Uppsala Vatten och Avfall AB

Nytt högre pris på biogas efter EU-dom

Dela
Den svenska skattebefrielsen på förnybar biogas som drivmedel har ogiltigförklarats av EU-domstolen. Domen har nu vunnit laga kraft och som en konsekvens av det kommer Uppsala Vatten att höja priset på biogas. Det nya priset gäller från och med den 8 mars 2023.

– Vi beklagar att det här påverkar våra kunder negativt i form av en prishöjning. Det är ett EU-beslut som vi inte har möjlighet att påverka kortsiktigt. Det kommer granskas på nytt av EU-kommissionen och regeringen ligger på för att hitta lösningar, säger Lennart Nordin, sektionschef för biogasanläggningen på Uppsala Vatten.

Bakgrund: Det tyska företaget Landwärme överklagade

Bakgrunden till EU-domen är att det tyska biogasföretaget Landwärme sommaren 2020 valde att överklaga ett beslut från EU-kommissionen som godkände en skattebefrielse för svenska företag som säljer, tillverkar eller använder biogas för motorfordon och uppvärmning.

Domen föll den 21 december 2022 och då gav EU-domstolen företaget rätt. Domen vann laga kraft den 4 mars 2023. Idag (7 mars) gick Skatteverket ut med att befrielse från skatt på biogas inte längre kan beviljas.

Nytt pris på biogasen

Med anledning av domen kommer Uppsala Vatten att följa resten av den svenska biogas-branschen och höja priset. Det höjs med 4,75 kronor från och med den 8 mars 2023.

Det nya priset blir 31,45 kronor per kilo.

Kontakter

Om

Uppsala Vatten och Avfall AB
Uppsala Vatten och Avfall AB
Box 1444
751 44 Uppsala

https://www.uppsalavatten.se/

Rent vatten, smarta kretslopp - för hållbart liv i ett växande Uppsala

Uppsala Vatten ger dig rent vatten och smarta kretslopp i ett växande Uppsala.

Vårt mål är att aktivt bidra till ett hållbart samhälle. Det gör vi genom att ständigt utveckla nya resurssmarta lösningar och uppmuntra till återvinning och återbruk. Vi ger Uppsala dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om regnvatten. Vi skapar kretsloppstjänster där vi gör biogas av matavfall, minskar vattenförbrukningen och återanvänder material på bästa sätt.

Vi är en del av Uppsala kommun och en av de ledande aktörerna i branschen.

Följ Uppsala Vatten och Avfall AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Vatten och Avfall AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum