Rekordbeslag av partydrogen 3-CMC

Den amfetaminliknande drogen 3-CMC har på kort tid blivit allt populärare och Tullverket har de senaste två åren gjort många mindre beslag i främst post- och paketflödet. Missbrukarna har då beställt drogen via olika nätsajter.
-Beslaget på nästan 60 kilo visar på en ny trend och att det finns mycket pengar att tjäna på den här drogen som främst vänder sig till yngre missbrukare. Vi uppskattar att den här mängden hade räckt till runt 300 000 doser, säger Erik Friberg som är chef på tullkriminalen i södra Sverige.
Kraftig ökning av beslag
Under 2022 beslagtog Tullverket sammanlagt 67,4 kilo 3-CMC. Det är mer än en fördubbling jämfört med 2021 då nästan 29 kilo togs i beslag.
-Drogen är svår att dosera och kan ge livshotande biverkningar som kramper, psykoser och hjärnskador. Därför är det extra allvarligt att den marknadsförs som en partydrog, säger Erik Friberg.
3-CMC (3-klorometkatinon) är en så kallad designerdrog som tillverkas för att kringgå narkotikaklassning genom att den kemiska sammansättningen ändras en aning. Drogen narkotikaklassade i Sverige 2019 men är fortfarande tillåten i flera europeiska länder. 3-CMC ingår i en grupp som kallas katinoner och som stimulerar det centrala nervsystemet genom att öka frisättningen av kroppens signalsubstanser dopamin, noradrenalin och serotonin.
Blandad last med narkotika
Lastbilen som stoppades vid Öresundsbron innehöll förutom 59,8 kilo 3-CMC även 18,5 kilo amfetamin, 22,2 kilo cannabisharts och drygt 5 kilo cannabisolja. Tullkriminalen beräknar att det sammanlagda värdet på narkotikan är minst 25 miljoner kronor i missbrukarledet.
-Det har blivit allt vanligare att vi stoppar lastbilar som fraktar olika sorters narkotika. Det är som en diverseaffär med en blandad kompott droger i lasten som ofta ska till olika mottagare, säger Erik Friberg.
Nekar till brott
Narkotikasyndikaten använder allt oftare det legala fraktflödet för att smuggla droger i lastbilar och containrar. Företagen i Halmstad som hade beställt plast- och metallvaror från Tyskland var helt ovetande om att deras frakt användes för narkotikasmuggling.
Chauffören som åtalats för smugglingsförsöket via Öresundsbron hävdar att han bara har kört lastbilen och inte visste om att det i lasten fanns narkotika.
Tullkriminalens utredare har hittat mannens DNA på väskor och kartonger där narkotikan förvarades. Dessutom har den misstänkte mannen ändrat sin berättelse flera gånger under den tid han har suttit häktad.
Kammaråklagare Malin Kühn begär i sin stämningsansökan till Malmö tingsrätt att mannen fälls för synnerligen grov narkotikasmuggling. Om han döms riskerar han mellan fyra till sex års fängelse. Åklagaren begär också att han efter avtjänat straff ska utvisas på livstid från Sverige.
För mer information och bilder kontakta Tullverkets presstjänst:
0771-450 590 eller press@tullverket.se
Nyckelord
Bilder














Om
Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 600 anställda och leds av generaltulldirektör Johan Norrman.
Följ Tullverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tullverket
Kriminellt gäng bedrev riksomfattande narkotikaförsäljning från Skåne3.4.2025 08:48:14 CEST | Pressmeddelande
Cannabis, kokain, amfetamin och heroin. Tullverket har avslöjat en kriminell liga som ägnat sig åt riksomfattande försäljning av narkotika från några orter i Skåne. Nätverket har tagit emot insmugglad narkotika, lagerhållit drogerna och sedan med hjälp av kurirer transporterat narkotikan vidare ut i landet. På torsdagen åtalades tolv personer vid Helsingborgs tingsrätt för sina olika roller i det omfattande narkotikanätverket.
Myndighetssamverkan gav höga återkrav för felaktigt utbetalda bidrag1.4.2025 16:49:56 CEST | Pressmeddelande
De 14 myndigheter som samverkar mot organiserad brottslighet ökar sitt fokus mot den växande kriminella ekonomin. Under 2024 var återkraven för felaktiga bidrag och utbetalningar till grovt kriminella de högsta hittills.
Varning för nya livsfarliga Spicevarianter27.3.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
För runt tio år sedan orsakade den så kallade Spice-epidemin flera dödsfall i Sverige och andra europeiska länder. Då sprejades syntetiska cannabinoider på olika växtdelar. Nu har liknande substanser dykt upp i Tullverkets beslag. De nya Spicevarianterna sprejas på industrihampa vilket gör det svårt att upptäcka den spetsade drogen innan det kan vara försent.
Tullverket varnar för spetsad ginseng20.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 stoppade Tullverket ett ökat antal sändningar av ett ginsengpreparat, Ginseng Kianpi pil. Vid laboratorieundersökningar visade sig preparaten vara spetsade med antihistamin och kortison som kan vara mycket farligt. Under 2022 stoppades fem sändningar och under 2023 stoppades två. 2024 stoppade Tullverket 35 sändningar med sammanlagt över 12 000 kapslar.
Tullverket och Försäkringskassan förstärker gemensamma insatser mot välfärdsbrott13.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande
Tullverket ska tillsammans med Försäkringskassan skärpa kontrollerna av resande för att komma åt den kriminella ekonomin och avslöja bidragsbedrägerier. Under förra året upptäcktes bedrägerier och felaktigheter för omkring tio miljoner kronor vid kontroller enbart på Arlanda flygplats. De gemensamma insatserna var så pass framgångsrika att samarbetet nu ska utökas under 2025, säger myndigheternas generaldirektörer Johan Norrman och Nils Öberg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum