CSN publicerar årsredovisningen för 2022
När 2022 har lagts till handlingarna kan CSN titta tillbaka på ett bra år för det svenska studiestödet. Antalet studerande med studiemedel är fortsatt på de högsta nivåerna någonsin, även om en liten nedgång kan noteras jämfört med året innan. Antalet under 2022, 550 000 människor, är det tredje högsta nivån någonsin och även bland utlandsstuderande ses en ökning efter två års nedgång under pandemin.
– Vi ser fortsatt en stor efterfrågan på studiemedel, trots att intresset minskat något, säger Christina Forsberg, generaldirektör för CSN. Att så många studerar är glädjande för Sverige som kunskapsnation och för vår samhällsnytta.
Även återbetalningen av studielån uppgick till höga nivåer under 2022. Återbetalningsgraden ligger på samma nivå som 2021 på 92,6 procent för alla låntagare, och ökar bland utlandsbosatta till 80,9 procent. Enligt regleringsbrevet för 2022 skulle CSN särskilt redovisa hur arbetet med att förbättra återbetalningen från utlandsbosatta låntagare gått, något som varit framgångsrikt under året. Personliga kontakter och bra bemötande är viktiga delar i CSN:s arbete för att få igång en frivillig återbetalning.
– En god återbetalning är mycket viktigt för att kretsloppet ska fungera, säger Christina Forsberg. Återbetalning av studielån ger förutsättningar för studier med stöd från CSN för såväl kommande generationer som för det livslånga lärandet.
Högt förtroende för CSN
CSN gör årligen mätningar för att undersöka kundernas förtroende gentemot myndigheten. För 2022 noteras de högsta nivåerna någonsin, både inom studiestöd, hemutrustningslån och körkortslån. Även i externa mätningar, så som Kantar Publics anseendeindex över svenska myndigheter, når CSN sitt högsta betyg någonsin och är en av 16 myndigheter som bedöms ha ett ”högt anseende”.
– Våra kunders och allmänhetens förtroende för oss gör att vi kan klara av vårt uppdrag på ett bra sätt, säger Christina Forsberg. Ett högt förtroende ökar sannolikheten att kunderna vill göra rätt. Därför är förtroendefrågan ett viktigt arbete för oss, i synnerhet nu när vi ser utmaningar kring omställningsstudiestödet.
Omställningsstudiestödet och kompetensförsörjning utvecklingsområden
En höjdpunkt under 2022 var lanseringen av Sveriges nya studiestöd omställningsstudiestödet. Efter en kort införandetid öppnades ansökan 1 oktober, och intresset slog alla förväntningar. Redan efter tre dagar hade CSN:s prognos för antalet ansökningar uppnåtts, och vid årsskiftet hade över fyra gånger så många ansökningar kommit in.
– Det är kul att så många vill vidareutbilda och kompetensutveckla sig även senare i livet, säger Christina Forsberg. Tiden från att vi fick uppdraget att ha en digital ansökan på plats och en fungerande handläggning har varit kort och det har utmanat oss, också med det stora inflöde som överstigit allas förväntningar. Vi har fortfarande mycket arbete kvar, främst att minska den manuella hanteringen.
Kompetensförsörjningen beskrivs också som ett område som kan förbättras. Tillgång på rätt kompetens inom IT och utveckling är centrala delar för att för att möta kundernas efterfrågan, till exempel i förbättrade e-tjänster och effektivare administration.
– Utmaningarna att hitta rätt kompetens inom IT är något vi delar med många andra, inte minst inom staten, säger Christina Forsberg. Vi arbetar systematiskt och det kommer att ge resultat på sikt, men vi behöver ta större kliv inom detta under 2023.
Nyckelord
Kontakter
Stefan TärnhuvudPressekreterareCSN
Tel:073 18 16 004pressekreterare@csn.seDokument
Om
CSN ansvarar för studiestödet med bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut 48 miljarder kronor till cirka en miljon studerande och 1,8 miljoner personer har svenska studielån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder med huvudkontor i Sundsvall.
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Hög återbetalning av studielån – 16 miljarder betalades in28.3.2025 07:40:00 CET | Pressmeddelande
Återbetalningen av studielån var fortsatt hög under 2024. Totalt betalades 15,9 miljarder kronor tillbaka till CSN, en ökning med 1,2 miljarder kronor jämfört med föregående år. Andelen låntagare som hamnar hos Kronofogden var oförändrad på 5 procent.
Funderar du på att söka omställningsstudiestöd? Gör det nya testet!21.3.2025 10:56:38 CET | Nyheter
Den 1 april klockan 20.00 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet för studier under höstterminen 2025. Funderar du på att söka? Öka dina chanser genom att vara väl förberedd! Gör det nya testet och se hur du ligger till.
Ny öppningstid för ansökan om omställningsstudiestödet26.2.2025 07:50:00 CET | Pressmeddelande
Från och med den 1 april öppnar ansökan för omställningsstudiestödet klockan 20:00. Efter önskemål från CSN har regeringen ändrat reglerna och ger CSN rätt att bestämma tidpunkt för när ansökan ska öppna. – Att öppna ansökan under kvällen efterfrågas av majoriteten av de sökande, säger Annika Fahlander, chef för utbetalningsavdelningen på CSN.
Inflation och förändrade studiemönster har gett större studieskulder25.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Studieskulderna har blivit större under det senaste årtiondet. Den genomsnittliga studieskulden för nya återbetalare är 221 000 kr, och ökningen har varit särskilt stor de två senaste åren. Höjda lånebelopp på grund av inflation och längre studietider är två av orsakerna. Över tid har dock inkomsterna hos låntagarna ökat mer än skulderna.
Studiestödet 2024 – 50 miljarder kronor betalades ut och andelen som lånar minskar11.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Nästan 50 miljarder kronor i studiestöd betalades ut till nästan en miljon studerande under 2024. 1,8 miljoner svenskar har en studieskuld men andelen som tar studielån minskar. Det framgår i CSN:s officiella statistik om studiestödet 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum