Byggföretagen

Bygg­företagen kräver svar efter Byggnads avhopp

Dela
Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd skriver öppet brev efter Byggnads hastiga beslut att hoppa av det mångåriga samverkansprojektet Sund konkurrens och schyssta byggen. – Vi har haft en stor och bred samsyn om nolltolerans mot fusk. Att slå tillbaka kriminalitet och oegentligheter på den svenska byggarbetsmarknaden är en förutsättning, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Enligt Byggföretagen har det gemensamma arbetet gjort att frågan om sund konkurrens i dag har självklar plats på dagordningen för regering, riksdag, myndigheter, byggherrar, fastighetsbolag och banker. Delegationen mot arbetslivskriminalitet lyfte också fram byggbranschen som ett föredöme i sitt delbetänkande till regeringen den 21 februari.

Fem år av samverkan

– Det gemensamma arbetet har pågått sedan 2018 och lett fram till åtgärder såsom en kunskapsbank för vägledning, initiativ till Byggmarknadskommissionen och implementeringen av Bankinitiativet för hållbara banklån. Beskedet att Byggnads kliver av samarbetet är olyckligt för alla i branschen, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Därför vill Byggföretagen att Byggnads ledning i Stockholm besvarar följande frågor:

  • Vilket är skälet till att Byggnads på stående fot inte längre vill vara med?
  • Vilka förslag på åtgärder som ger bättre effekt än Sund konkurrens och schyssta byggen har Byggnads?
  • Vad innebär Byggnads avhopp för redan sjösatta projekt såsom framtagandet av branschens API för seriösa beställare?

– Vi är förstås besvikna på Byggnads agerande men Byggföretagens dörr står alltid öppen för samverkan och samarbete, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Byggföretagen lanserar skrift om byggprocessen20.5.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Byggföretagen har tagit fram en skrift som på ett enkelt och pedagogiskt sätt belyser alla steg på resan när ett hus blir till och vilka aktörer som har ansvar för varje steg. - Skriften är en genomgång av stegen som tar ett projekt från idé, genom planskede och genomförande, hela vägen fram till färdig byggnad. Den vänder sig till alla involverade och är ännu en del i Byggföretagens arbete för en högre och jämnare byggtakt, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye