Förvånande upptäckt kring forskning av bruten handled

Det finns olika sätt att operera handledsbrott. Tidigare var uppfattningen att de patienter som hade de allra svåraste frakturerna skulle opereras med en kombinerad plattfixation.
– Vår forskning visar att det funktionella resultatet var bättre med enbart en platta på handflatesidan och i denna grupp var även infektionsrisken lägre, liksom operationstiden, risken för förlängd sjukskrivning och risken för en andra operation då plattan togs bort, säger Eva Lundqvist, överläkare inom Verksamhetsområde ortopedi och handkirurgi vid Universitetssjukhuset Örebro samt tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.
Det som gav ett likvärdigt resultat mellan de två operationstyperna var det radiologiska resultatet, vilket innebär att frakturläget på röntgenbilderna var detsamma i båda grupperna. De sammantagna resultaten framkom efter en ettårsuppföljning och det har nu påbörjats en femårsuppföljning.
Lägre smärta och bättre handfunktion
– Tidigare var det inte klargjort vilka handledsbrott som bör opereras, hur de ska opereras och vad som är avgörande för resultatet. Resultatet av forskningen har inneburit att färre patienter opereras med dubbel plattfixation idag samtidigt som komplikationerna har blivit färre, säger hon.
Det innebär även lägre risk för förlängd sjukskrivningsperiod, kortare operationstid och färre återbesök.
– Vårt mål för ett gott resultat är en smärtfri välfungerande handled där forskningen visade att plattfixation enbart på handflatesidan ger betydligt lägre smärta och bättre handfunktion jämfört med kombinerad plattfixation enligt patienterna, avslutar Eva Lundqvist.
Faktaruta
Varje år är det cirka 26 personer på 10 000 som bryter handleden. Efter en handledsolycka brukar man vara sjukskriven i tre månader om man har ett manuellt arbete. Behöver patienten dubbel plattfixation så behövs ofta mer rehabilitering och längre sjukskrivning än tre månader.
Nyligen har ett nytt nationellt vårdprogram tagits fram som ökar chanserna att patienterna får en godare, evidensbaserad och mer enhetlig behandling efter en bruten handled.
Nyckelord
Kontakter
Eva LundqvistÖverläkareVerksamhetsområde ortopedi och handkirurgi
Tel:019-6025175eva.lundqvist@regionorebrolan.seElin AbelsonKommunikatör
Tel:072 - 146 49 95elin.abelson@regionorebrolan.seBilder


Länkar
Om
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Blodprov underlättar för patienter med neuroendokrina tumörer9.5.2025 08:05:00 CEST | Pressmeddelande
En sjukdom med många diffusa symtom är neuroendokrina tumörer, NET. Det gör sjukdomen ofta svår att upptäcka i tidigt skede. ”Våra resultat visar att en vanligt förekommande biomarkör vid NET, som tidigare krävde 24 timmars urininsamling, kan analyseras via ett enklare blodprov på ett säkert sätt”, säger Örebroforskaren Maria Wedin.
Målet: att barn och unga ska må bättre psykiskt7.5.2025 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Ungas psykiska hälsa är en av våra stora samhällsutmaningar. Här är skolan en viktig arena för tidiga främjande insatser. En ny studie som fått stöd från Nyckelfonden fokuserar på vad just skolan kan göra för att främja gymnasieelevers psykisk hälsa.
Munhålecancer ökar – ultraljud kan ge säkrare behandling25.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Munhålecancer har ökat med 30 procent mellan åren 2008 och 2021. Det ställer högre krav på bättre diagnostik och behandling. Vid Universitetssjukhuset Örebro har forskaren Olof Nilsson kommit fram till att ultraljud är den mest effektiva metoden för att mäta invasionsdjupet vid tidig tungcancer.
Forskning om hudcancer kan bana väg för framtida behandlingar4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Örebroforskaren Sara Prosén visar i sin avhandling att basalcellscancer skiljer sig något från andra cancerformer. ”Transportproteinet vi studerat verkar inte så viktigt för tumörcellernas tillväxt och delning vid basalcellscancer utan mer av betydelse för tumörcellens överlevnad i områden med tuff mikromiljö”, berättar hon.
Forskning belyser kemikalier i barns vardagsmiljö28.2.2025 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Ny miljömedicinsk forskning sätter fokus på barns exponering för ämnen som flamskyddsmedel och mjukgörare som återfinns i material och produkter i inomhusmiljöer. Vissa av dessa ämnen har hormonstörande effekter. ”Barn är extra känsliga för dessa effekter eftersom deras tillväxt och utveckling styrs av hormoner”, förklarar miljöhygieniker Ylva Sjöström.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum