VisitDenmark

Ai Weiwei tolkar Monet med LEGO i ny utställning på Ordrupgaard Museum

Dela

På Ordrupgaard Museum, norr om Köpenhamn, pågår en ny och spännande utställning av den kända konstnären Ai Weiwei. Utställningen, som heter "Water Lilies #1", är en unik blandning av konst och kultur visas från 31 maj 2024 till 19 januari 2025.

Ai Weiwei är en berömd samtidskonstnär och aktivist. Han är känd för sina starka och tänkvärda verk som ofta kommenterar sociala och politiska frågor. Hans konst har gjort honom till en av världens mest inflytelserika konstnärer. Efter tidigare framgångar i Köpenhamn ser många fram emot hans återkomst.

Ai Weiwei, Water Lilies #1. Fotografer Ela Bialkoskwa och Okno Studio
Ai Weiwei, Water Lilies #1. Fotografer Ela Bialkoskwa och Okno Studio

"Water Lilies #1" är Ai Weiweis tolkning av Claude Monets berömda näckrosor. Detta stora konstverk är helt gjort av LEGO-bitar och hyllar både Monet och LEGO. Verket visar Ai Weiweis förmåga att förvandla vanliga material till djupa konstnärliga uttalanden.

Ordrupgaard Museum, känt för sin samling av fransk och dansk konst, är den perfekta platsen för Ai Weiweis nya verk. Besökare kan utforska mötet mellan klassisk och modern konst.

LEGO har en speciell plats i Danmark och har inspirerat kreativitet i många generationer. Denna utställning visar LEGOs konstnärliga möjligheter och stärker banden mellan Danmark och den globala konstvärlden. Ai Weiweis användning av LEGO i "Water Lilies #1" är en hyllning till detta danska arv, där konstnärlig innovation möter kultur.

Om Ai Weiwei:

Ai Weiwei är en internationellt erkänd konstnär och aktivist känd för sina kraftfulla verk som utmanar politiska och sociala normer. Hans konst omfattar olika medier, inklusive skulptur, installation, fotografi och film. Ai Weiweis tidigare projekt i Köpenhamn har fått stor uppmärksamhet, och hans återkomst med "Water Lilies #1" blir en höjdpunkt på den kulturella kalendern för konstälskare.

Ordrupgaard museum: En blandning av historisk och modern arkitektur

Ordrupgaard Museum, beläget i Charlottenlund, strax norr om Köpenhamn, Danmark, är inte bara känt för sin imponerande samling av fransk och dansk konst utan också för sitt unika arkitektoniska arv. Museets byggnader speglar en harmonisk blandning av historisk och samtida design tack vare renoveringar av de framstående arkitekterna Zaha Hadid och Snøhetta.

Ordrupgaard var ursprungligen ett privat hem byggt 1918 av den danska försäkringsmagnaten Wilhelm Hansen och hans fru, Henny Hansen. Paret samlade en enastående samling av fransk och dansk konst från 1800- och tidigt 1900-tal, med avsikten att göra den tillgänglig för allmänheten. Byggnaden, designad av den danska arkitekten Gotfred Tvede, har neoklassiska inslag och en engelskinspirerad park, vilket ger en pittoresk inramning för museets ansedda samling.

Museets mångsidiga samling, tillsammans med dess arkitektoniska betydelse och Finn Juhls hus som är öppet för besökare, gör det till en måste-destination för konstälskare och arkitekturentusiaster. Museets kontinuerliga utveckling, från dess ursprung i början av 1900-talet till dess samtida utvidgningar, förkroppsligar en dialog mellan dåtid och nutid, precis som konsten det rymmer.

Vägbeskrivning till Ordrupgaard:

Ordrupgaard Museum är lätt att nå från centrala Köpenhamn. Besökare kan ta en kort tågresa från Köpenhamns centralstation till Klampenborg station, följt av en kort bussresa till museet. Dessutom ingår Ordrupgaard i Copenhagen Card, vilket erbjuder fri entré och transport samt bekväm tillgång för turister som utforskar stadens kulturella attraktioner. Under helger är Finn Juhls hus också öppet för allmänheten som en del av museets entréavgift.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ai Weiwei, Water Lilies #1. Fotografer Ela Bialkoskwa och Okno Studio
Ai Weiwei, Water Lilies #1. Fotografer Ela Bialkoskwa och Okno Studio
Ladda ned bild
Ordrupgaard Foto: Jacob Lisbygd
Ordrupgaard Foto: Jacob Lisbygd
Ladda ned bild
Ordrupgaard. Foto: Jacob Lisbygd
Ordrupgaard. Foto: Jacob Lisbygd
Ladda ned bild

Länkar

VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar. 
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.

Följ VisitDenmark

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye