranschens prognos på +35 procent.

Även internationellt, i de 40 länder där Arbetsmarknadsbarometern görs, visar IT den starkaste sysselsättningsprognosen inför Q1.

– Den stundande lågkonjunkturen kan innebära att svenskarna är mindre benägna att byta jobb och att kompetensbristen då förvärras, särskilt inom IT-branschen. När det blir svårt att rekrytera blir det extra viktigt att arbetsgivarna vågar satsa på intern utveckling och utbildning för att kunna fylla de behov som finns inom den egna organisationen, säger Michael Egnell.

Även landets regioner visar stora skillnader i sysselsättningsprognoserna. Stockholm- och Uppsalaregionen samt Mellersta Sverige – Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län – förväntar sig en rekryteringstakt på starka +29 procent. Norra Sverige och Östra Götaland ger däremot betydligt försiktigare sysselsättningsprognoser på +15 respektive +12 procent.

Mätningen utfördes under perioden 13 oktober–25 november, vilket innebär att osäkerhetsfaktorer som kriget i Ukraina och en ökad inflation kan påverka undersökningen.

Topplistor
Svenska branschprognoser
Svenska regioners jobbprognoser
Starkaste jobbprognoserna globalt per bransch

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se

ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer för det andra kvartalet 2023 presenteras i mars.

Svenska branschprognoser
• IT-branschen, +37 procent
• Bank-, finans- och fastighetsbranschen, +35 procent
• Hälsa-, sjukvård och Life science, +29 procent
• Turistnäring samt parti- och detaljhandeln, +26 procent
• Energi- och samhällsservice, +22 procent
• Råvaror och gröna näringar, +19 procent

Svenska regioners jobbprognoser
• Stockholm- och Uppsalaregionen, +29 procent
• Mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), +29 procent
• Västra Götaland, +26 procent
• Skåne och Blekinge län, +19 procent
• Norra Sverige, +15 procent
• Östra Götaland, +12 procent

Starkaste jobbprognoserna globalt per bransch
• IT-branschen, +35 procent
• Bank-, finans- och fastighetsbranschen, +28 procent
• Energi- och samhällsservice, +26 procent
• Hälsa-, sjukvård och Life science, +23 procent
• Råvaror och gröna näringar, + 22 procent

Om sysselsättningstrenden
Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det första kvartalet 2023 förväntar sig 18 procent av de svenska arbetsgivarna att minska arbetsstyrkan, 42 procent förväntar sig en oförändrad sysselsättning medan 39 procent förutser en ökad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +21 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +23 procent. Samma beräkning sker i samtliga 40 länder.

Om ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer
ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer (ManpowerGroup Employment Outlook Survey) har funnits i Sverige i 20 år och är den enda globala undersökning som mäter framtida sysselsättning, det vill säga hur arbetsgivare bedömer det kommande kvartalet i stället för att mäta vad som redan har hänt. Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 59 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 40 länder. I Sverige har 770 intervjuer genomförts. Mätningen utfördes under perioden 13 oktober–25 november 2022.

Undersökningen är unik när det gäller storlek, geografisk spridning och branschtäckning. Tack vare undersökningens omfattning kan detaljerade analyser göras av både branscher och regioner. De som tillfrågas utgör ett representativt urval bland arbetsgivare i respektive land, och de har inte hämtats från Manpowers kundregister. Under drygt 60 år har samma fråga ställts till arbetsgivare i hela världen: ”How do you anticipate total employment at your location to change in the coming three months as compared to the current quarter?”. Resultatet av undersökningen är väl använt av beslutsfattare och analytiker världen över.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Södermalmsallén 36
118 28 Stockholm

0771-55 99 00http://www.manpowergroup.se

Om Experis

Experis är världsledande inom IT kompetens, projektlösningar och managed services. I takt med att behovet av IT kompetens ökar, bistår vi våra kunder att utveckla sin IT-infrastruktur, applikationer, molntjänster och cybersäkerhet. Genom Experis Academy utbildar vi människor både i relevanta tekniska färdigheter och övriga avgörande ”mjuka” förmågor. Experis är tillsammans med Manpower, Jefferson Wells och Talent Solutions en del av ManpowerGroup koncernen. Läs mer på: www.experis.se.Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Klar majoritet av svenska företag uppger att de inte är jämställda7.3.2024 15:08:14 CET | Pressmeddelande

Endast var sjätte arbetsgivare i Sverige, 16 procent, uppger att de har uppnått full jämställdhet – det visar en ny undersökning bland 788 svenska företag, genomförd av ManpowerGroup inför internationella kvinnodagen. Hela fyra av tio arbetsgivare, 38 procent, uppger att de är ganska eller mycket långt ifrån att uppnå jämställdhet, medan 43 procent uppger att de är på god väg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye