SRAT

SRAT:s avtalskrav inom optikbranschen: ”Bättre arbetsmiljö och villkor för legitimerade optiker!”

Dela
Idag lämnar fackförbundet SRAT och arbetsgivarparten Svensk Handel sina avtalskrav när det gäller optiker anställda i privat sektor. SRAT vill se ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent och flera förändringar för att höja statusen för legitimerade optiker.

Fackförbundet SRAT vill ha ett kontinuerligt arbete med Svensk Handel kring arbetsmiljön i optikbranschen i en partsgemensam arbetsgrupp. Idag har Arbetsmiljöverket och facket uppmärksammat stora brister i arbetsmiljön i optikbranschen. Anställda optiker har för små möjligheter till rast och pauser under arbetsdagen, vilket innebär stora hälsorisker.

— Vi ställer krav på mer attraktiva arbetsvillkor för optiker, säger Christel Bridal, förhandlare på fackförbundet SRAT. Facket vill se tydliga förbättringar när det gäller arbetsmiljön, som ofta är pressad i optikbranschen. Vi tycker också att det behövs en löneutfyllnad för föräldrar som vabbar. Arbetslivet måste funka bra också för småbarnsföräldrar.

SRAT vill se ett ettårigt avtal och lönekravet är på 4,4 procent, vilket ligger i linje med industrins yrkanden. Facket vill ha bättre kompensation för anställda som avtalat bort övertidsersättning i form av fler semesterdagar. En viktig fråga är också optikkedjornas så kallade ”kliniska assistenter”. Snabbutbildade säljare ska nu göra synundersökningar som en legitimerad optiker sedan måste godkänna i efterhand. Facket menar att kliniska assistenterna riskerar att sänka kvalitén, skapa otydlig gränsdragning och ge mer administration.

— Stora optikkedjor har börjat ersätta optiker med kortutbildade säljare, säger Christel Bridal. Det är en oroande utveckling som skapar problem. Vi vill ha en dialog med arbetsgivarna och reda ut vad som gäller. Det kan bli många gränsdragningsproblem när legitimerade optiker ska godkänna synundersökningar som någon med lägre kvalifikationer har gjort.

SRAT:s avtalskrav i korthet:

  • Ettårigt avtal med lönekrav på 4,4 procent (i nivå med industrimärket)
  • Anställda som avtalat bort rätten till övertidsersättning ska få fem semesterdagar som kompensation
  • Anställda ska kvalificeras för rätten till föräldralön från första anställningsdagen
  • Löneutfyllnad vid Vård av barn (VAB) upp till 90 procent av lönen
  • Inför möjligheten att semesterväxla
  • Ta bort otidsenliga och diskriminerande skrivningar när det gäller sjukdom och rätten till sjuklön

Övriga förslag:

Fackförbundet SRAT vill jobba kontinuerligt tillsammans med Svensk Handel för att förbättra arbetsmiljön i optikbranschen i en partsgemensam arbetsgrupp. SRAT vill också ha en dialog om ansvar, befogenheter och gränsdragning när legitimerade optiker ska godkänna icke-legitimerade kollegor synundersökningar.

Nyckelord

Kontakter

Om

SRAT
SRAT
Box 1419
11184 Stockholm

08-4424460https://www.srat.se/

Om SRAT

SRAT är ett Saco-anslutet fackförbund för akademiker i samhällsbärande professioner. Förbundet består av 25 medlemsföreningar som organiserar professioner på hela arbetsmarknaden. Bland medlemmarna finns bland annat sex legitimationsprofessioner (audionom, barnmorska, kiropraktor, logoped, optiker och tandhygienist.) SRAT har också många små professionsgrupper som medlemmar, vilka ofta är kvalificerade handläggare, specialister och chefer i både privat och offentlig sektor.

Följ SRAT

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SRAT

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye