European Energy

Skedemosse kan bli Ölands största solpark

Dela
European Energy har påbörjat samråd med Länsstyrelsen i Kalmar län för Skedemosse PV, en planerad solpark utanför Borgholm. Parken är ett viktigt bidrag i arbetet för mer förnybar energi och en grön omställning av samhället. När parken står färdig förväntas den producera el motsvarande 5 200 villors årliga förbrukning av hushållsel.
På den här betesmarken planeras för Skedemosse PV, solparken.
På den här betesmarken planeras för Skedemosse PV, solparken.

Det aktuella området omfattar ca. 31 hektar betesmark och ligger fem kilometer utanför Borgholm, sydost om Köpingsvik. Samråd är inskickat till Länsstyrelsen i Kalmar län och parallellt så har arbete med att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) påbörjats.

-      För att förverkliga den gröna omställningen och pressa ner de höga elpriserna behöver vi öka andelen förnybar energi. Solparker är det energislag vi kan få på plats snabbast med en byggtid på bara 12-16 månader. Det betyder att Skedemosse solpark har potential att bidra med ett tillskott på grön energi efter bara 1–1,5 år. Nu hoppas vi på ett snabbt och positivt besked från Länsstyrelsen så att vi kan ta nästa steg, säger Peter Braun, projektchef för European Energy, Sverige.

Marken där solparken planeras ägs av Elna-Brith af Wåhlberg på Skedemosse gård på Öland. European Energy har tecknat ett arrendeavtal på marken som sträcker sig över 35 år, vilket är den beräknade livstiden för solpanelerna. När panelerna är färdiganvända tas de bort och marken kan återställas helt.

-      Marken där solparken ska uppföras är betesmark och vi planerar att fortsätta att använda den på samma sätt, även när solparken står färdig och levererar grön el. Vi tror att djuren kommer att trivas bra där med skydd för vädret och att även marken gynnas genom skuggning under torra perioder. Vi ser bara fördelar med projektet, säger Elna-Brith av Wåhlberg.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

På den här betesmarken planeras för Skedemosse PV, solparken.
På den här betesmarken planeras för Skedemosse PV, solparken.
Ladda ned bild
Elna-Brith af Wåhlberg, markägare till området där Skedemosse solpark planeras.
Elna-Brith af Wåhlberg, markägare till området där Skedemosse solpark planeras.
Ladda ned bild
Peter Braun, projektchef för Sverige, Norge och Finland, European Energy
Peter Braun, projektchef för Sverige, Norge och Finland, European Energy
Ladda ned bild

Länkar

Om

European Energy
European Energy
World Trade Centre Växjö, Södra Järnvägsgatan 4A
352 36 Växjö

+46 709 56 00 80https://se.europeanenergy.com

European Energys vision är att vara en världsledande kraft i den gröna omställningen. Bolaget utvecklar, finansierar, bygger och driver vind- och solkraftsparker samt storskaliga Power-to-X-anläggningar i hela världen. Genom att leverera helhetslösningar och ta fram egna system, metoder och tekniska lösningar driver vi utvecklingen. Sverige är en av våra nyckelmarknader, vi har funnits här sedan 2008 och har ett tiotal pågående projekt runt om i hela landet.

Läs mer om European Energy på https://se.europeanenergy.com/ eller följ oss på LinkedIn.

Följ European Energy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från European Energy

European Energy och Svea Vind Offshore undersöker möjligheterna för e-metanolfabrik i Söderhamn12.2.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Den danska energiutvecklaren, European Energy och den svenska aktören för havsbaserad vindkraft, Svea Vind Offshore, har undertecknat en avsiktsförklaring för köp av detaljplanerad industrimark i Ljusne-Vallvik utanför Söderhamn. Målet är att använda marken för bygget av en e-metanolfabrik som kan bli en av världens största och en stor arbetsgivare i Söderhamn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye