Riksteatern

Drabbande och ärlig berättelse om att växa upp med missbruk

Dela
Oscar är en personlig och innerlig berättelse om att växa upp i en familj med alkoholmissbruk. Föreställningen är baserad på en sann historia och spelar i klassrum för barn och unga. Oscar är ett samarbete mellan Riksteatern Crea och Unga Klara och spelas för både döva och hörande barn. Premiär 24 februari i Härnösand.
Illustration Parasto Backman
Illustration Parasto Backman

Varje år far över 300 000 barn i Sverige illa på grund av föräldrars drickande. Oscar var en av dem. En drabbande historia om en ung pojke som försöker hantera vardagen med en alkoholiserad mor och de män hon valt att leva med. En berättelse om familj, lojalitet, svek och ansvar. Manus är skrivet av dramatikern Erik Uddenberg och för regi står Lars Otterstedt. 

– Oscars Frendigs historia berörde mig starkt när jag hörde den första gången. På svenskt teckenspråk berättade han om hur han under tonåren såg sin mamma bli alkoholist och om hur han försvarade henne mot det fysiska våld hon utsattes för. Hans känsla av att vara ensam om att ta hand om mamma, om de vuxnas svek och om hur han till sist i vuxen ålder kunde bryta upp och frigöra sig från sin mamma och hennes beroende, säger Lars Otterstedt, regissör.

– Min förhoppning är att de barn och ungdomar som ser pjäsen, som delar samma eller liknade erfarenheter som Oscar ska känna sig sedda och hörda. Att de inte ensamma behöver bära på sina erfarenheter och att de känner sig stärkta efter föreställningen, fortsätter Lars Otterstedt.


Skådespelarna Joakim Hagelin Adeby och Robert Fransson står på scen för att berätta Oscars historia tillsammans. Joakim har senast medverkat i Riksteatern Creas Parismiddagen och Romeo och Julia på Gullbacken. För Riksteatern Crea har Robert senast medverkat i Bröderna Marx och Romeo och Julia på Gullbacken.

Oscar spelas för både döva och hörande barn, med två skådespelare som parallellt berättar historien på svenskt teckenspråk och på talad svenska. Riksteatern Crea i samproduktion med Unga Klara.

Pressvisning 21 februari i Stockholm

Premiär 24 februari i Härnösand  

 
För mer information:https://www.riksteatern.se/oscar


Pressbilder: https://mediabank.riksteatern.se/folder/379817/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration Parasto Backman
Illustration Parasto Backman
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye