Branäsgruppen

Branäsgruppen har sänkt elförbrukningen med 13 procent

Dela
Inför vintern har Branäsgruppen investerat 30 MSEK för att långsiktigt sänka energiförbrukningen. Åtgärderna har redan gett resultat och under perioden december–februari har energiförbrukningen sänkts med hela 13 procent.

För Branäsgruppen med anläggningarna Branäs och Kungsberget har hållbarhet varit en prioriterad fråga under lång tid. Redan 2001 gick man över till fossilfri el från förnybara källor och för fyra år sedan togs ytterligare ett stort kliv då man satsade på biodiesel för pistmaskiner och andra fordon på anläggningarna.

Målet är att vara fossilfria 2027, vilket man är på god väg att uppnå. Inför den här vintern investerades 30 MSEK i en rad energieffektiviseringar – bland annat värmepumpar, solceller och effektivare snöproduktion.

– Långsiktig hållbarhet och minskad miljöpåverkan är en hjärtefråga för oss men det handlar inte bara om miljömässig hållbarhet, även ekonomisk. Den energi vi använder ska ha så litet klimatavtryck som möjligt och det är viktigt att minska förbrukningen i alla delar av verksamheten. Därför känns det så klart väldigt bra att vi redan lyckats sänka så pass mycket, säger Andreas Wendby, ekonomi- och hållbarhetschef i Branäsgruppen.

För att minska elförbrukningen i byggnader har temperaturen sänkts och värmepumpar installerats på båda anläggningar. I Branäs har snösystemet uppdaterats med effektivare snökanoner. Något som inte bara gör att man kan erbjuda snösäkra och välpreparerade nedfarter, utan även gör systemet mer energieffektivt. 

– Utbyggnaden av snösystemet gör att vi förbrukar rätt mängd vatten och luft vid varje given temperatur, resursanvändningen minskar och vi får en effektivare produktion. Vi kan följa en större del av produktionen i realtid och genom målstyrning producera rätt mängd snö på rätt ställe, säger Anton Renström platschef teknik i Branäs och fortsätter:

– Trots att vi byggt nya liftar och nedfarter i båda anläggningar, inte minst en ny expresslift i Branäs, har vi sänkt den totala förbrukningen jämfört med föregående säsong, vilket är imponerande.

Under vintern har även solceller installerats som kan producera upp till 30 000 kWh om året. Och det är bara början.

– Solceller passar väl in i vår långsiktiga plan. De gör att vi kan producera egen förnybar energi, vilket är en win-win. Detta är ett ständigt pågående projekt och det finns många spännande planer och idéer på hur vi ska fortsätta utvecklas. Att vi sänkt förbrukningen är väldigt positivt, men målet är att bli mer energieffektiva för varje år, avslutar Andreas Wendby.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Branäsgruppen
Branäsgruppen
Drottninggatan 40
65225 Karlstad

054-13 26 00

Branäsgruppen är Sveriges största privatägda skidkoncern och ägare till skidanläggningarna Branäs och Kungsberget.

https://www.branas.se/ 

https://www.kungsberget.se/ 

Följ Branäsgruppen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Branäsgruppen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye