Glasbranschföreningen

Glaspärlan 2024 går till Lisas World

Dela

– Det känns väldigt bra att vinna Glaspärlan för Lisas World. Särskilt som jag har stått för både arkitektur, foto och funktionell design, säger Jeanette Karsten, som med sin glaskonst lyckats med att kombinera estetik och funktion i Lisa Elmqvists restaurang i renoverade Östermalms Saluhall i Stockholm.

Vinnarna med blommor och diplom framför scenen
Vinnarna fr v: Ninna Elmqvist, Lisa Elmqvist, Jeanette Karsten, arkitekt och Ulf Stenborg, Printglas AB. Magnus Östh

Ett av de mest tongivande inslagen i saluhallen är den anrika fisk- och skaldjursrestaurangen Lisa Elmqvist, som funnits här sedan 1926. I samband med återöppningen har beställarna gett den nya restauranginredningen särskilt stor omsorg i fråga om gestaltning, material och detaljer. En av de viktigaste ingredienserna i den klassiska inredningen är de nya vackra glaskonstverken med skaldjurstema som integrerats i arkitekturen.

– Utmaningen för mig var att jag planerade och genomförde hela projektet, en restaurang utan väggar, själv i minsta detalj, både svårt och roligt. Så jag har skapat en identitet för restaurangen med hjälp av femton olika konstverk med härdade laminerade glas infattade i mässing. Glaslaminaten försetts med fotografier av konstglas med olika ljusbrytningar, skiftningar och projektioner. De pärlemorskimrande motiven är hämtade från havet med association till snäckor, fiskar och skaldjur, beskriver Jeanette Karsten och hyllar arbetet av Printglas som tryckt bilderna på glaset och laminerat det hela.

Juryns motivering

”Projektet tilldelas Glaspärlan 2024 för sin poetiska och innovativa metod att använda laminerat glas – där motiv, kulör, belysning, transparens och translucens, skiftar och varierar på ett vackert, lågmält och häpnadsväckande sätt”.

FAKTA | Lisas World

Byggherre: Lisa Elmqvist, Östermalms Saluhall Stockholms Kommun

Arkitekt och glaskonstnär/glasdesigner: Jeanette Karsten

Glasentreprenör: Printglas AB

Glasleverantör: Printglas AB

Byggsystem: Laminerade glasskivor med unika foton av Jeanette Karsten i specialinfästningar

Mer information om projektet på gbf.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ett av restaurangens femton olika konstverk bestående av färgglada härdade laminerade glas infattade i mässing
Lisas World vinner Glaspärlan 2024
Ladda ned bild
Närbild på ett av glaskonstverken som skiftar i blått, gult och orange (en fisk i oskärpa)
Lisas World vinner Glaspärlan 2024
Ladda ned bild
Ett printat glas i rosa och svart som avskärmning i restaurangen
Lisas World vinner Glaspärlan 2024
Ladda ned bild
Vinnarna med blommor och diplom framför scenen
Vinnarna fr v: Ninna Elmqvist, Lisa Elmqvist, Jeanette Karsten, arkitekt och Ulf Stenborg, Printglas AB.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Glasbranschföreningen (GBF) är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag verksamma inom glasmästeri, bilglasmästeri, glas- och metallentreprenad och konstinramning i Sverige. Föreningen har ca 500 medlemsföretag och arbetar bland annat med utbildning, arbetsgivarverksamhet, kvalitetssäkring och auktorisation. Glasbranschföreningen följer och driver centrala frågor för medlemsföretagen och ger även ut branschtidningen Glas.

Följ Glasbranschföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Glasbranschföreningen

Sjustjärnan vinner Glaspriset 202425.4.2024 16:14:09 CEST | Pressmeddelande

– Vi är jätteglada och mycket stolta över att projektet som vi jobbat med i flera år får den här uppskattningen. Dessutom är det extra roligt att det sker i så hård konkurrens med de andra tävlingsbidragen, säger Daniel Hohenthal, chefsarkitekt, och framhåller att det är många medarbetare på Kanozi Arkitekter, samt leverantörer och entreprenörer, som i tät samverkan uppfört E.ons nya huvudkontor i Malmö som nu är en arbetsplats för 1 500 personer.

NORDBYGG: Stort utbud av föreläsningar på Glasscenen21.2.2024 07:15:00 CET | Pressmeddelande

Dagarna 23–26 april 2024 möts hela samhällsbyggarbranschen på Stockholmsmässan i Älvsjö för att kraftsamla, nätverka och utbyta erfarenheter. Samt uppdatera sig på produktnyheter förstås! På Glascenen i Glasbranschföreningens monter C10:41 håller vi seminarier om aktuella ämnen och frågeställningar. Föredragen om 30 minuter ges tre gånger om dagen. Ett koncept som är tänkt att passa mässbesökarna som vill hinna med mycket på en dag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye