DramatenDramaten

Ny hiss som fälls in i trappan installeras på Dramaten

Dela
Nu byts den tillfälliga hissen vid Dramatens huvudentré till en permanent lösning där hissen fälls in i trappan. Bygget påbörjas under våren och beräknas vara klart i slutet av 2023.
Skissbild: Ahrbom & Partner
Skissbild: Ahrbom & Partner

Under 2021 påbörjade Dramaten i samarbete med Statens fastighetsverk ett större arbete med att förbättra Dramatenhusets tillgänglighet. Målet är att all scenkonst i huset och den kulturhistoriska miljön lättare ska kunna upplevas av alla, oavsett förutsättningar.

Nu tas nästa steg i tillgänglighetsarbetet och den tillfälliga hissen på Dramatens trappa ersätts med en permanent hiss som fälls in i trappan, en så kallad integrerad hydraulhiss, som beräknas vara klar till årsskiftet. Hissen kommer endast att vara i drift när entrén till Dramaten är öppen. Under byggperioden använder teaterns rullstolsburna publik, som tidigare, sceningången.

Under våren påbörjas markarbeten framför Dramatens entré så att de idag lutande marknivåerna blir jämnare och plattare för bättre tillgänglighet. Två trappsteg läggs till cirka två meter utanför den befintliga trappen. En ledstång placeras symmetriskt på båda sidor om trappen för att underlätta för personer som har svårt att gå. Markarbetena sker i två etapper för att inte påverka Dramatens verksamhet i större utsträckning.

Arkitektkontoret Ahrbom & Partner har ritat den nya hissen och arbetet utförs av Rotgruppen AB samt hissfirman Steppless/Guldman.

–Att tillgängliggöra Thaliahuset för fler är en självklarhet för oss. Den tillfälliga hissen på stora trappan var ett steg på vägen. Nu får Dramaten en permanent hisslösning som både är funktionell och som smälter in i den kulturhistoriska miljön, vilket vi tillsammans med alla inblandade aktörer är mycket glada över, säger Maria Groop Russel, Dramatens vd.

– Vi är glada över att vi tillsammans med Dramaten har hittat en bra och estetiskt tilltalande lösning för en integrerad hiss som fungerar för alla.  Den tar även hänsyn till Dramatens kulturhistoriska värden vilket också är viktigt, säger Ingrid Eiken, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

I december 2021, samtidigt som den tillfälliga hisslösningen inrättades vid huvudentrén, installerades dörrar med assisterad öppning, i teaterfoajén byggdes en hiss och antalet rullstolsplatser på parkett på Stora scenen dubblerades. En annan del i arbetet med att öka tillgängligheten är att erbjuda fler föreställningar som textas, både till svenska och andra språk, och föreställningar med syntolkning.

SFV undersöker nu om det går att återanvända den tillfälliga hissen på en annan plats inom SFV:s bestånd alternativt att sälja den.

För mer information kontakta gärna:
Lena Törner, pressansvarig Dramaten, lena.torner@dramaten.se Mobil: 0703-72 61 47.
Maria Uggla, pressekreterare SFV, maria.uggla@sfv.se, 010-478 72 47.

Nyckelord

Bilder

Skissbild: Ahrbom & Partner
Skissbild: Ahrbom & Partner
Ladda ned bild
Skissbild: Ahrbom & Partner
Skissbild: Ahrbom & Partner
Ladda ned bild
Skissbild: Ahrbom & Partner
Skissbild: Ahrbom & Partner
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten och Kungliga Operan samverkar i Almedalen30.5.2024 09:00:36 CEST | Pressmeddelande

Under årets politikerdagar i Almedalen medverkar Dramaten och Kungliga Operan för första gången tillsammans. Dramatens vd Kitte Wagner och Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren deltar i tre olika panelsamtal och debatter. På tisdagen deltar de tillsammans med Fabeges vd Stefan Dahlbo och hotellägaren Petter Stordalen i ett samtal om kulturens roll för attraktiva städer. På onsdagen arrangeras två evenemang på Länsteatern i Visby; på morgonen är temat utredningen av en ny hyresmodell för de statliga kulturscenerna, efter lunch handlar det om privat finansiering av kulturlivet.

Dramaten på Järvaveckan24.5.2024 10:21:57 CEST | Pressmeddelande

I Järvaveckans mingeltält, lördag 1 juni, samtalar skådespelaren och regissören Alexander Salzberger med journalisten Manuel Cubas om att skriva dramatik. Därefter bjuds Järvaveckans besökare att se hans pjäs Son och far på teatern. Dramaten har även ett tält på området där besökarna får bekanta sig med teaterns verksamhet och höra några skådespelare läsa texter skrivna av bland andra Stor, Imenella och Linda Pira.

1900 – En audiovisuell konsert på Dramaten17.5.2024 09:01:06 CEST | Pressmeddelande

Den mångsysslande kompositören, artisten och ljudkonstnären Christian Gabel med artistnamnet 1900 ger en exklusiv konsert på Dramaten våren 2025. En konsert där 60-talsminimalism, frijazz och musique concrete vävs samman med futuristisk, lettristisk och dadaistisk ljudpoesi och idéer lånade från Fluxusrörelsen. 1900 – En Audiovisuell konsert: Kontragarde ges på Dramatens stora scen den 18 januari. Biljetterna släpps den 24 maj klockan 10.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye