Världshörseldag den 3 mars - hörselvård till alla!

Det årliga temat har alltid ett globalt perspektiv men årets tema passar väldigt bra även till vår situation, såväl i vår region som i hela Sverige, berättar en av initiativtagarna bakom eventet, Elina Mäki-Torkko, professor vid Örebro universitet och enhetschef för Audiologiskt forskningscentrum.
– Det är väl känt att hörselsvårigheter ökar när vi blir äldre och att vi har en åldrande population. Vi har också mer och mer evidens för att god hörselhälsa gynnar allmän hälsa. Vi behöver hela tiden utveckla hörselvård för att kunna erbjuda bästa möjliga hjälp till alla som har hörselsvårigheter. Det här är en folkhälsofråga, säger Elina Mäki-Torkko.
Hörselinstruktörens och hörselombudets betydelsefulla arbete
– Med tanke på årets tema som lyfter primärvårdens betydelse för att kunna erbjuda hörselvård till alla har vi valt att lyfta det arbetet som hörselinstruktörer och hörselombud gör, alltså lyfta blicken och fokusera på arbetet utanför hörselmottagningarna. En annan del i vårt program lyfter vikten av att arbeta evidensbaserat vilket gör att vi presenterar en del av den forskning som pågår i Örebro, säger hon.
För att kunna erbjuda högkvalitativ hörselvård behövs utbildad personal och det kommer att vara information om audionomutbildning eftersom deras yrkeskunskap är viktig för bra hörselvård.
– Region Örebro län och Örebro universitet har ett nära samarbete avseende undervisning och forskning. Vi tänker att den här dagen ska uppmärksammas årligen framöver med ett återkommande event.
1,5 miljoner vuxna har hörselnedsättning
Uppskattningsvis finns det 1,5 miljoner vuxna med hörselnedsättning i Sverige, det vill säga närmare en femtedel av befolkningen. Detta tillsammans med kända allvarliga konsekvenser som kan drabba personer med hörselnedsättning gör det till en viktig folkhälsofråga.
– Vi alla träffar personer med hörselsvårigheter i olika situationer. Genom att sprida kunskap om svårigheter och möjligheter kan vi öka kunskapen brett i samhället. Det behövs för att kunna erbjuda hörselvård till alla. Jag hoppas många kommer och lyssnar på fredag, avslutar Elina Mäki-Torkko.
Information
Tid: kl 14.00-16.00
Plats: Wilandersalen, Universitetssjukhuset Örebro
Det är öppet för allmänheten och ingen anmälan behövs.
Skriv- och teckenspråkstolkning kommer finnas.
Nyckelord
Kontakter
Elina Mäki-TorkkoProfessor, enhetschef, överläkareAudiologiskt forskningscentrum, Universitetssjukhuset Örebro
Tel:072 - 141 59 08elina.maki-torkko@regionorebrolan.seElin AbelsonKommunikatör
Tel:072 - 146 49 95elin.abelson@regionorebrolan.seBilder

Länkar
Om
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Ny studie lyfter gymnasieungdomars röster om psykisk hälsa13.6.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hur upplever gymnasieungdomar egentligen ett nytt skolbaserat program som ska stärka deras psykiska hälsa? En ny studie ska ta reda på just det – genom att låta ungdomarna själva komma till tals. För att genomför studien har forskaren Lena Uvhagen fått två anslag.
Ny forskning visar vikten av operation vid insjunken bröstkorg28.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Att ha en insjunken bröstkorg, så kallat trattbröst, kan få långtgående konsekvenser för både kropp och själ. Det visar Örebroforskaren Louise Norlander i sin avhandling. ”Livskvaliteten påverkas för dessa patienter och vi kunde se de positiva effekterna av en operation”, berättar hon.
Blodprov underlättar för patienter med neuroendokrina tumörer9.5.2025 08:05:00 CEST | Pressmeddelande
En sjukdom med många diffusa symtom är neuroendokrina tumörer, NET. Det gör sjukdomen ofta svår att upptäcka i tidigt skede. ”Våra resultat visar att en vanligt förekommande biomarkör vid NET, som tidigare krävde 24 timmars urininsamling, kan analyseras via ett enklare blodprov på ett säkert sätt”, säger Örebroforskaren Maria Wedin.
Målet: att barn och unga ska må bättre psykiskt7.5.2025 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Ungas psykiska hälsa är en av våra stora samhällsutmaningar. Här är skolan en viktig arena för tidiga främjande insatser. En ny studie som fått stöd från Nyckelfonden fokuserar på vad just skolan kan göra för att främja gymnasieelevers psykisk hälsa.
Munhålecancer ökar – ultraljud kan ge säkrare behandling25.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Munhålecancer har ökat med 30 procent mellan åren 2008 och 2021. Det ställer högre krav på bättre diagnostik och behandling. Vid Universitetssjukhuset Örebro har forskaren Olof Nilsson kommit fram till att ultraljud är den mest effektiva metoden för att mäta invasionsdjupet vid tidig tungcancer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum