Riksteatern

Riksteatern ger stjärnspäckad kväll i Avicii Arena som livesänds i SVT för att belysa frihetskampen i Iran

Dela
Den 14 mars samlar Riksteatern internationella storstjärnor i Avicii Arena, under rubriken A call for freedom, för att uppmärksamma den rådande situationen i Iran. Det årliga evenemanget Eldfesten som brukar sammanfalla med det persiska nyåret tar i år skepnaden av att bland annat iranska artister tar plats på scen för det fria ordet och den fria konsten.
Eldfesten - A call for freedom 2023, Riksteatern.
Eldfesten - A call for freedom 2023, Riksteatern.

 
– Med anledning av vad som pågår i Iran finns ett behov av att Eldfesten, som handlar om ljusets återkomst och en ny början, manifesterar vårt stöd för frihetskampen i Iran. Med förhoppning om att denna nya början präglas av frihet, säger Dritëro Kasapi, teaterchef för Riksteatern. 
 
Flera av artisterna som uppträder denna kväll har inte möjlighet att fritt kunna göra det i sina hemländer och lever därför i exil, tre av dessa är artisterna Ebi, Darya Dadvar och Faramarz  Aslanisom som alla är från Iran och har fans över hela världen. Värd för galan är medieprofilen  Nikki Amini. 
 
– Riksteatern har en tradition av att stötta konstnärer och artister som på olika sätt blivit förhindrade att utöva sin konst på grund av förtryck. Eldfesten A call for freedom är därför en naturlig fortsättning på det arbete som har bedrivits. Genom konserten vill vi uttrycka vårt stöd och uppmärksamma att konsten har en roll att spela för att ge hopp, stärka och vara ett rop för frihet, säger Dritëro Kasapi, Riksteaterns teaterchef. 
 
Eldfesten - A call for freedom livesänds 14 mars i SVT2 19:00-20:00 och fortsätter mellan 20:00-21:30 i SVT24. Hela kvällen visas i SVT Play. 
 
Biljetter släpps tisdagen den 7 februari kl. 10:00. Fler artister tillkommer. 

Vanligtvis arrangerar Riksteatern Eldfesten på olika håll i landet i samband med högtiden Chaharshanbe Suri som äger rum den sista tisdagen före det iranska nyåret, Nouroz. Det är en icke-religiös högtid som firats i flera tusen år och påminner om det svenska Valborgsfirandet. Riksteatern har i år valt att arrangera Eldfesten med temat A call for freedom med anledning av den rådande situationen i Iran. 
  

Värd: 
Nikki Amini 

 
Medverkande artister: 
Ebi      

Yasmin Levy   

Faramarz  Aslani 

Mojgan Shajarian      

Shahin Najafi                                                                                  

Darya Dadvar 

Arash Sobhani   

Josette Bushell-Mingo  

Ali Azimi     

Susan Taslimi   

Babak Amini + Ardavan Hatami  

Mojgan Azimi                                                      

Rostam Mirlashari                                                                                

Rastak         

Aftab Choir 

Kontakter

Bilder

Eldfesten - A call for freedom 2023, Riksteatern.
Eldfesten - A call for freedom 2023, Riksteatern.
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye