Region Uppsala

Små skillnader i ny undersökning om akutmottagningar

Dela
Akutmottagningarna i Sverige får ett något lägre betyg år 2022 jämfört med år 2020. Det visar en ny enkätundersökning från Sveriges kommuner och regioner som presenteras idag. Region Uppsala placerar sig nära genomsnittet, men skillnaderna är små.

Sedan 2009 deltar samtliga regioner i Nationell patientenkät, som samordnas av Sveriges kommuner och regioner, SKR. Genom återkommande undersökningar inhämtas kontinuerligt kunskap, och nu är det akutmottagningarna som har undersökts genom att patienter har svarat på frågor om hur de upplevt vården.

Regionernas akutmottagningar har jämförts i sju olika dimensioner. Varje dimension mäts med ett antal frågor, som viktas mot varandra och resulterar i ett system med så kallade dimensionspoäng. Region Uppsala ligger över rikets snitt inom några dimensioner och under inom andra. Genomgående är det dock inga stora skillnader.

När det gäller helhetsintrycket får Region Uppsala en så kallad dimensionspoäng på 80,7 av 100 möjliga, jämfört med 81,9 för riket som helhet. Detta är ett något sämre resultat jämfört med 2020 års undersökning, då Region Uppsalas poäng var 83,7 och rikets poäng 85,7.

Inom dimensionen tillgänglighet har Region Uppsalas akutmottagningar ett något bättre resultat än för landet som helhet (riket: 84,8 procent, Region Uppsala: 85,2 procent). Även för dimensionen emotionellt stöd har Region Uppsalas akutmottagningar ett något bättre resultat än för övriga regioner (riket: 75,8 procent, Region Uppsala: 76,4 procent). Inom kontinuitet och koordinering ligger Region Uppsala i stället något under (riket: 76,9 procent, Region Uppsala: 75,8 procent).

För dimensionerna delaktighet och involvering, respekt och bemötande och information och kunskap ligger Region Uppsalas resultat mycket nära resultatet för hela landet.

Fakta om patientenkäten
Nationell patientenkät är en av Sveriges största undersökningar. Svarsfrekvensen för år 2022 ligger på 37,4 procent för Region Uppsala (2383 enkäter skickades ut, 891 enkäter räknas som besvarade). För riket som helhet är svarsfrekvensen 37,2 procent (44 475 utskickade enkäter, varav 16 560 räknas som besvarade).

Urvalet är baserat på de personer som besökte en akutmottagning inom Uppsala län under oktober och november månad 2022. Deltagande akutmottagningar inom Uppsala län är fem mottagningar på Akademiska sjukhuset: akutmottagningen, öron-, näsa- halsmottagningen, akutmottagningen för gynekologi, akutmottagningen för barn och ungdom, akutmottagningen för infektionssjukdomar, samt akutmottagningen vid Lasarettet i Enköping och Närakuten Aleris.

Nyckelord

Kontakter

Johanna Woltjer, vårdkvalitetschef Region Uppsala, tel 018-617 48 74

Länkar

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 27 augusti27.8.2024 15:18:35 CEST | Pressmeddelande

Förstudie ska genomföras för ett nytt produktionskök En förstudie för ett nytt produktionskök för Region Uppsalas behov av patientmat ska genomföras, detta till en kostnad om högst 500 000 kronor. Det beslutade regionstyrelsen vid sitt möte. Bakom beslutet finns en lång tidigare historik. Regionfullmäktige beslutade i augusti 2018 att det skulle uppföras produktionskök och restaurang vid Akademiska sjukhuset. Men båda de upphandlingar som genomfördes fick avbrytas, då det endast inkom ett anbud i båda fallen, och dessa anbud därtill kraftigt översteg budget. Därtill har förutsättningarna ändrats sedan 2018. Bland annat har kraven skärpts kring beredskap och att produktionsvolymerna ska kunna täcka hela regionens behov. Det har dessutom blivit ännu trängre att bygga på Akademiska sjukhusets område, då det även fattats beslut om byggande av en spårväg. Sammantaget har bedömningen blivit att bygget av ett nytt produktionskök inte är beroende av en lokalisering till Akademiska sjukhusets n

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 26 augusti26.8.2024 16:51:17 CEST | Nyheter

Oförändrad årsprognos för Akademiska Efter juli månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 1,165 miljarder kronor, samma som föregående månad. Underskottet beror bland annat på resurs- och kapacitetsbrist som driver kostnaden för löner och köpt vård. Kostnaden för medicinskt material och läkemedel är också högre än budgeterat, på grund av inflationen och ökade volymer. Det framgår av månadsrapporten till sjukhusstyrelsen. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping är också oförändrad och ligger på minus 30 miljoner kronor. Svar på initiativ om taligenkänning och AI Sjukhusstyrelsen behandlade ett ärende som väckts av Malin Sjöberg Högrell (L), My Borg Åmansson (M), Svante Berg (M) och Alexandra Braf (KD). I initiativet föreslogs bland annat att samtliga sjuksköterskor och läkare som vill använda taligenkänning ska få göra det utan att det kräver krångliga beslut, att utbildning och support för användarna ska finnas tillgänglig och att en redovisning ska tas fram om hu

Uppsnabbat från trafik- och samhällsutvecklingsnämnden 24 juni25.6.2024 09:02:52 CEST | Pressmeddelande

Riktlinjer för reklam i kollektivtrafiken Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden har fattat beslut om riktlinjer för reklam i kollektivtrafiken. Syftet med riktlinjerna är att klargöra vilken typ av reklam som är tillåten, och innebär att reklam kan förekomma utanpå fordonen, i väderskydden och ombord på bussarna. De fem kategorier av reklam som kan förekomma är samhällsinformation, event, reklam som uppmanar till ökat kollektivt resande, kommersiell reklam och politisk och annan idéburen annonsering. Reklamen ska vara i linje med Region Uppsalas värdegrund, och reklam för alkohol, droger, nikotinprodukter - förutom rökavvänjningsprodukter - eller spel om pengar är inte tillåtet. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet. Få förändringar i trafikplanen för buss år 2025 På grund av det ekonomiska läget kommer Region Uppsala inte göra några större utökningar av busstrafiken under 2025. Beslut fattades om att förlänga linje 14 i Uppal

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 24 juni24.6.2024 16:50:29 CEST | Pressmeddelande

Årsprognos på minus 1 165 miljoner kronor för Akademiska Efter maj månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset på minus 1 165 miljoner kronor (nästan 1,2 miljarder kronor). Det är exakt samma prognos som föregående månad. Lasarettet i Enköping har en årsprognos på minus 30 miljoner kronor, även det är oförändrat sedan föregående månad. Sjukhusstyrelsens egen verksamhet har en årsprognos på plus 24 miljoner kronor. Det ger en årsprognos på minus 1 171 miljoner kronor för sjukhusstyrelsens totala verksamhet. Programarbete för en ombyggnation av akuten ska startas Vid sitt möte tillstyrkte sjukhusstyrelsen en start av programarbetet för en Ombyggnation av akutmottagningen. Detta till en investeringsutgift om högst 5 410 000 kronor (cirka 5,4 miljoner). Akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset tar emot ungefär 55 000 besökare årligen, samtidigt som Region Uppsalas befolkning stadigt ökar. Lokalerna är dock föråldrade och lever inte upp till dagens krav på arbetsmiljö, samt en lugn

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye