Jernkontoret

Boksläpp: Powder Metallurgy in Sweden – 100 Years of Development

Dela
Under 2022 avslutades projektet "Pulvermetallurgins utveckling i Sverige – en historisk tillbakablick" och på måndag den 13 februari arrangerar Jernkontorets bergshistoriska utskott boksläpp för boken "Powder Metallurgy in Sweden – 100 Years of Development".

Den nya boken Powder Metallurgy in Sweden – 100 Years of Develoment har tagits fram av en forskningskommitté inom Jernkontorets bergshistoriska utskott. Arbetet leddes av Jan Tengzelius, Höganäs AB, och tog fyra år.

Boken berättar om de första pulvermetallurgiska försöken och experimenten i Sverige på 1920-talet och de steg som därefter tagits, fram till idag. Den redogör även för hur entreprenörskap och individuella uppfinningar banade väg för svenska företag. Tack vare svenska pionjärer inom tekniken har ledarskapet under ett sekel bibehållits och gör att Sverige som teknisk nation idag har ett världsomspännande gott rykte. Industrialiseringen av tekniker för avancerade produkter av metallpulver har kommit långt och svenska företag har idag globalt sett en stark ställning inom det pulvermetallurgiska området.

Boken är skriven på engelska och sammanställd av nära 70 författare med lång och omfattande erfarenhet av alla aspekter av pulvermetallurgi. I detalj omfattar det allt ifrån hårdmetall, strukturella sintrade komponenter, varmisostatiskt pressat stål (HIP-stål), diamantverktyg till den nyaste grenen inom branschen AM (additiv manufacturing).

Om boksläppet

Tid: 13 februari 2022, klockan 13.00-14.30

Plats: Jernkontoret, Kungsträdgårdsgatan 10, Stockholm.

Talare:

  • Olle Wijk, ordförande för Jernkontorets bergshistoriska utskott, inledning
  • Kerstin Fernheden, om projektet "Powder Metallurgy in Sweden"
  • Jan Tengzelius, Höganäs AB, om Sverige i ett internationellt perspektiv och om järnpulver och sinterstål
  • Björn Uhrenius, KTH, om hårdmetall
  • Claes Tornberg, om heltäta pulverstål
  • Annika Strondl, Swerim AB, om additiv tillverkning.

Under boksläppet kommer Jernkontorets vd Annika Roos att närvara och hälsa välkommen.


Anmäl deltagande senast 10 februari 2023 klockan 17.00 via följande länk:

https://ui.ungpd.com/Surveys/cee7a43d-e5c9-4262-8dfb-963218b5591b

Boken finns redan nu att beställa på Jernkontorets webbplats:

Powder Metallurgy in Sweden – 100 Years of Develoment

 

Mer om boken:

Inom Jernkontorets bergshistoriska utskott fanns, fram till 2022, kommittén Styrgruppen för dokumentation av den tekniska utvecklingen från 1850 till dags dato. Den verkade för kunskapsuppbyggnad och dokumentation avseende den tekniska utvecklingen, där pulvermetallurgi ingår som en viktig del. Mot bakgrund av detta inleddes under 2018 ett projekt som idag resulterat i en bok som behandlar den svenska pulvermetallurgins historia under 100 år. Boken ges ut som nr 52 inom Jernkontorets bergshistoriska skriftserie.

Se även: Inbjudan till boksläpp (pdf) 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Powder Metallurgy in Sweden – 100 Years of Develoment. Jernkontorets bergshistoriska skriftserie nr 52.
Powder Metallurgy in Sweden – 100 Years of Develoment. Jernkontorets bergshistoriska skriftserie nr 52.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Jernkontoret
Jernkontoret
Box 1721
111 87 Stockholm

https://www.jernkontoret.se

Om Jernkontoret

Jernkontoret är den svenska järn- och stålindustrins branschorganisation. Organisationen grundades 1747 och ägs sedan dess av de svenska järn- och stålföretagen. Jernkontoret företräder järn- och stålindustrin i frågor som berör handelspolitik, forskning och utbildning, standardisering, energi, miljö och hållbarhet samt transportfrågor. Jernkontoret leder den gemensamma nordiska stålforskningen. Dessutom utarbetar Jernkontoret branschstatistik och bedriver bergshistorisk forskning.

Hantering av personuppgifter

Du har rätt att när som helst avregistrera dig från våra utskick och/eller radera dina personuppgifter i våra register. Du kan läsa om dina rättigheter och om hur Jernkontoret hanterar dina personuppgifter på jernkontoret.se/dataskydd.

Följ Jernkontoret

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jernkontoret

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye