Växtskyddsmedel med klopyralid får strängare villkor
Klopyralid är ett pyralidämnen som används i lantbruket för att bekämpa ogräs. Under de senaste åren har framför allt fritidsodlare rapporterat om växtskador orsakade av pyralidrester i gödsel och växtrester från lantbruket.
När EU-kommissionen senast förnyade godkännandet av det verksamma ämnet klopyralid uppmanades medlemsländer som godkänner växtskyddsmedelsprodukter att ta särskild hänsyn till problematiken med pyralidrester i gödsel och växtrester. När Kemikalieinspektionen nu beslutat att förnya godkännandet för växtskyddsmedlet Galera blir villkoren för användning strängare eftersom produkten innehåller klopyralid.
Villkoren gäller för den som använder växtskyddsmedlet Galera. De innebär att växtmaterial från en gröda som behandlats med Galera inte får transporteras från det egna jordbruket för kompostering eller biogasproduktion, och att den som har behandlat grödan inte får använda växtmaterial från grödan i växthus, i svampproduktion eller som täckmaterial för växter.
Utöver det får omsådd med stråsäd, raps, rybs, gräs, sockerbetor och majs ske tidigast 30 dagar efter behandling och odling av potatis, tomater, morötter andra flockblommiga växter, baljväxter, sallat och kål tidigast 12 månader efter behandling.
- Det går inte att ta bort risken för att känsliga grödor kan skadas av pyralider men med de nya villkoren minskar vi den risken, säger Agneta Westerberg, avdelningschef för avdelningen tillstånd och upplysning på Kemikalieinspektionen.
För pyraliderna pikloram och aminopyralid finns i dagsläget inga specifika EU-rekommendationer om att medlemsländerna ska ta extra hänsyn till risken för skador på känsliga grödor. Förnyad utvärdering på EU-nivå pågår för de här ämnena.
Om
Kemikalieinspektionen är en statlig myndighet som arbetar med att minska risken för att människor och miljö skadas av kemikalier.
Följ Kemikalieinspektionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kemikalieinspektionen
Många billiga elprylar innehåller otillåtna kemikalier20.9.2023 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
I Kemikalieinspektionens senaste tillsyn av laddare, hörlurar, belysning och annan hemelektronik innehöll 47 procent farliga ämnen i en så stor mängd att de inte får säljas inom EU. Störst var problemen bland billiga produkter från okända varumärken.
Kemikalieinspektionen återkallar växtskyddsmedel: Risk att hälsofarliga ämnen bildas i dricksvattnet17.7.2023 09:34:41 CEST | Pressmeddelande
Kemikalieinspektionen återkallar växtskyddsmedel som innehåller cyazofamid. Det är ett verksamt ämne i växtskyddsmedel som används i potatisodlingar. Användningen riskerar att leda till att hälsofarliga och cancerframkallande ämnen bildas i dricksvattnet.
Hushållen köper mer myggmedel10.7.2023 12:24:35 CEST | Pressmeddelande
Förra året såldes knappt 20 ton godkända myggmedel i Sverige visar Kemikalieinspektionens statistik. Siffrorna varierar en del från år till år men enligt statistiken har det aldrig tidigare sålts så stora mängder. Trots att alla myggmedel måste vara godkända av Kemikalieinspektionen så säljs nya produkter på marknaden som saknar rätt tillstånd.
Privatpersoner ska ha tillstånd för köp av frätande propplösare3.7.2023 10:00:04 CEST | Pressmeddelande
Privatpersoner behöver framöver ha tillstånd för att både köpa och använda frätande propplösare. Det har Kemikalieinspektionen beslutat för att minska hushållens användning av frätande propplösare, eftersom de orsakar svåra skador på barn och vuxna.
Menstrosor slutar säljas efter Kemikalieinspektionens tillsyn22.6.2023 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
Kemikalieinspektionens tillsyn av antibakteriella menstrosor och andra underkläder har lett till en åtalsanmälan och att flera företag har slutat sälja sina produkter. – Det är tydligt att flera av företagen helt har saknat kunskap om reglerna som gäller för den här typen av varor, säger inspektör Margareta Daho.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum