Svenska Cykelförbundet

Gustav Johansson bra med på ban-EM i Schweiz

Dela
Gustav Johansson gjorde sitt livs bästa elimineringslopp på EM i omnium, tillika det första OS-kvalet vilket märktes på konkurrensen. Gustav slutade 20:e i totalen i schweziska Grenchen. Tidigare i EM var Gustav 12:a i specialdisciplinen poänglopp.

Det började med att Gustav Johansson blev 21:a i ett Stenhårt scratchlopp. Tempoloppet fortsatte i ett enormt högt tempo från startskottet.

”Gustav krigade på bra och stod för ett starkt avslutningsvarv, vilket ledde till en 19:e plats i grenen”, rapporterade förbundskaptenen Johan Carelle på plats i velodromen i lilla Grenchen.

Den tredje grenen i omnium, elimineringsloppet, har varit Gustavs svagaste. Men det börjar bli ändring på den saken då Gustav blir allt mer placeringssäker. Nu hittade han gång efter gång utrymme på innern och det såg faktiskt ut att finnas ännu mera än tolfteplats och 18 friska poäng.

Men så blev det denna gång en chansning att ligga kvar där inne när det inte fanns någon annanstans att ta vägen, vilket tjecken Jan Vones utnyttjade och klippte Gustav metern innan linjen.

Gott hopp om en fin totalplacering då favoritdisciplinen poänglopp avslutar och Gustav gjorde ett riktigt bra försök att plocka ett varv på klungan, vilket är lite av hans specialitet. Men i ett OS-kval är alla givetvis uppmärksamma.

”Nej, tyvärr var favoriterna inte så sugna på att släppa iväg honom så det blev inget plockat varv den här gången. Men ett stabilt och bra genomfört EM i den hårdaste konkurrensen han mött så här långt i sin karriär”, sammanfattar Johan Carelle.

Det blir till slut en plats 20 på EM i Omnium. Det hade behövts två tagna varv i poängloppet för att lyfta totalplaceringen ordentligt.

EM omnium
1) Benjamin Thomas, Frankrike 162
2) Simone Consonni, Italien 146
3) William Perrett, Storbritannien 136
20) Gustav Johansson, Sverige 23

Gustav Johansson gjorde en stabil insats och slutade tolva i ett poänglopp där ingen av de bästa cyklisterna vilade på hanen och alla de bästa i världen var där.

Förbundskaptenen Johan Carelle:

”Ett helt galet offensivt poänglopp. Första attacken kom efter fem varv av 160 och sedan fortsatte det så hela vägen in i mål. Gustav gjorde ett stabilt lopp. Nu laddar vi om inför lördagens Omnium!”

Det var så pass tufft att den enda av medaljörerna från EM i München på sensommaren 2022 som inte petades kom fyra. Så här slutade det i Grenchen.

EM poänglopp:
1) Simone Consonni, Italien
2) Barcelo Torres, Spanien
3) Donavan Grondin, Frankrike
12) Gustav Johansson, Sverige

Text och foto: Svenska Cykelförbundet (fria för publicering, ange cred) 

Bilder

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye