Glasbranschföreningen växlar yrkanden med Byggnads
– Tack vare teknisk utveckling och digitala lösningar har vi idag mycket bättre möjligheter till flexibilitet och individuella anpassningar än tidigare. Det innebär också att såväl kunder som medarbetare mer eller mindre förutsätter att företagen ska kunna tillmötesgå olika önskemål och krav på flexibilitet. Här gäller det att kollektivavtalen hänger med i samhällsutvecklingen och blir mer anpassningsbara för att kunna möta nya behov som uppstår. Kollektivavtalen får inte stå i vägen för utveckling, tvärtom ska det vara en konkurrensfördel att vara ansluten, säger Erik Haara, vd, Glasbranschföreningen.
Inget företag kan bli framgångsrikt utan engagerade medarbetare. Att kunna premiera hårt arbete och engagemang är centralt för att företagen ska kunna behålla och rekrytera drivna och ambitiösa medarbetare. Att utveckla avtalet för att bättre möta behov av kompetensförsörjning och rekrytering till branschen är därför prioriterat.
– Vi menar att det måste kunna vara möjligt att göra lönekarriär också i hantverksyrken. Därför vill vi att den anställde ska ges större möjlighet att kunna påverka sin lön genom att lönen på ett tydligare sätt kopplas till ansvar, kompetens och prestation. Det ska löna sig att utvecklas i jobbet och ta mer ansvar. Det här är ju sedan länge en självklarhet för majoriteten av svenska arbetstagare och något som är viktigt för att företagen ska vara attraktiva arbetsgivare, säger Torbjörn Carlberg, som ser fram emot konstruktiva förhandlingar:
– Det är en orolig och osäker tid men jag hoppas att vi tillsammans kommer att kunna ta ansvar för att hitta långsiktigt bra lösningar för branschen som ger stärkt konkurrenskraft och trygga anställningar. Vi behöver moderna och attraktiva kollektivavtal som är lätta att förstå och följa.
Tre centrala frågor som Glasbranschföreningen lyfter fram:
– Kollektivavtalet ska följa industrins märke: Den internationellt konkurrensutsatta industrin är bäst lämpad att ange vilka lönekostnader den svenska arbetsmarknaden klarar av.
– Mer branschanpassade arbetstidsregler: Nuvarande arbetstidsregler begränsar möjligheten att på ett effektivt sätt utnyttja företagens anläggningar och resurser samt att tillgodose medarbetarnas önskemål om flexibilitet.
– En tydlig individuell lönesättning: Det ska löna sig att ta mer ansvar och utvecklas i sin yrkesroll.
Glasmästeriavtalet löper ut 30 april 2023. Glasbranschföreningen och Byggnads inleder nu avtalsförhandlingarna. Vid sidan av Glasmästeriavtalet förhandlar Glasbranschföreningen även Tjänstemannaavtalet med Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer.
Nyckelord
Kontakter
Torbjörn CarlbergFörhandlingschefGlasbranschföreningen
Tel:08-453 90 72torbjorn.carlberg@gbf.seBilder
Länkar
Om
Glasbranschföreningen (GBF) är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag verksamma inom glasmästeri, bilglasmästeri, konstinramning och glas- och metallentreprenad i Sverige. Föreningen arbetar bland annat med utbildning, arbetsgivarverksamhet, kvalitetssäkring och auktorisation. Glasbranschföreningen följer och driver centrala frågor för medlemsföretagen och ger även ut branschtidningen GLAS.
Följ Glasbranschföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Glasbranschföreningen
Över 700 utbildningsbevis inom glasbranschen har registrerats på ID06-kort30.1.2025 10:45:19 CET | Pressmeddelande
ID06 kompetensdatabas möjliggör för utbildningsföretag att registrera utbildningar på ID06-korten. Glasbranschföreningen har registrerat över 700 utbildningsbevis.
Glasbranschföreningens vd lämnar sin roll9.1.2025 11:13:30 CET | Pressmeddelande
I enighet med Glasbranschföreningens styrelse lämnar Magnus Höij sin roll som vd. Styrelsen har beslutat att utse Marie Boberg till tillförordnad vd.
Glasbranschföreningen lanserar nya kompetensstandarder för glasbranschen26.11.2024 14:47:53 CET | Pressmeddelande
Under 2024 har Glasbranschföreningen i samarbete med Nordiskt Valideringsforum tagit fram tre nya kompetensstandarder för yrken inom glasbranschen. Standarderna, som är framtagna enligt OCN-metoden syftar till att säkerställa och strukturera kompetensen inom branschen, något som är till nytta för såväl skolor och elever som företag som lärlingar.
Magnus Höij ny vd för Glasbranschföreningen3.7.2024 12:55:51 CEST | Pressmeddelande
Glasbranschföreningens styrelse har utsett Magnus Höij till ny vd för organisationen med start 2 september 2024. Han kommer närmast från egen verksamhet inom strategisk rådgivning och opinionsbildning i Dalarna, men var dessförinnan förbundsdirektör för Innovationsföretagen inom Almega och har lång erfarenhet av olika roller inom Svenskt Näringsliv.
Glaspärlan 2024 går till Lisas World25.4.2024 16:21:22 CEST | Pressmeddelande
– Det känns väldigt bra att vinna Glaspärlan för Lisas World. Särskilt som jag har stått för både arkitektur, foto och funktionell design, säger Jeanette Karsten, som med sin glaskonst lyckats med att kombinera estetik och funktion i Lisa Elmqvists restaurang i renoverade Östermalms Saluhall i Stockholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum