Byggföretagen

Ny satsning för energieffektiv renovering inom bygg och installation

Dela
I ett gemensamt initiativ lyfter Byggföretagen, Installatörsföretagen och Energieffektiviseringsföretagen kunskapen om energieffektiv renovering. Det görs genom en kostnadsfri webbinarieserie och en ny digital kunskapsbank.

Potentialen för energieffektivisering är enorm, samhället kan spara över 800 miljarder SEK till år 2045 om alla lönsamma åtgärder genomförs. Inom bostäder och lokaler kan över 50 TWh effektiviseras - det motsvarar 10 procent av landets energianvändning.

Energieffektivisering sparar inte bara pengar - det är också bra för klimatet, sänker elpriserna, bidrar till en bättre inomhusmiljö och ett tryggare Sverige. Det är även en stor affärsmöjlighet för företag inom både byggnation och installation. Men haken är just genomförandet. Alla vet att det finns lönsamma åtgärder, men bara cirka 30 procent av dem genomförs.

– Att energieffektivisera våra befintliga byggnader är nödvändigt om vi ska nå branschens högt uppsatta klimatambitioner. Genom kloka insatser är det möjligt att minska sektorns användning med en tredjedel eller motsvarande 10% av Sveriges totala energibehov. Energieffektivisering och renovering är också en potentiellt stor marknad för både byggföretag och installatörer, så ökad kunskap och erfarenhetsutbyte skapar både klimat- och affärsnytta, säger Åsa Lindell, Nationell projektledare Klimatomställning, Byggföretagen.

Under våren hålls webbinarieserien Energieffektiv renovering ger lönsam klimatnytta i fyra delar.

I den nya kunskapsbanken finns information, teknik för energieffektivisering, metoder för att räkna på lönsamhet och goda exempel om energieffektiv renovering samlad på ett och samma ställe. Information som ska göra det lätt att göra rätt. Materialet riktar sig till byggare, installatörer, konsulter och entreprenör.

För frågor kontakta:

Åsa Lindell, nationell projektledare Klimatomställning, Byggföretagen
asa.lindell@byggforetagen.se

Lotta Bångens, vd Energieffektiviseringsföretagen
lotta.bangens@eef.se

Helen Magnusson, Expert Installationsteknik - Energi och hållbarhet, Installatörsföretagen
helen.magnusson@in.se

Bilder

Länkar

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Byggföretagen lanserar skrift om byggprocessen20.5.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Byggföretagen har tagit fram en skrift som på ett enkelt och pedagogiskt sätt belyser alla steg på resan när ett hus blir till och vilka aktörer som har ansvar för varje steg. - Skriften är en genomgång av stegen som tar ett projekt från idé, genom planskede och genomförande, hela vägen fram till färdig byggnad. Den vänder sig till alla involverade och är ännu en del i Byggföretagens arbete för en högre och jämnare byggtakt, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye