RiksteaternRiksteatern

Riksteatern och Dramaten sätter upp dystopiskt samtidsdrama

Dela
#jeanne gestaltar en värld på gränsen till undergång och sätter ljuset på behovet av ledargestalter som får bära våra drömmar. Ett specialskrivet samtidsdrama om klasskillnader och klimatförändringar av den hyllade dramatikern och författaren Ivana Sajko. Regissör är internationellt erkända Anja Suša. Riksteatern i samarbete med Dramaten. Urpremiär den 4 mars i Lund.

På norra sidan av en sjö finns stora villor med privata bryggor. På södra sidan finns ett höghus med trasig hiss. De unga på de olika sidorna träffar aldrig varandra. Unga i norr tror att unga från söder inte existerar. Unga från söder tror att unga i norr är gjorda av guld. 
Men sjön mellan dem håller på att torka ut. Klimatkrisen påverkar alla, rik som fattig. Eller gör den verkligen det? 

 Jeanne är ett barn som tidigt fått lära sig om klassklyftor och om hur hennes öde är förutbestämt. En berättelse om en ung idealist och klimatkrisens relation till klassamhället.

 –Föreställningen ifrågasätter hjälteskapets möjligheter i en social och politisk dystopi som till mångt och mycket påminner om världen vi lever i. Vi har lekt fram den kvinnliga hjälte-arketypen, baserad på den historiskt och litterärt kanoniserade Jeanne d'Arc, säger Anja Suša, regissör.

– Vi tror att klimatfrågan måste angripas med det politiska språkets fulla kraft och komplexitet. Men vi måste också ifrågasätta teatern som klassrelaterad institution med dess oförmåga att ta itu med brinnande sociala och politiska samhällsfrågor, fortsätter Anja Suša.

Musikern Adde Huumonen skapar i föreställningen ett ljudlandskap live genom bland annat elektroniska instrument och vatten. Pjäsen är specialskriven för Riksteatern av den hyllade dramatikern och författaren Ivana Sajko. Regissör är internationellt erkända Anja Suša, som sedan 2019 har varit professor i regi vid Stockholms konstnärliga högskola.

Urpremiär Riksteatern 4 mars i Lund
Premiär Dramaten 26 augusti på Lilla scenen

Medverkande
Mårten Andersson 
Per Burell 
Adde Huumonen (musiker) 
Doreen Ndagire 
Rebecca Plymholt 
Joel Valois 

Konstnärligt team
Dramatiker: Ivana Sajko  
Översättare: Djordje Zarkovic  
Regissör: Anja Suša  
Koreograf: Damjan Kecojević  
Scenograf/kostymdesigner: Helga Bumsch  
Ljusdesigner: Emanuel Arvanitis  
Kompositör/ljuddesigner: Adde Huumonen  
Maskdesigner: Johanna Rönnbäck  
Regiassistent: Rosanne Berjawi
Dramaturg: Eva-Maria Dahlin  

 

För mer information: https://www.riksteatern.se/jeanne

 Pressbilder: https://mediabank.riksteatern.se/folder/379646/

Nyckelord

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye