VisitDenmark

VisitDenmark får Mona Lisa att tala

Dela
En ny pr-kampanj från turistorganisationen VisitDenmark vill sätta ”hyggets” land på kartan som motgift till den sortens turism där den ena sevärdheten efter den andra ska bockas av på en lista. Med hjälp av artificiell intelligens kommer Mona Lisa, Frihetsgudinnan och andra ikoniska turistattraktioner till liv med ett enkelt budskap: Kom inte och se mig – besök Danmark istället. Förutom det fräcka budskapet sticker kampanjen ut genom ett manus som är helt skriven av AI (artificiell intelligens).
Foto: Brandhouse/Subsero
Foto: Brandhouse/Subsero

”Föreställ dig att du är Mona Lisa. Skriv ett tal om varför folk borde besöka Danmark istället för att stå i kö för att träffa dig”

Detta var uppmaningen till en AI-robot att skapa manuset till en serie filmer där turistattraktioner från hela världen vänder sig mot sig själva och rekommenderar att man besöker Danmark, snarare än att stå i kö vid Louvren i ett hav av selfie-pinnar. Genom att skapa kampanjen "Don't be a tourist - be an Explorist", positionerar VisitDenmark vårt södra grannland som motgiftet mot ”bucketlist-turism”.

"Att få ikoniska turistattraktioner att lyfta fram det absurda i att göra och se samma saker som alla andra. Vem kan bättre förklara det än målningarna och statyerna som ser miljontals turister varje år” säger Louis Pilmark, kreativ chef på den danska reklambyrån Brandhouse/Subsero.

Ikonisk konst möter trendande teknik

Förutom det lite retsamma tillvägagångssättet är kampanjen unik då att både manus och grafik skapats av artificiell intelligens. Ny teknik som deepfake och rörelsesyntes har använts för att väcka bilder till liv under de senaste åren. Att kampanjen kombinerar tekniken gör den till en av de första kampanjerna som kombinerar de två teknologierna.

Flemming Bruhn, VisitDenmarks marknadschef för Sverige förklarar:

”Manuset är till 100 % skapat av AI – vi skrev inte ett enda ord – vi tog bara bort delar och bitar som var för långa eller helt enkelt inte sanna. Även om det kändes något riskabelt att lägga våra meddelanden i händerna på artificiell intelligens, är vi glada över att vara i framkant i turistnäringen och använda spetsteknologi för att förverkliga våra kreativa visioner och budskap.”

Turistattraktioner är inte så attraktiva längre

Den övergripande kampanjen, utvecklad av den London-baserade kreativa byrån Fold7 bygger på en insikt om att ”bucketlist turister” har tappat sin lyster. I en undersökning* som genomfördes i Storbritannien, Sverige och Tyskland bekräftade vår hypotes att ”att känna sig som en turist” skulle förstöra en semester. Mer än hälften av de tillfrågade instämde i att överfulla turistplatser och landmärken var en anledning till semesterbesvikelse.

"Danmark kanske inte är en bucketlist-destination och underverken där är inte stora och dramatiska, men de är små och rikliga. Vi såg detta som en enorm möjlighet att attrahera en annan sorts resenär, antituristen, den s.k. Exploristen”, säger Yelena Gaufman, strategipartner på Fold7.

*Undersökning gjordes av YouGov på uppdrag av VisitDenmark, November 2022

För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.Tourist attractions come alive with AI and recommend visiting Denmark

Nyckelord

Kontakter

Flemming Bruhn, VisitDenmarks marknadschef för Sverige


Mail: fb@visitdenmark.com
Tel: +45 40 41 85 15

Bilder

Foto: Brandhouse/Subsero
Foto: Brandhouse/Subsero
Ladda ned bild
Foto: Brandhouse/Subsero
Foto: Brandhouse/Subsero
Ladda ned bild
Foto: Brandhouse/Subsero
Foto: Brandhouse/Subsero
Ladda ned bild
Foto: Brandhouse/Subsero
Foto: Brandhouse/Subsero
Ladda ned bild

Länkar

Om

VisitDenmark
VisitDenmark
No. 18 Grand Central Centralplan 15
11120 Stockholm / Sweden

+46 (0) 768 35 00 31http://www.visitdenmark.com

VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar. 
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.

Följ VisitDenmark

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark

Drottning Margrethe fortsätter sitt konstnärliga arbete12.3.2024 16:43:54 CET | Pressmeddelande

I sommar är det nionde gången som Drottning Margrethe kommer att ha designat scenografin och kostymer till en balettföreställning som sätts upp på en av Tivolis teatrar. Föreställningen bygger på Hans Christian Andersens berättelse ”Dummerjöns” och det är den berömda tonsättaren och dirigenten Philip Faber som komponerat musiken. För koreografin ansvararar den prisbelönta koreografen och solisten vid Kungliga Danska Baletten, Tobias Praetorius. Baletten har premiär den 22 juni 2024 på Tivolis Pantomimteater.

Tryck på knappen och säg ”pyt”!6.3.2024 15:33:15 CET | Pressmeddelande

Med en stor reklamskylt på Medborgarplatsen i Stockholm uppmanar Danmark alla Stockholms hipsters att ”chilla”. Samtidigt rullas en kampanj ut i sociala medier med en video där ”The Danish Zen” presenteras. Danskarnas unika förmåga att säga strunt samma, låta saker passera och deras avslappnade förhållningssätt till livet marknadsförs nu som "The Danish Zen" - och som en bra anledning att semestra i Danmark. Bakom kampanjen står den danska turistorganisationen VisitDenmark.

Aarhus - först i världen med att testa retursystem för kaffekoppar23.1.2024 15:00:51 CET | Pressmeddelande

I Danmarks näst största stad, Aarhus, kommer det framöver att vara slut med att slänga engångs-kaffekoppar i sopkorgar, på gatan eller i parker. Som en del av ett treårigt försök kan man nu välja en återanvändningsbar kopp som kan pantas när man köper varma eller kalla ”to-go-drycker” i Aarhus. Aarhus blir den första platsen i världen med ett gemensamt pantsystem, där man kan panta sin ”to-go-kaffekopp” i speciella pantautomater i centrum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye