Naturskyddsföreningen

Kritik mot oetisk jakt på lodjur engagerar många

Dela
Den 1 mars inleds en rekordstor licensjakt på lodjur. I drygt sex veckors tid, mitt under parningstiden, kommer lodjur att jagas med oetiska metoder – till exempel genom att jagas upp i träd av skällande hundar för att sedan skjutas till marken. Naturskyddsföreningen är kritisk till jakten, då lodjur precis som vargen är rödlistad och i behov av större etablering.

- Det är tragiskt att den svenska tigern, lodjuret, nu ska jagas i rekordstor omfattning. Lodjuret är ett lika skyggt som vackert djur som vi borde vara stolta över och värna snarare än att putta närmre ruinens brant. De metoder som används vid jakt på lodjur är dessutom djupt oetiska, vilket inte skapar någon vacker bild av hur vi i Sverige bryr oss om våra rovdjur, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.  

När licensjakten på varg inleddes 2 januari fick det uppmärksamhet internationellt. Nu är det dags för nästa licensjakt – på lodjur. I år får 201 lodjur skjutas, vilket motsvarar 14 procent av alla lodjur i Sverige. Flest lodjur ska skjutas i Kalmar län, 32 stycken.  

Bakom jakten på lodjur finns en konflikt med jaktintressen. Lodjur är exceptionella på att jaga exempelvis rådjur och hjort – som jägarkåren också vill jaga. Acceptansen för lodjursjakt bland befolkningen är emellertid liten. Enligt den senaste attitydundersökningen från SLU tar exempelvis 74 procent av de tillfrågade helt eller delvis avstånd från att det ska vara “acceptabelt att begränsa rovdjurens antal och utbredning med hjälp av jakt om rovdjuren konkurrerar med människan om det jaktbara viltet”.  

- Lodjur har i princip ingen negativ påverkan på vare sig tamdjur eller hundar. De är inte heller farliga för människan. Lodjur har en viktig funktion i ekosystemet och genom att jaga rådjur och hjort sparar det samhället kostnader i form av till exempel trafikolyckor och betesskador, säger Isak Isaksson, sakkunnig biolog på Naturskyddsföreningen. 

Licensjakten har rört upp känslor bland många. På mindre än tre veckor har Naturskyddsföreningen tagit emot rekordmånga gåvor till föreningens rovdjursarbete från tusentals personer som är oroade och upprörda över den ökade jakten på rovdjur i Sverige. Många är även kritiska till att licensjakten äger rum mitt under lodjurens parningssäsong. 

- Varken lo eller varg är tillräckligt etablerade för att klara av licensjakter i sådan här stor omfattning. De löper stor risk att drabbas av till exempel inavel. Många människor är därför upprörda och har skänkt pengar till oss. Det visar att det är en fråga som berör, och det gör Naturskyddsföreningen starkare i vårt arbete för att minska jakten på rovdjur och stärka den biologiska mångfalden, säger Johanna Sandahl. 

Licensjakten på lodjur pågår 1–31 mars i södra och mellersta delarna av Sverige, medan den pågår till mitten av april i norra Sverige. Licensjakten på varg avslutades i mitten av februari. 

Mer information 

Här kan du läsa Naturskyddsföreningens debattartikel om licensjakten på varg. 

Här kan du läsa Naturskyddsföreningens debattartikel där vi uppmanar till ett totalförbud mot blyhagel vid jakt – som är tillåtet att använda vid jakt på lodjur. 

Nyckelord

Kontakter

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye