De odlar framtidens mat i Gamlestaden och vinner Göteborgs Companipris

– Hållbarhet och resurseffektivitet är viktigare än någonsin för att nå varaktig förändring i livsmedelsindustrin. Vårt mål är att Mycorena ska gå i bräschen för den här förändringen, och det här priset bekräftar att vi är på rätt väg, säger Ramkumar Nair, VD och grundare Mycorena.
Mycorena producerar ett veganskt myceliumbaserat protein. På 24 timmar produceras protein motsvarande en ko, men som varken kräver stora betesängar eller ladugårdar. Det är mykoprotein i en fermenteringsprocess tillsammans med entreprenörskap och internationell kompetens som ligger till grund i företaget som ska erövra världen med en helt ny typ av mat.
– Livsmedelsproduktionen står idag för 30 procent av de globala koldioxidutsläppen. Framtidens mat behöver vara klimatsmart, resurseffektiv och nyttig. Med sin imponerande entreprenöriella resa inom ett högaktuellt område är Mycorena enmycket värdig vinnare av årets Göteborgs Companipris, säger Kristin Mari Riera, Näringslivsgruppen Göteborg & Co.
Företaget korades under en prisutdelningsceremoni den 9 mars i samband med Börssällskapet i Göteborgs möte.
Från Indien till Gamlestaden
Mycorenas resa och vision att förändra matindustrin startade från det forskningsarbete som gjorts av företagets VD och grundare, doktor Ramkumar Nair, som kom till Sverige från Indien 2013.Mycorena är en del av GU Ventures satsningar sedan 2018 och är idag ett av Sveriges snabbaste växande företag.
Efter en snabb och framgångsrik utveckling fortsätter Mycorena att expandera sin verksamhet i Gamlestaden – ett snabbväxande område vad gäller framtidens matindustri med bland annat satsningen Urban Food Space. Bolaget lanserade sin första testprodukt på marknaden 2019 och flertalet produkter med mykoproteinetPromyc som ingrediens finns nu att köpa i utvalda butiker.
På innovationscentret i Gamlestaden utvecklas konstant nya hållbara lösningar, och ett banbrytande system för cirkulär produktion av mykoprotein har nu fångat NASA:s uppmärksamhet. Under kommande veckor kommer representanter från NASA besöka huvudkontoret i Gamlestaden för att ta del av framtidens process för att producera mat i rymden.
Mycorena i siffror:
- 55 Anställda
- Grundat2017
- 10+ patentsökningar
- Läs mer här.
Fakta om Göteborgs Companipris:
- Sedan 1994 delar Näringslivsgruppen Göteborg & Co varje år ut Göteborgs Companipris till framgångsrika företag som drivs och utvecklas i Göteborgsregionen.
- Priset består av 25 000 SEK och en silverstatyett.
- Läs mer om Näringslivsgruppenhär.
Näringslivsgruppen på Göteborg & Co är en plattform för samverkan mellan näringsliv, organisationer, kommuner och akademi som verkar för att stärka och utveckla Göteborgs konkurrens- och attraktionskraft. Genom initiativ och projekt stimulerar Näringslivsgruppen till långsiktig kompetensförsörjning och inkludering för att bidra till en attraktiv, levande och hållbar storstadsregion.
Kontakter
Ebba FrölingChief Operating OfficerMycorena
Tel:070-380 90 49ebba@mycorena.comEmma KnutssonHead of MarketingMycorena
Tel:070-240 90 04emma.knutsson@mycorena.comKristin Mari RieraProjektledareGöteborg & Co Näringslivsgruppen
Tel:031 368 40 66kristin.mari.riera@goteborg.comBilder


Dokument
Länkar
Om
Göteborg & Co:s mål är att få fler att upptäcka och välja Göteborg.
Det görs genom att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination, så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring.
Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism, Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.
Ladda ner bilder från vår mediabank.
Följ Göteborg & Co AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB
Boule-VM 2027 kommer till Göteborg och Scandinavium11.4.2025 07:34:09 CEST | Pressmeddelande
Nu är det klart att Boule-VM kommer att avgöras i Göteborg den 2–5 september 2027. Med Scandinavium som arena kommer de bästa boulespelarna från hela världen att tävla om världsmästartitlarna.
Årets läckraste matnyheter i Göteborg 20259.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Göteborgs gastronomiska scen fortsätter att leverera med över 40 nyheter i år. En världsunik spritbar, ångbåtscafé i älven, hemtrevliga bakfickor och kreativa krogar som leker med nya idéer tar plats. Här listas ett urval av de mest spännande nyheterna och viktigast matevenemangen att ha koll på just nu.
April, april kan jag lura dig vart jag vill? – Ta reda på det och mer på Vetenskapsfestivalen 2025!27.3.2025 08:32:42 CET | Pressmeddelande
Forskarsamtal på pub, litterärt laboratorium och VR-utflykt till etruskiska gravar. Med över 300 programpunkter möts ett högaktuellt ämne – framtiden. Den 1 april börjar den 29:e upplagan av Vetenskapsfestivalen, och Göteborg förvandlas till Sveriges största mötesplats för populärvetenskap.
Bara bada bastu i skärgården eller trendig poolclub – åtta unika spaupplevelser i Göteborg19.3.2025 13:10:38 CET | Pressmeddelande
Med nyheter som lyxiga Hjortviken och Kusthotellets spa i skärgården, klassiker som Hagabadet och bastun i Frihamnen har Göteborg något för alla spapersonligheter. Oavsett om det gäller fest med vännerna på Jacy’z poolclub, kvalitetstid med hela familjen på Nääs fabriker eller bara bada bastu – vi har listan.
Fiskpudding, Gothenburg Royale och taco - här är Göteborgsmåltidens finalister18.3.2025 11:45:47 CET | Pressmeddelande
Jakten på Göteborgs signaturrätt fortsätter. Den 17 mars avgjordes semifinalen där sex finalister fick presentera sina bidrag som provlagades och avsmakades av juryn på plats. Nu har tre bidrag gått till final, Fiskpudding – De va la gött, Taco’hej och Gothenburg Royale. Finalen avgörs under Göteborgs Kulturkalas i slutet av augusti.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum