Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen kommenterar FN:s klimatrapport

Dela
Idag har FN:s klimatpanel IPCC presenterat sina slutsatser från dess samtliga rapporter som publicerats under 2018–2023. Rapporten utgör det främsta vetenskapliga underlaget för politiskt agerande, där de kommande sju åren är helt avgörande för möjligheten att vända klimatkrisen. För Sverige innebär rapporten ett skarpt läge att ta fram en konkret handlingsplan för att kraftigt minska utsläppen redan under denna mandatperiod.

-         De kommande sju åren är avgörande för livsbetingelserna på jorden. Även om vi nu befinner oss i ett mycket svårt läge, vore det djupt oansvarigt att ge upp. Varje tiondels grad uppvärmning har stor påverkan på hur svåra klimatförändringar vi måste anpassa oss till. Rapporten visar att lösningarna för att ta oss ur klimatkrisen redan finns tillhands – nu måste de omsättas till handling. Det går fortfarande att hejda en genom en snabb omställning från fossilt till förnybart och utökat skydd av naturliga kolsänkor, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen understryker FN:s klimatpanels och den samlade forskningens budskap om att omställningstakten måste öka markant och samtidigt bidra till klimaträttvisa.

-         De politiska planerna är idag dessvärre långt ifrån tillräckliga. Enligt IPCC investeras det fortfarande globalt mer i fossila bränslen än i klimatomställningen. Också i Sverige har regeringen avvecklat avgörande delar av den förra regeringens utsläppsminskande åtgärder. Detta är allvarligt och innebär att världen är på väg mot mycket farliga klimatförändringar, som redan idag har förödande konsekvenser för människor och natur världen över. Därför är det skarpt läge för regeringen att leverera och visa ledarskap, speciellt för resursstarka länder som Sverige, säger Karin Lexén.

 Enligt Sveriges klimatlag måste regeringen ta fram en klimathandlingsplan, som leder till att Sverige uppnår sina klimatmål. Denna klimathandlingsplan är den sista som kan presentera åtgärder för att säkerställa att Sverige når klimatmålen till 2030, vilket är avgörande för chanserna att nå målen 2045. Regeringen har meddelat att den arbetar med att presentera en klimathandlingsplan under hösten 2023.

-         Det är viktigt att regeringens klimathandlingsplan är tydlig och konkret, och innehåller effektiva åtgärder som ger stora utsläppsminskningar i närtid. Åtgärderna måste utsläppsberäknas så långt som möjligt, och planen behöver precisera hur Sveriges klimatmål ska nås, såväl till 2030 som på längre sikt, säger Karin Lexén.

Kontakter

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Kommentar om regeringens budgetutspel om klimatpolitiken18.9.2024 13:14:55 CEST | Pressmeddelande

”Halva mandatperioden har nu gått, och Tidöpartierna har ägnat tiden åt att öka utsläppen. Medan stora delar av världen nu svämmar över driver regeringen och Sverigedemokraterna en politik som aktivt förvärrar situationen. I stället för att satsa på effektiva åtgärder för att minska utsläppen verkar den nya statsbudgeten fortsätta med samma destruktiva politik”, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye