Arlas mejeri i Sundsvall lägger ner
Lokala fackliga förhandlingar inleds nu
I dag arbetar runt 100 medarbetare på Arla i Sundsvall, varav ungefär 40 i mejeriet. Nu inleds lokala fackliga förhandlingar och exakt hur många anställda som blir övertaliga är inte klart än. Medarbetarna informerades vid ett möte klockan 12 på måndagen.
– Det här är förstås ett mycket tufft besked för alla inblandade, även om det inte är helt oväntat. Vi har nu nära dialog med facket, Arbetsförmedlingen och andra omställningsorganisationer för att hitta så bra lösningar som möjligt för alla medarbetare, säger Jörgen Thunholm, chef för mejerierna i Sundsvall och Kallhäll.
De senaste åren har konsumtionen av dryckesmjölk och filmjölk, som är de produkter som i huvudsak tillverkas i Sundsvall, minskat kraftigt till förmån för andra mejeriprodukter som exempelvis ost.
– För att konsumenterna inte ska behöva betala onödigt mycket för sin mat och för att bönderna ska få så bra betalt som möjligt för sin mjölk måste vi hela tiden se till att ha en kostnadseffektiv och framtidssäkrad produktion som är anpassad efter vad marknaden efterfrågar, säger Jörgen Thunholm.
Arla finns kvar i Västernorrland och Jämtland
Mejeriet avvecklas successivt under våren och i början av maj flyttar hela produktionen till Kallhäll. Arlas distributionsverksamhet kommer att finnas kvar i lokalerna. Dessutom finns en lokal närvaro genom bönderna som både är medlemmar och ägare av kooperativet och levererar sin mjölk till Arla.
– Det är cirka 40 Arlagårdar som levererar mjölk till Sundsvalls mejeri. Mjölken kommer att hämtas precis som tidigare, och Arla fortsätter att tillverka olika mejeriprodukter av deras mjölk, som sedan säljs både lokalt och runtom i landet, säger Jörgen Thunholm.
Under året undersöker också Arla möjligheterna att ta in ett antal nystartande mjölkgårdar från området i kooperativet.
Jämtlandsmjölk och långfil går ur sortimentet
De lokala produkterna Jämtlandsmjölk och Långfil försvinner från butikshyllorna i början av maj.
– Att särhålla mjölken från Jämtland vore inte ekonomiskt försvarbart, vare sig mot bönderna eller konsumenterna. När det gäller Långfilen så är det en produkt som tyvärr inte efterfrågas av så många konsumenter längre, säger Jörgen Thunholm.
Arla kommer att sälja mjölk från lokala bönder i Jämtland och hela södra Norrland även framöver, men den kan ha blandats med mjölk från andra delar av landet. Osttillverkningen i Östersund går på högvarv, och det bondeägda företaget fortsätter att investera i verksamheten.
– Arla är ett kooperativ och all vinst går tillbaka till bönderna. Pengarna som kommer in fördelas på varje liter mjölk som har levererats. Så när du köper mjölk, fil, smör, grädde, ost eller något annat från Arla gynnar du alltid lokala mjölkbönder i Västernorrland och Jämtland, oavsett var i landet du handlar, säger Jörgen Thunholm.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Bilder
Om
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Nu kan du anmäla dig till Arla Guldko 20254.11.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan år 2000 har Arla Guldko hyllat Sveriges viktigaste restauranger, som serverar Sveriges viktigaste matgäster. I dag öppnar anmälan till tävlingens stora 25-årsjubileum.
Ny höjning av mjölkpriset till Arlabönderna31.10.2024 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Arla höjer mjölkpriset till bönderna för sjunde månaden i följd. Ersättningen stiger med cirka 34 öre per kilo både för konventionell och ekologisk mjölk.
Förändringar i Arlas direktion och koncernledning30.10.2024 15:04:12 CET | Pressmeddelande
Peter Giørtz-Carlsen lämnar Arla för att tillträda som koncernchef för danska DLG. Koncernfinanschef Torben Dahl Nyholm har utsetts till medlem av direktionen. Mark Boot blir ny chef för Arla Europa och ingår därmed i koncernledningen.
Arla lanserar nytt receptverktyg för hållbar och näringsriktig skolmat29.10.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu blir det enklare att servera goda, klimatsmarta och näringsriktiga skolluncher. I dag presenterar Arla sitt nya receptverktyg Goda Mål, som ska underlätta för skolkök att planera måltider som passar såväl elevernas smaklökar som skolornas budgetar och hållbarhetsmål.
Arla i Di: Missa inte tillväxten i Västafrika22.10.2024 16:30:09 CEST | Pressmeddelande
Arla – genom Anna Månsson, chef för Västafrika, och Cecilia Kocken, vd i Sverige – har i dag signerat en debattartikel i Dagens industri. De skriver att livsmedel och lantbruk är helt centrala för utvecklingen i Afrika och ligger högt upp på de flesta afrikanska regeringars agenda. Business Sweden och svenska företag får inte missa nya möjligheter till export. Debattartikeln publicerades i dag på Dagens industri. Den kan även läsas nedan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum