Mer än en halv miljon svenskar oroliga för familjekonflikter om arv

Även om det kan vara svårt att tänka på livets slut är det bra att fundera på hur man vill göra med sina tillgångar. Lämnar man allt i händerna på sina anhöriga, som hur man vill begravas och hur arvet ska delas upp, finns det risk att konflikter uppstår. En ny undersökning från Familjens Jurist visar att 7 procent av svenskarna är oroliga för att deras anhöriga ska börja bråka om arvet, vilket motsvarar ca 400 000 – 600 000 svenskar.
– När en person går bort lämnar vi inte bara efter oss ett stort tomrum bland nära och kära, utan ofta också en hel del tillgångar. Det kan vara ett fritidshus, ett hem, sparpengar eller tavlor. Ibland kan det vara lätt att tro att man inte har så mycket av värde och att ens familj inte skulle börja bråka om saker som pengar. Men jag har under flera arvskiften sett hur arv kan riva upp starka känslor. Det handlar lika ofta om minnen och känslor kopplade till en plats eller sak som om pengar, säger Arne Larsson, jurist inom arvsrätt på Familjens Jurist.
Förutom att svenskarna är oroliga för bråk har de även dålig koll på hur svensk rätt fungerar när det gäller arv. Undersökningen visar att var femte person (19 procent) tror att man som barn har laglig rätt att ärva allt från sina föräldrar, vilket inte stämmer. Resultatet skiljer sig dock mellan könen – män (22 procent) har sämre koll än kvinnor (16 procent).
– Det är lätt att tro att ett barn alltid ärver rubbet från sina föräldrar, men så är det inte. Man bestämmer själv hur man vill testamentera sitt arv och kan där reglera arvet till sina barn. Däremot har ett barn alltid rätt att kräva sin laglott. Har en förälder lämnat ett barn arvlös kan personen i fråga därmed begära jämkning av testamentet, men det är ett val som aktivt måste göras. Samtidigt finns det ingenting som säger att en förälder inte kan sälja och konsumera alla sina tillgångar fram till sin död. Det innebär att en förälder, i en konkret bemärkelse, kan göra sina barn arvlösa, förklarar Arne.
Så hjälper du dina barn att undvika en uppslitande arvstvist
Juristen Arne Larsson reder ut hur man förbereder sig inför livets slut och hur man undviker att arvet blir till en infekterad kil i familjen.
Läs på om hur ditt arv fördelas utan testamente
Först och främst är det viktigt att ta reda på hur ditt arv fördelas enligt lag. Om du är okej med att låta ärvdabalken, det vill säga lagen som bestämmer vem som ska ärva vad, styra arvet behöver du inte göra något. Är du inte okej med detta bör du upprätta ett testamente. En bröstarvinge har alltid rätt att kräva sin laglott, det vill säga den del som hen alltid kan kräva att få som arv, men utöver det kan du själv styra vem som ska ärva.
Fundera på vem du vill ska ärva vad
När du har koll på arvsordningen kan du fundera på hur du vill göra med ditt arv. Viktigast av allt är att utgå från din egen livssituation och fundera på vad som händer om du eller din partner plötsligt skulle gå bort. Är du exempelvis sambo ärver du och din partner inte varandra automatiskt och då kan det vara bra att upprätta ett testamente för att trygga tillvaron för varandra. Och för alla som har barn kan det vara viktigt att se till att arvet blir barnens enskilda egendom eftersom det annars finns risk för att deras framtida sambo eller make får rätt till arvet vid en eventuell separation eller skilsmässa.
Våga prata om arv och testamente innan du dör
För att undvika konflikt är det, som med allt annat, viktigt att du vågar prata om hur du har tänkt dig med arvet tillsammans med barn och anhöriga. Det kan vara jobbigt att prata om livets slut och saker som rör pengar. Men om du vågar öppna upp dig och pratar om arv och testamente med nära och kära minskar risken för bråk mellan dem.
Var rättvis mot dina barn
Dina anhöriga har ingen rätt att på förhand få veta hur du vill fördela arvet eller lägga sig i hur du ska göra. Samtidigt kan det skapas onödiga konflikter om saker och ting göms i det dolda. Därför är det alltid bra att vara så transparent som möjligt och, i den mån det går, vara rättvis mot barnen. Kommer allt som en överraskning vid arvskiftet finns det stor risk för konflikter och i värsta fall arvstvist.
Var tydlig med eventuella förskott på arvet
Om du vill ge bort något av värde medan du lever behöver du upprätta ett gåvobrev och vara tydlig med om det är ett förskott på arvet eller inte. Även här är det viktigt att du informerar anhöriga och dokumenterar vad som getts bort och till vem. Undvik att smyga med gåvor eftersom det oftast leder till bråk bland de anhöriga.
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Familjens Jurist. Syftet är att undersöka den svenska allmänhetens inställning till olika juridiska frågor. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt gjordes 1012 intervjuer mellan 15 - 21 september 2022. Undersökningen gjordes med allmänheten, 18-79 år.
Kontakter
Linda LingstedtPresskontakt
Tel:0768-682277linda@wikbergfrisk.seBilder


Om
Familjens Jurist är Sveriges största juristbyrå, med 400 medarbetare på 240 kontor med inriktning på juridisk rådgivning till privatpersoner. Verksamheten omfattar alla delar av familjerätten men även områden som migrationsrätt, målsägandebiträde, etc. Familjens Jurist omsätter drygt 400 miljoner kronor per år och är ett helägt dotterbolag till Fonus ekonomisk förening.
Följ Familjens Jurist
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Familjens Jurist
Fem vanliga misstag under sommarrenoveringen6.7.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Inget väcker svenskarnas lust att renovera och fixa hemma som semestertider. Altanen behöver repareras, fönster bytas eller så har det blivit dags att bygga ut för att få plats med alla sommargäster. Men här gäller det att tänka till innan man drar igång med sommarprojekten – annars finns det risk att man hamnar i onödigt dyra fällor eller gör val som strider mot regelverken.
Så undviker du konflikt vid ett generationsskifte13.6.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Äger du ett företag, en familjegård eller skogsfastighet och vill föra det vidare inom familjen behöver du planera inför ett generationsskifte i god tid. Annars finns det risk att konflikter uppstår. Företagsjuristen Peder Lundgren reder ut vad som är viktigt att tänka på och fallgroparna att undvika.
Jurister för barnkonventionen – privata aktörer kan göra skillnad6.2.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Familjens Jurist lanserar initiativet 'Jurister för barnkonventionen' för att uppmärksamma och framhäva barns rättigheter. Trots att barnkonventionen är en del av den svenska lagstiftningen sedan tre år tillbaka kvarstår flera brister. Nu vill privata aktörer, däribland praktiserande jurister, bli en del av förändringen för att sätta barnens bästa först.
Två av fem känner ett barn som drabbats av föräldrarnas dåliga relation30.1.2023 14:55:06 CET | Pressmeddelande
Idag växer många barn upp med skilda föräldrar. De flesta föräldrar behåller en god relation, men för vissa är det svårt att hitta en lösning som gör att barnen inte drabbas. En ny Novus-undersökning från Familjens Jurist visar att två av fem har upplevt att barn i deras närhet mått dåligt vid en separation på grund av föräldrarnas dåliga relation.
Nästan var femte i konflikt efter separation20.12.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
En skilsmässa eller separation är ofta en uppslitande process. Vissa klarar det utan tjafs och bråk, medan andra hamnar i långvariga och slitsamma konflikter. En ny Novus-undersökning från Familjens Jurist visar att nästan var femte svensk har hamnat i konflikt med sin före detta efter separation. Framförallt bråkas det om pengar och vårdnad av barn.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum