Värmdö Kommun

Fotoparken presenterar: Charlotta Hammar och Unbroken Signal

Dela
Konstnären Charlotta Hammar utforskar människans förhållande till världen och de faror som finns i den. I utställningen Unbroken Signal bearbetar hon sin oro för att allt inte kommer att ordna sig, frågor kring existentiella hot och krisberedskap.

Titeln på utställningen kommer från broschyren Om krisen eller kriget kommer, som delades ut till alla hushåll 2018 på uppmaning av svenska staten. Där beskrivs de larmsignaler som ljuder vid en nödsituation och varierar med hjälp av korta och långa signaler och med tysta intervall emellan. Signalen för “faran över” beskrivs som “oavbruten signal 30 sekunder”.

-          Det finns något trösterikt i dessa beskrivningar och jag föreställer mig den smärtsamma längtan efter att få höra de där 30 sekunderna av oavbruten signal, för att kunna andas ut, tillfälligt, säger Charlotta Hammar.

Inspirationen till utställningen kommer från de metoder vi tar till för att förbereda oss för en eventuell katastrof. Med sin snart hundra år gamla Rolleiflexkamera fotograferar Charlotta på Styrsö där hon bor. Från de analoga fotografiernas färger har hon skapat en främmande nyans och en alternativ bildvärld, för att visualisera det osäkra i den förväntade vardagen. De manipulerade bilderna alterneras med mer vardagsnära bilder och illustrerar känslan av att pendla mellan förnuft och oro.

-          Det är en mycket aktuell utställning med tanke på pågående klimatkris och ett förhöjt säkerhetsläge i världen. Vi ser otroligt mycket fram emot att få ta del av Charlottas konst här i Gustavsberg, säger Lena Hellström, chef för kultur- och fritidskontoret.

Utställningen gästar Fotoparken i Gustavsberg från den 24 februari till den 8 juni 2023.

Charlotta Hammar är född och uppvuxen i Värmland men bor och verkar på ön Styrsö i Göteborgs södra skärgård. Ön har fått vara skådeplats och projektionsyta för hennes verk och fungerar som symbol för både skydd och utsatthet. 2020 tog Charlotta sin konstnärliga masterexamen i fotografi från HDK-Valand och har medverkat i flertalet utställningar.

Mer om utställningen: www.fotoparken.se

Fotoparken är en permanent utomhusutställning för samtida fotografi i Gustavsberg, Värmdö kommun. Avsikten är att skapa en dynamisk plats där de fotografiska uttrycken varieras genom cirka tre nya utställningar per år. 

Kontakter

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Servicecenter: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 46 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum