Riksteatern

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning

Dela
Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.
Fotograf: Maja Brand. På bilden från vänster: Jamila Ouahid, Amina Ouahid. Power, Riksteatern Crea 2023
Fotograf: Maja Brand. På bilden från vänster: Jamila Ouahid, Amina Ouahid. Power, Riksteatern Crea 2023

– Med Power vill vi väva samman teckenspråkskonsten med kvinnors berättelser. Teckenspråkskonsten handlar mycket om att på ett uttrycksfullt sätt gestalta situationer och berätta historier. Genom Jamila och Aminas unika konstnärliga uttryck och skicklighet inom den här konstformen skildrar vi kvinnors olika perspektiv på frigörelse. Sammanlagt blir det Power, säger Mindy Drapsa, regissör och Riksteatern Creas konstnärliga ledare. 
 
Jamila och Amina Ouahid är virtuoser inom teckenspråkskonsten. I Power har de tillsammans med regissören Mindy Drapsa arbetat med Visual Vernacular, visuell storytelling som använder gester och mimik, genom det blir föreställningen tillgänglig för alla. Förhoppningen är att lämnapubliken – döva som hörande – med många tankar och funderingar. 
 
– Jag finner inget ord för vilken fantastisk process vi har haft när vi har jobbat med Power. Att få jobba med Jamila och Amina har inneburit ett väldigt annorlunda arbetssätt där mycket sker organiskt. Tvillingarna är med hela vägen och föder fram olika fantastiska visuella idéer under repetitionerna vilket bidragit till att Power känns oförglömlig. Publiken kommer kunna känna deras hjärtan från scenen genom deras visuella utstrålning och engagemang, säger Mindy Drapsa.  

Power har premiär 16 mars i Riksteaterhuset i Hallunda. Kontakta pressansvarig för pressbiljetter. 

Power spelas på svenskt teckenspråk med nyskriven musik och visuella scenografiska lösningar som förstärker berättandet så att även icke-teckenspråkiga kan förstå och njuta av föreställningen.  
 
Medverkande 
Amina Ouahid   
JamilaOuahid   

Konstnärligt team 
Manus: Maja Lidbrink   
Regi: MindyDrapsa   
Dramaturgi: Lisa Lindén   
Scenografi: Lotta Nilsson   
Kostym: Tanja Honkanen   
Mask: Anna Olofson   
Ljusdesign: Jenny Larsson   
Komposition: David Gülich   
Koreografi: Eira Fuglstad   

Konsult: MiaMaria Björkstrand   

Tekniskt team: Roger Spångberg, Ellen Lefebvre & ZebSvärdendahl 
 
 
Producent 
Riksteatern Crea 
 

För pressbilder besök Riksteaaterns 
Mediabank. 
För mer information samt turnéplan besök Riksteaterns webbsida. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Maja Brand. På bilden från vänster: Jamila Ouahid, Amina Ouahid. Power, Riksteatern Crea 2023
Fotograf: Maja Brand. På bilden från vänster: Jamila Ouahid, Amina Ouahid. Power, Riksteatern Crea 2023
Ladda ned bild
Fotograf: Maja Brand. På bilden från vänster: Amina Ouahid, Jamila Ouahid. Power, Riksteatern Crea 2023
Fotograf: Maja Brand. På bilden från vänster: Amina Ouahid, Jamila Ouahid. Power, Riksteatern Crea 2023
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye