Vi storsatsar för att förnya stadsdelen Ryd
Finns det bra exempel på andra som lyckats?
Absolut, Helsinborgshem är på god väg att förnya ett miljonprogramsområde på ett bra sätt! Jag besökte Helsingborg i somras för att titta på den stora bomässan H22. Där har våra kollegor i Helsingborgshem gjort en stor satsning på att omdana Drottninghög, ett av deras miljonprogramsområden. Drottninghög håller på att förändras med hållbarhet i fokus när de bygger nytt, renoverar och utvecklar utemiljö och parker tillsammans med kommunen och ett antal andra intressenter och nya investerare. Satsningen är spännande och viktig inspiration för oss inför vår resa med Ryd. Kolla gärna in länken: h22.se/drottninghog
Hur ska framtidens Ryd se ut?
Vi har under en tid arbetat med en slags ”masterplan” för vad vi vill förändra med Ryd. Här är några exempel på vad som ingår i våra planer:
Renovera befintliga bostäder
Att renovera våra befintliga bostäder i Ryd och göra det smart och med variation är förstås en viktig del av förnyelsen. Vi har börjat använda en modell när vi renoverar i Berga som innebär att vi gör en kärna av åtgärder som måste genomföras då husen börjar bli gamla. Det gäller framför allt nya installationer, nya kök och nya badrum. I övrigt försöker vi skapa en valfrihet så att alla inte behöver göra likadant. Det ger hyresgästen en möjlighet både att påverka boendekostnaden och att sätta en personlig prägel på bostaden.
Bygga nya bostäder och ny handel
Det ingår även i våra planer att komplettera och utveckla vårt fastighetsbestånd i Ryd. Vi skulle till exempel vilja få in radhus och vi har hittat ett antal möjliga förtätningslägen för det. Vi vill också gärna bygga och komplettera med nya flerbostadshus och nya studentbostäder. Vi hoppas dessutom kunna skapa och erbjuda bostadsrätter i stadsdelen. Idag finns inte en enda bostadsrätt i hela Ryd.
Ytorna runt centrum skulle även kunna kompletteras med både ny handel och nya bostäder. Allt är förstås långsiktiga idéer som kräver nära samverkan, inte minst med kommunen både för att förändra detaljplaner och hitta gemensamma satsningar. Vi jobbar väldigt gärna tillsammans med andra aktörer som vill investera i Ryd. Det är en stor uppgift att utveckla en hel stadsdel och betydligt lättare om vi är fler som hjälps åt.
Visionsbild av odlingstråk, M5 Arkitekter.
Trygghet och dialog i fokus
Trygghetsfrågorna är givetvis också centrala. Det är ingen överdrift att säga att det är vår stora samhällsutmaning i hela landet just nu. Att utveckla utemiljön och livet mellan husen är därför en prioriterad fråga. Vi behöver genomföra en mängd åtgärder för att öka den upplevda tryggheten. Det kan både vara fysiska åtgärder som vi gör när vi bygger om och bygger nytt eller andra åtgärder, till exempel att främja sysselsättningen eller samverka med andra för att ordna aktiviteter för barn och ungdomar. Vårt långsiktiga arbete med stadsdelsutveckling som pågår kommer förstås att fortsätta och vara en viktig del av förnyelsearbetet i Ryd. Allt vi gör måste förstås ske i nära dialog med våra hyresgäster och andra intressenter som finns i stadsdelen.
Fredrik Törnqvist
VD, AB Stångåstaden
Twitter: @f_tornqvist
LinkedIn: Fredrik Törnqvist
Jag hoppas med mina blogginlägg bidra till en ökad förståelse för vår verksamhet och vad vi som bostadsbolag bidrar med till att göra samhället och Linköping i synnerhet till en bättre stad att bo och leva i. Har du tips och idéer vad jag borde ta upp så tveka inte att ta en kontakt med mig via LinkedIn eller Twitter.
Bilder
Om
Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter.
Följ Stångåstaden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden
Åkermark vid Lambohov bevaras9.12.2024 12:48:49 CET | Nyheter
2015 köpte Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, då kallat Bryggaregården AB, Lambohovs säteri med tillhörande park och omkringliggande åkermark. Planen var att delar av åkermarken skulle bebyggas med bostäder. Intäkter från de nya bostäderna skulle möjliggöra Stångåstadens nya uppdrag att rusta upp Lambohovs säteri. Sedan dess har Linköpings kommun ändrat inriktning till en mer restriktiv hållning avseende exploatering på värdefull åkermark. Därför föreslås nu att överenskommelsen mellan kommunen och Stångåstaden förändras.
Unga bygger för unga – projektet som gör skillnad på riktigt18.11.2024 11:17:51 CET | Blogginlägg
Hur kan vi skapa bostäder för unga och samtidigt säkra framtidens kompetens inom byggbranschen? Genom projektet "Unga bygger för unga" får gymnasieungdomar från byggutbildningen chansen att renovera en tidigare förskola till fem nya lägenheter – för andra unga att bo i!
Lambohofs säteri får nytt liv i Anders Lundins podd Folkets Historia24.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter äger sedan 2015 Lambohofs säteri söder om Linköping - en unik 1700-talsmiljö i rokokostil. Som besökare kan du redan idag ta del av utemiljöerna men nu kan du, genom att lyssna på podden Folkets Historia, höra mer om livet på Lambohof. I första avsnittet som har släppts hör du programledaren Anders Lundin och historikern Mats Hayen ta sig an historien om familjen Sinclair.
IMD är rättvist och bra för miljön15.10.2024 13:18:03 CEST | Blogginlägg
Vi på Stångåstaden strävar alltid efter sätt att minska vår klimatpåverkan och skapa förutsättningar för en mer hållbar livsstil för våra hyresgäster. Därför har vi tagit beslutet att införa individuell debitering av varmvatten i vårt bestånd. Införandet innebär att varje hyresgäst betalar för sin egen förbrukning och ger en rättvis fördelning av kostnaden. Vi har givetvis samverkat och förhandlat med Hyresgästföreningen i frågan.
Gröna investeringar: Så skapar vi hållbar tillväxt och värde för framtiden27.9.2024 10:07:42 CEST | Blogginlägg
Stångåstaden är en stor aktör som har möjlighet att vara normbildare inom många områden. Vi ser det som en viktig del i vårt uppdrag i att göra Linköping till en bättre stad att bo och leva i. Vi investerar mycket i dagsläget och har som ambition att hålla en hög investeringstakt oavsett konjunkturläge. När vi investerar så behöver vi säkerställa att vi finansierar våra projekt på bästa möjliga sätt. I vår kapitalanskaffning så försöker vi alltid hitta en så optimal och låg finansieringskostnad som möjligt. Vi jobbar främst med certifikat, obligationer och KI-lån. Obligationerna vi emitterar är i princip alltid gröna. Genom att emittera gröna obligationer så kan vi både säkerställa låga marginaler och även se till att kapital på marknaden styrs mot gröna investeringar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum