Riksteatern

Nytolkning av Carmen lyfter romers berättelser - Nu på turné över hela Sverige

Dela
Den klassiska operan Carmen får ett nutida perspektiv när Salamanca Taikon Gonzalez väver ihop sin egen och andra romers berättelser om att vara rom i Sverige i Carmen med förhinder. Carmen gestaltas genom musik, dans och skådespeleri när Bizets musik blandas med romers livsöden.
Fotograf: Leif Eriksson. Salamanca Taikon Gonzalez, 
skådespelare.
Fotograf: Leif Eriksson. Salamanca Taikon Gonzalez, skådespelare.

– Vi vill berätta Carmens egen historia utifrån hennes perspektiv som kvinna och rom. Det har alltid varit icke romska män som berättat hennes historia och bilden som målas upp i operan Carmen, av henne som tjuvaktig, lömsk, förförisk och lösaktig har påverkat romer i Europa och synen på den romska kvinnan. I Carmen med förhinder får hon sjunga på sitt eget språk och ge sin version, säger skådespelaren Salamanca Taikon Gonzales. 
 
Carmen med förhinder är en publik och kritikerrosad föreställning med sex medverkande musiker, dansare och skådespelare som gestaltar en ny version av Carmen. Operan från 1800-talet blandas med flamenco, jazz, romsk folkmusik, hiphop och nyskriven kollektivt komponerad musik. I centrum är berättelsen om Carmen som får komma till tals med en starkare röst och som nu också kommer att höras över hela Sverige. 
 
– Jag hoppas att publiken tar med sig en större förståelse för den svenska nationella minoriteten romer eftersom vår historia och kultur tyvärr inte kommer fram på skolor och arbetsplatser som det ser ut idag. Vår existens och kultur är också en del av svensk kultur. Men jag känner även att det är underbart att vi turnerar över hela Sverige. Att vi 2023 kan claima ett romskt levnadssätt av resande och att vara ute på vägen med glädje och denna berättelse, säger Salamanca Taikon Gonzales 
 
Carmen med förhinder är regisserad av Anna Ulén och dramatiserad av NinnaTersman. Det är en produktion av Riksteatern i samarbete med ARTHEM - Romska teatern. 
 
Carmen med förhinder spelar över hela Sverige från Haparanda till Lund under våren 2023. 
 

Medverkande 
Salamanca Taikon Gonzalez   
Robert Svärd   
Johan Bengtsson   
Sima Eriksson   
LeloNika Jr   
Ebba Westerberg   
 
Karaktärer Projektion:   
AlecioAraci   
Lindy Larsson   
Niklas Rydén   
Shirin Kaj aka S.K.T   

Konstnärligt team
 
Idé: ARTHEM- romska teatern   
Dramatiker: NinnaTersman   
Regi: Anna Ulén   
Kostymör: FiannaRobijn & Olivia Schubert
Scenograf: FiannaRobijn
Ljusdesign: Anna Wemmert  
 
Komposition/ musikarr: ARTHEM/ S.K.T/ Bizet Toreadorens klagosång: Anders Ortman Filmare/Projektioner: Leif Eriksson  

 
Producent 
Riksteatern i samarbete med ARTHEM- romska teatern 
 
För att läsa mer om föreställningen besök Riksteaterns webbsida. 
För bilder från föreställningen besök Riksteaterns mediabank.  

Kontakter

Bilder

Fotograf: Leif Eriksson. Salamanca Taikon Gonzalez, 
skådespelare.
Fotograf: Leif Eriksson. Salamanca Taikon Gonzalez, skådespelare.
Ladda ned bild
Fotograf:
Patrick Miller. Carmen med förhinder
Fotograf: Patrick Miller. Carmen med förhinder
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye