Hörselskadades Riksförbund

Lunds universitet riskerar att förvärra akut audionombrist

Dela
Det råder skriande brist på audionomer i Sverige. Trots det kan Lunds universitet imorgon, tisdag, besluta att pausa intagningen till audionomutbildningen. "Det skulle förvärra audionombristen. Och det vore förödande för 1,5 miljoner hörselskadade", varnar Mattias Lundekvam, förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Köerna till hörselvården i landet är långa – på sina håll uppåt 18 månader. Och det beror i huvudsak på att det inte utbildas tillräckligt många audionomer. 

Trots det ska Grundutbildningsnämnden vid medicinska fakulteten, Lunds universitet, imorgon, tisdag, ta ställning till ett förslag om att pausa intagningen till audionomutbildningen. 

"Häpnadsväckande dåligt"

– Ett häpnadsväckande dåligt förslag. Om intagningen till audionomutbildningen i Lund pausas kan det förvärra audionombristen i hela landet, säger Mattias Lundekvam.

Förslaget om att begränsa intagningen uppges bero på för få sökande. Men universitetet bör i så fall snarare marknadsföra utbildningen, inte begränsa utbildningsplatserna, anser Hörselskadades Riksförbund (HRF).  

Livsviktig hörselvård

Drygt 1,5 miljoner svenskar i alla åldrar har en hörselnedsättning, varav närmare en miljon behöver hörapparater. 

– Hörselvården är livsviktig för oss hörselskadade, förklarar Mattias Lundekvam.
– De extrema köer vi nu ser får allvarliga konsekvenser. Människor isoleras, kan inte jobba och riskerar att drabbas av förvärrad tinnitus, utmattning, demens och andra hälsoproblem. 

Läs mer: Skrivelse från Hörselskadades Riksförbund (HRF) till Grundutbildningsnämnden, Medicinska fakulteten, Lunds universitet (pdf)

För mer information:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se  

Pressbilder på Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande: hrf.se/pressbilder 

Nyckelord

Bilder

Mattias Lundekvam, förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF) Foto: Peter Knutson/HRF
Mattias Lundekvam, förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF) Foto: Peter Knutson/HRF
Ladda ned bild

Om

Hörselskadades Riksförbund
Hörselskadades Riksförbund
Box 1068
164 25 Kista

08-457 55 00http://www.hrf.se
Hörselskadades Riksförbund (HRF) är Sveriges största intresseorganisation av och för hörselskadade. Vi arbetar för ett hörselsmart samhälle, där alla hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet. Läs mer om HRF på hrf.se

Följ Hörselskadades Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hörselskadades Riksförbund

Nu avskaffas Fritt val av hörapparater i Stockholm:  ”Äntligen stopp för ett havererat vårdsystem”14.11.2023 07:35:34 CET | Pressmeddelande

Nu är det klart att Region Stockholm avskaffar det hårt kritiserade hörselvårdssystemet ”Fritt val” i januari 2025. Och Hörselskadades Riksförbund (HRF) jublar. – Lättnaden är enorm. I tolv år har vi stöttat och tagit strid för förtvivlade människor som hamnat i kläm i detta system. Nu ska det äntligen få ett slut, säger Agneta Österman Lindquist, distriktsordförande för HRF Stockholms län.

Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet20.10.2023 12:21:20 CEST | Pressmeddelande

I morgon, lördag 21 oktober, är det Hörselskadades Dag runt om i landet, med aktiviteter på ett 30-tal orter. Men väntetider på över ett år kastar skugga över dagen på många håll. – Läget är akut. Nu måste landets regioner att kraftsamla för att komma till rätta med köerna, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum