Region Norrbotten

Klamydia ökar i Norrbotten

Dela
Varje vecka får 17 norrbottningar klamydia. Sedan 2020 har spridningen av klamydia ökat.

– Hur många som får klamydia går upp och ner över tid, men vi ser att fler smittades 2022 jämfört med året innan. Förra året fick ungefär 900 norrbottningar klamydia, vilket är 17 personer i veckan i genomsnitt, säger Maya Bergström Wuolo, folkhälsostrateg på Region Norrbotten.

Den som har haft oskyddat sex kan testa sig mot klamydia på två sätt – vid ett vårdbesök eller genom egenprovtagning. Det är gratis att beställa ett provtagningskit via 1177.se. Man provtar sig själv med hjälp av instruktioner och får provsvaret på 1177.se efter en vecka.

– Vi vill att det ska kännas enkelt att prata om sexuell hälsa, men en del tycker att det känns jobbigt och föredrar att sköta testningen själv. Dessutom blir testningen mer tillgänglig för personer i glesbygd som har långt till närmaste mottagning.

Alla som är 15 år och äldre kan beställa provtagningskit. Provet analyseras också för gonorré. Om man har klamydia eller gonorré får man instruktioner kring vad man ska göra tillsammans med provsvaret.

– När man testar sig på klinik kan vi prata om sexuell hälsa, patienten kan ställa frågor och få med sig lite kondomer om det behövs. Det missar man vid självprovtagningen, men det viktigaste är att testet faktiskt blir av.

Nyckelord

Kontakter

Maya Bergström Wuolo
Folkhälsostrateg
072-520 44 93
maya.bergstrom-wuolo@norrbotten.se

Länkar

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye