Gröna arbetsgivare

Bristande insikt hos regeringen

Dela
Regeringen har nu meddelat att man ser arbetskraftsinvandringen som ett problem snarare än en kritisk resurs, förutom när det gäller högkvalificerad kompetens till industrin. Att de gröna näringarna ska sätta sin förhoppning till att en myndighetsanalys ska ge dem undantag från lönegolvet skickar fel signaler till de företag som samtidigt beskrivs som kritiska för ökad självhushållning och ett hållbart skogsbruk.

Det hade varit önskvärt att regeringen i stället haft fokus på att minska den regelbörda och byråkrati som många av Gröna arbetsgivares medlemsföretag får genomlida varje ny säsong. Att man öppnar för undantag för säsongsanställda är en självklarhet, annars skulle stora delar av vår matproduktion och skogsvård drastiskt tvinga minska sin verksamhet.

- För våra medlemsföretag är utländsk arbetskraft en verksamhetskritisk resurs. Det är tyvärr uppenbart att regeringen inte tagit till sig detta faktum trots att Gröna arbetsgivare i flertalet kontakter beskrivit betydelsen och förutsättningarna för de gröna näringarna, säger Lena-Liisa Tengblad vd Gröna arbetsgivare

Gröna arbetsgivare vill se en mer näringslivsvänlig politik där fokus i stället ligger på att minska dagens komplicerade och byråkratiska processer som företagen måste genomlida varje gång de måste anlita nödvändig utländsk arbetskraft. Att de gröna näringarnas eventuella undantag från lönegolvet ska bygga på en myndighetsanalys av behoven på arbetsmarknaden och att det dessutom flaggas för skärpta regler kring försörjningskrav är inte rätt signaler för branschen.

Gröna arbetsgivares kommentarer till regeringens syn på arbetskraftsinvandring i punktform:

 • Arbetskraftsinvandring är inte alltid problemfri men ger mer till Sverige än det kostar.
 • Arbetskraftsinvandringen är verksamhetskritiskt för t ex lantbruk och skogsbruk
 • Fokus kan inte enbart ligga på industrins behov, de gröna näringarna är avgörande för livsmedelsförsörjning och hållbart skogsbruk.
 • Ett undantag från lönegolvet är en nödvändighet, men inte en trygg framtidslösning. Arbetsgivare som är bundna av kollektivavtal har redan ett regelverk för löner och andra villkor.
 • Positivt med slopad arbetsmarknadsprövning, men att vissa yrkesgrupper kan undantas från lönekravet utifrån en myndighetsanalys av behoven på arbetsmarknaden, är också en form av arbetsmarknadsprövning.
 • Utöver lant- och skogsbrukets behov av säsongsarbetskraft råder det även stor brist på nyckelkompetenser som t ex:
  • Djurskötare inom lantbruket
  • Arborister
  • Greenkeepers
  • Veterinärer

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Gröna arbetsgivare
Gröna arbetsgivare
Storgatan 19
114 51 Stockholm

http://www.grona.org/

Gröna arbetsgivare är arbetsgivarorganisationen som företräder 4 000 medlemsföretag med närmare 30 000 anställda inom inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf. Gröna arbetsgivare förhandlar fram kollektivavtal och stöttar medlemsföretagen i personal- och arbetsgivarfrågor. 

För mer information om oss, besök vår webbplats.

Följ Gröna arbetsgivare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare

Rättelse - nytt löneavtal för svenska lantbruk inte formellt klart28.6.2023 16:34:48 CEST | Pressmeddelande

RÄTTELSE: Gröna arbetsgivare och Kommunal har en principöverenskommelse om ett nytt avtal för lantbruksarbetarna. För ett formellt avtal krävs ett beslut från Kommunals förbundsstyrelse. Gröna arbetsgivare och Kommunal har slutit ett tvåårigt avtal på 7,4 procent för lantbruksarbetare. Det nya avtalet börja gälla från och med en 1 juli 2023 och följer industriavtalets lönekostnadsmärke.

Kommunal respekterar inte märket - varslar om strejk9.6.2023 14:17:40 CEST | Pressmeddelande

Kommunal varslar om konflikt mot de gröna näringarna för andra gången denna avtalsrörelse. Konflikthotet gäller golfbanor, trädgårdsodlingar och sympatiåtgärder mot trädgårdsanläggningar. Gröna arbetsgivare följer märket och vilket innebär en kostnadsram på 7,4 procent, som är det så kallade märket. Strejkhotet träder tidigast i kraft den 20 juni kl 14.00 om ingen lösning nås innan dess.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum