Region Norrbotten

Syrgasbehandling på delegation är inte aktuellt

Dela
Region Norrbotten ställer sig positiv till fortsatt samarbete mellan kommunernas räddningstjänster och ambulanssjukvården genom ett förnyat första hjälpen-avtal. Delegation för syrgasbehandling kommer däremot inte att bli aktuellt att återinföra så som kunskapsläget ser ut i dag.
Moa Bjerner. Foto: Pär Bäckström
Moa Bjerner. Foto: Pär Bäckström

Vid regionstyrelsens möte den 16 mars beslutades att avslå ett initiativärende där förslaget var att se över möjligheten för räddningstjänsterna att fortsatt kunna ge behandling med syrgas. Detta inom ramen för det första hjälpen-avtal regionen sedan 2011 har med nio av länets kommuner om IVPA, I väntan på ambulans.

Viktigt med samverkan

Genom avtalet stöttar räddningstjänsten ambulanssjukvården. Det kan exempelvis handla om att räddningstjänsten är på plats tidigt hos en patient i glesbygd som drabbats av hjärtstopp. Räddningstjänsten är också till stor hjälp med att transportera sjukvårdspersonal ut i terräng och till skärgårdsöar.

– Vårt uppdrag är att ta hand om norrbottningar och andra som vistas i länet och behöver tillgång till akutsjukvård.  Oavsett avtal eller inte är vi skyldiga att ha god samverkan mellan olika aktörer inom blåljusverksamheterna, säger Moa Bjerner, divisionschef för länssjukvården i Region Norrbotten.

Det nuvarande avtalet gäller till den 31 mars i år och har sagts upp då det bland annat innehåller medicinska åtgärder som inte längre är aktuella.

Medicinska kompetensen styr

Regionen har erbjudit samtliga kommuner i Norrbotten att teckna nya avtal om IVPA med ökad ersättning.

– För att tillmötesgå kommunernas krav på bland annat utbildningsinsatser kopplade till avtalet skulle det innebära kostnader som gör att regionen tvingas minska de egna ambulansresurserna. Det tror jag att alla förstår är orimligt. IVPA-avtalet innebär att regionen köper en tjänst av kommunerna och då är det självklart vi som avgör vad vi behöver, säger Moa Bjerner och tillägger:

– Syrgas på delegation kommer inte längre att ingå. Region Norrbotten är vårdgivare med ansvaret för både patientsäkerhet och för att väga risker och kostnader mot patientnytta. Syrgas är läkemedelsklassat och det innebär att vi har tydliga regelverk kring ordination och delegation att följa, även inom vår egen organisation. Det är därför av särskild vikt att det är den medicinska kompetensen som styr vilka som får delegation på syrgas, säger Moa Bjerner, som avslutar:

– Vi ser fram emot att tillsammans lösa den här frågan vid förhandlingsbordet istället för via media.

Tilläggas kan att allt fler regioner upphör med delegering av syrgas till räddningstjänsten.

Nyckelord

Kontakter

Moa BjernerChef Division Länssjukvård 1

Division Länssjukvård 1 omfattar delar av Norrbottens specialistvård, till exempel akut omhändertagande.

Tel:072-214 52 57moa.bjerner@norrbotten.se

Bilder

Moa Bjerner. Foto: Pär Bäckström
Moa Bjerner. Foto: Pär Bäckström
Ladda ned bild

Länkar

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye