Alecta

Covid-restriktionerna bröt jobbonärstrenden - nedgång för första gången

Dela
Alectas årliga undersökning om pensionärernas ekonomiska situation visar att jobbonärerna, de som kombinerar arbete med att ta ut pension, år 2020 blev färre för första gången sedan 2016. Nytt för i år är att tjänstepensionsbolaget undersökt hur stor del av jobbonärernas inkomst som kommer från arbete. Vid 70-års ålder har 15 procent av jobbonärerna fortfarande minst hälften av sin totala inkomst från arbete.

Jobbonärerna blir allt fler för varje år som går, men 2020 visar på ett trendbrott. För första gången sedan mätningarna startade, år 2016, ökar inte andelen jobbonärer 

- Det här hänger med stor sannolikhet ihop med restriktionerna för 70-plussare under Covid säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.  

2019 nåddes toppnoteringen efter att ha ökat stadigt i flera år. 2020 var andelen jobbonärer tillbaka på 2017 års nivåer. 

- Covid-restriktionerna dämpade alltså inte bara äldres möjlighet att träffa andra människor, det dämpade även deras deltagande i arbetslivet. Tyvärr tror jag att det kommer att få bestående effekter. Vi vet sedan tidigare att ju längre tid man är borta från arbetsmarknaden, desto mindre är chansen att återkomma till arbete, säger Staffan Ström.  

Så stor del av inkomsten kommer från arbete  

Alecta har sedan 2016 studerat inkomsterna för svenskar som är mellan 55 och 85 år för att ta reda på vad de faktiskt har i plånboken. Andelen jobbonärer ökade varje år fram tills 2020, då trenden bröts, och i år finns för första gången siffror också som visar hur stor del av inkomsten som kommer från arbete.  

2020 arbetade nästan 45 procent av 67-åringarna, och drygt hälften av dem får 30 procent eller mer av sin inkomst från arbete. Bland 70-åringarna får drygt var sjunde jobbonär fortfarande 50 procent eller mer av sin totala inkomst från arbete.   

- Även om de allra flesta som arbetar efter 67 gör det för att de vill och inte för att de behöver pengarna, är deras fortsatta arbete såklart något som förbättrar deras ekonomi. Att så många av 67-åringarna fortfarande arbetar, och får en så stor del av sin totala inkomst från arbete, visar att befolkningen redan anpassat sig till att vi blir allt friskare och lever allt längre. Nu gäller det att politikerna och arbetsgivarna hänger med. Fler vill arbeta, och vill kunna göra det på ett flexibelt sätt. En första åtgärd är att ändra Inkomstskattelagen så att det blir möjligt att pausa utbetalningar av tjänstepension, säger Staffan Ström.  

För att läsa mer om studien, besök www.alecta.se/jobbonarer  

För intervjuer eller mer information, kontakta:  

Staffan Ström, pensionsekonom, Alecta  
staffan.strom@alecta.se 
070 222 9745  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Alecta
Alecta
Regeringsgatan 107
10373 Stockholm

+46 8 441 60 00https://www.alecta.se

Alecta är förvaltare av tjänstepension sedan 1917. Vårt uppdrag är att ge kollektivavtalade tjänstepensioner så stort värde som möjligt för både våra företags- och privatkunder. Det gör vi genom god avkastning, bra kundservice och låga kostnader. Vi förvaltar drygt 1000 miljarder kronor åt våra ägare som är 2,6 miljoner privatkunder och 35 000 företagskunder.

Följ Alecta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Alecta

Alectas beredningsnämnd drar tillbaka förslaget att nominera Lars Rohde till styrelseordförande. Carina Åkerström föreslås i stället som ny styrelseordförande.30.1.2024 16:24:01 CET | Pressmeddelande

Det har efter det att Lars Rohde föreslagits till ny styrelseordförande i Alecta kommit till beredningsnämndens kännedom att Rohde kommer acceptera att föreslås till en annan styrelse i närtid. Alectas beredningsnämnd gör bedömningen att dessa båda uppdrag inte är förenliga av konkurrensskäl. Därmed dras förslaget om Lars Rohde tillbaka inför extra överstyrelsemötet den 6 februari och i stället föreslås Carina Åkerström, tidigare VD för Handelsbanken. Nytt datum för extra överstyrelsemöte blir den 22 februari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye