Rekordmycket miljöfarligt avfall stoppades 2022

När 2022 summeras så ser Tullverket att myndigheten tillsammans med ansvariga länsstyrelser hade 71 ärenden som handlade om olaglig avfallsexport till länder utanför EU. Det är en ökning från året innan då man hade 55 ärenden.
- Vi ser tyvärr att företag och privatpersoner i en allt större omfattning försöker exportera svenskt avfall till utvecklingsländer. Samtidigt är jag nöjd över att vi under 2022 lyckades stoppa så många exporter av farligt avfall, säger Henrik Sjökvist, biträdande chef på Tullverkets kontrollavdelning.
Snårig kontrollmiljö
Tullverket genomför kontrollerna på uppdrag av länsstyrelserna och tillsammans försöker myndigheterna hitta oegentligheter i det enorma och bitvis snåriga exportflödet. Störst ökning av antalet stoppade avfallsexporter noteras inom länsstyrelsen i Stockholms läns ansvarsområde. Där var det förra året hela 41 ärenden på sammanlagt drygt 623 ton, en ökning med 365 ton sedan 2021.
- En förklaring till den kraftiga ökningen är att vi intensifierat arbetet med att stoppa farliga avfallstransporter. Det har blivit ett större fokus både nationellt och internationellt på att den här miljöfarliga verksamheten måste begränsas så långt det är möjligt, säger Henrik Sjökvist.
Tuffare EU-regler
EU håller på att förhandla fram en ny förordning gällande gränsöverskridande avfallsexporter. Resultatet väntas bli nya hårdare regler.
- Allt tyder på att fler sorters avfall kommer att bli förbjudna. Dessutom väntas fler länder sättas upp på listan dit avfall inte får exporteras. Det kommer också bli tuffare påföljder för de som bryter mot regelverket, säger Martin Johansson, sakkunnig på Tullverket.
En föreslagen förändring är att EU:s anti-bedrägeribyrå, Olaf, får rätt att göra kontroller av avfallsexporter. Då kan deras utredare hjälpa till med att utreda ärenden från medlemsstaterna.
Få fall leder till åtal
En brist idag är att få fall leder till kännbara rättsliga påföljder. Den vanligaste åtgärden är att det utfärdas ett exportförbud mot sändningar med miljöfarligt avfall. Vid allvarliga fall som leder till dom är påföljden vanligtvis böter.
Avfallet som beläggs med exportförbud återförs nästan alltid till exportören. Vid allvarliga fall kan länsstyrelsen besluta om återvinning. Det finns också fall där exportören snabbt har försökt föra ut samma container med avfall via en annan hamn.
Ett annat problem är att flera privatpersoner och företag kan dela på en container. Då blir ansvarsfrågan svårutredd om bara delar av innehållet betecknas som miljöfarligt avfall.
Nya mottagarländer
Tullverkets sammanställning visar att nya mottagarländer har dykt upp. Efter att Kina införde striktare importregler för plastavfall har exporten ökat till andra asiatiska länder. Fyra fall av olaglig plastexport till Indien har avslöjats i Helsingborg och från Göteborg har två exporter av plast till Singapore och Malaysia stoppats.
Tanzania är ett annat nytt mottagarland. Dit har fyra containrar från Stockholm med blandat innehåll stoppats.
Det förekommer också en specialisering bland mottagarländerna. Förenade Arabemiraten och Benin har riktat in sig på bilar och bildelar, Bolivia och Chile på lastbilar och delar till dessa, medan Pakistan är mottagare av kylkompressorer. Till länderna i Västafrika är det som tidigare år en blandning av olika sorters avfall.
Tullverkets stoppade avfallsexporter 2022
Ansvarig länsstyrelse | |
Västra Götaland | 15 ärenden på sammanlagt 158 975 kg |
Skåne | 11 ärenden på sammanlagt 173 870 kg |
Stockholm | 41 ärenden på sammanlagt 623 193 kg |
Gävleborg | 4 ärenden på sammanlagt 86 500 kg |
71 ärenden på totalt 1 042 538 kg |
Tullverkets stoppade avfallsexporter 2021
Ansvarig länsstyrelse | |
Västra Götaland | 12 ärenden på sammanlagt 119 447 kg |
Skåne | 15 ärenden på sammanlagt 189 197 kg |
Stockholm | 24 ärenden på sammanlagt 258 520 kg |
Gävleborg | 4 ärenden på sammanlagt 59 502 kg |
55 ärenden på totalt 626 666 kg |
För mer information och bilder kontakta Tullverkets presstjänst: 0771-450 590
Nyckelord
Bilder











Om
Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 600 anställda och leds av generaltulldirektör Johan Norrman.
Följ Tullverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tullverket
Kriminellt gäng bedrev riksomfattande narkotikaförsäljning från Skåne3.4.2025 08:48:14 CEST | Pressmeddelande
Cannabis, kokain, amfetamin och heroin. Tullverket har avslöjat en kriminell liga som ägnat sig åt riksomfattande försäljning av narkotika från några orter i Skåne. Nätverket har tagit emot insmugglad narkotika, lagerhållit drogerna och sedan med hjälp av kurirer transporterat narkotikan vidare ut i landet. På torsdagen åtalades tolv personer vid Helsingborgs tingsrätt för sina olika roller i det omfattande narkotikanätverket.
Myndighetssamverkan gav höga återkrav för felaktigt utbetalda bidrag1.4.2025 16:49:56 CEST | Pressmeddelande
De 14 myndigheter som samverkar mot organiserad brottslighet ökar sitt fokus mot den växande kriminella ekonomin. Under 2024 var återkraven för felaktiga bidrag och utbetalningar till grovt kriminella de högsta hittills.
Varning för nya livsfarliga Spicevarianter27.3.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
För runt tio år sedan orsakade den så kallade Spice-epidemin flera dödsfall i Sverige och andra europeiska länder. Då sprejades syntetiska cannabinoider på olika växtdelar. Nu har liknande substanser dykt upp i Tullverkets beslag. De nya Spicevarianterna sprejas på industrihampa vilket gör det svårt att upptäcka den spetsade drogen innan det kan vara försent.
Tullverket varnar för spetsad ginseng20.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 stoppade Tullverket ett ökat antal sändningar av ett ginsengpreparat, Ginseng Kianpi pil. Vid laboratorieundersökningar visade sig preparaten vara spetsade med antihistamin och kortison som kan vara mycket farligt. Under 2022 stoppades fem sändningar och under 2023 stoppades två. 2024 stoppade Tullverket 35 sändningar med sammanlagt över 12 000 kapslar.
Tullverket och Försäkringskassan förstärker gemensamma insatser mot välfärdsbrott13.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande
Tullverket ska tillsammans med Försäkringskassan skärpa kontrollerna av resande för att komma åt den kriminella ekonomin och avslöja bidragsbedrägerier. Under förra året upptäcktes bedrägerier och felaktigheter för omkring tio miljoner kronor vid kontroller enbart på Arlanda flygplats. De gemensamma insatserna var så pass framgångsrika att samarbetet nu ska utökas under 2025, säger myndigheternas generaldirektörer Johan Norrman och Nils Öberg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum