Familjebostäder

Hyrorna för Stockholms allmännytta är klara

Dela
Hyrorna för de kommunägda bostadsbolagen Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder i Stockholm är nu klara. Hyresgästföreningen region Stockholm och bolagen hänsköt frågan till Hyresmarknadskommittén som har meddelat sitt beslut och en överenskommelse har slutits. Höjningen blir i genomsnitt 4,45 procent och gäller från den 1 januari 2023.
Familjebostäder i Tallkrogen Foto: Michael Perlmutter
Familjebostäder i Tallkrogen Foto: Michael Perlmutter

- Vi befinner oss i en orolig tid när alla drabbats hårt av den ekonomiska utvecklingen. Jag är därför tacksam över att vi kommit fram till en rimlig överenskommelse och där vi nu äntligen kan bringa klarhet för våra hyresgäster vad den nya hyran blir, säger Stefan Sandberg, vd på Svenska Bostäder.

- Hyreshöjningen är högre än ett normalår, men täcker ändå inte kostnadsökningarna för taxor, byggmaterial, räntor och löpande förvaltning. Vår ambition har varit att möta upp våra hyresgäster och vi kommer att göra vårt yttersta för att säkerställa en rimlig nivå på underhållet och en bra service, säger Jonas Schneider, vd på Familjebostäder.

- Det var viktigt att vi kom i mål nu. Det har varit en svår förhandling för båda parter. Dels skulle parterna hantera den extrema kostnadsutvecklingen och dels en ny trepartsöverenskommelse med en ny förhandlingsmodell. Vi tror att alla kommer stärkta ur förhandlingen och att vi har större förståelse för varandra inför kommande år, säger Olle Torefeldt, tf vd på Stockholmshem

Fakta

Hyreshöjningen är i genomsnitt 4,45 procent för alla lägenheter. Höjningen fördelas på följande sätt:

  • Lägenheter med presumtionshyra: 2,6 procent
  • Lägenheter med presumtionshyra och individuell mätning och debitering av värme och vatten: 2,4 procent
  • Lägenheter med brukshyra och individuell mätning och debitering av värme och vatten: 4,1 procent
  • Lägenheter med kallhyra: 3,6 procent
  • Övriga lägenheter: 4,76 procent

Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska bostäder äger och förvaltar totalt 77 000 hyresrätter i Stockholm för över 160 000 stockholmare. Hyresförhandlingar sker mellan de tre bostadsbolagen och Hyresgästföreningen Region Stockholm varje år med start i slutet av september. Målet är att parterna ska komma överens före årsskiftet med en hyresreglering från den 1 januari kommande år. Om de lokala parterna inte kommer överens kan frågan hänskjutas till Hyresmarknadskommittén för beslut. Det skedde inför årets hyresreglering och dessförinnan 2020/21 och 2017/18.

Stefan Sandberg, vd för Svenska Bostäder, är talesperson för de tre bolagen om hyresförhandlingarna. För intervjuförfrågningar, kontakta Ida Strutt, kommunikationschef på Svenska Bostäder.

ida.strutt@svenskabostader.se

076-123 70 01

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Familjebostäder i Tallkrogen Foto: Michael Perlmutter
Familjebostäder i Tallkrogen Foto: Michael Perlmutter
Ladda ned bild
Jonas Schneider, vd för Familjebostäder Foto: Magnus Selander
Jonas Schneider, vd för Familjebostäder Foto: Magnus Selander
Ladda ned bild

Om

Familjebostäder
Familjebostäder
Hammarby Fabriksväg 67, Box 92100,
120 07 Stockholm

https://www.familjebostader.com/
Familjebostäder har jobbat för allas rätt till ett tryggt hem sedan 1936. Vi äger och förvaltar 21 000 bostäder i Stockholm, där mer än 44 000 stockholmare bor. Vår vision är att skapa hem för en enklare vardag. Vi erbjuder hyresrätter där underhåll och service ingår. Vi renoverar och bygger nytt med framtiden i sikte - energisnålt och uppkopplat. Det ska vara enkelt att bo hos oss.

Följ Familjebostäder

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Familjebostäder

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum