Trafikverket

Trafikverkets förslag för att underlätta för arrangemang på allmän väg

Dela
Trafikverket har haft i uppdrag att analysera hur arbetssätt och regelverk kan förändras för att underlätta och förenkla för föreningslivets verksamhet som bedrivs på, eller påverkar, statlig infrastruktur. Nu har slutrapporten lämnats över till regeringen.
Bild:Trafikverket
Bild:Trafikverket

Cirka 1000 arrangemang bedrivs årligen på allmänna statliga vägar med varierande påverkan på den ordinarie trafiken. För att förtydliga roller och ansvar kring arrangemangen har Trafikverket sett över arbetssätt och rutiner. Som en konsekvens av detta finns en risk att kostnaderna ökar för enskilda föreningar, till exempel för uppsättning av vägmärken och avstängningar. Detta har inneburit en oro för att en del planerade arrangemang inte ska kunna genomföras.

I september 2022 fick Trafikverket i uppdrag av regeringen att analysera hur arbetssätt och regelverk kan förändras. Trafikverket har i sin slutrapport tagit fram förslag på vad som skulle kunna underlätta för arrangörerna på kort och längre sikt. Trafikverket föreslår bland annat:

  • Att regeringen beslutar att uppsättning av vägmärken ska bli kostnadsfritt för ideella föreningar och organisationer under 2023, samt att regeringen beslutar om hur detta ska hanteras för 2024 och framåt. Möjliga alternativ som bör övervägas är om det även fortsättningsvis ska vara kostnadsfritt för ideella organisationer, alternativt om utökade ekonomiska bidrag eller någon form av stödförordning ska införas.
  • Att regeringen ger Polismyndigheten i uppdrag att utreda om det är möjligt för fler än bara polisen att dirigera trafiken, exempelvis som flaggvakter. Arrangörer har möjlighet att vägvisa och dirigera deltagare i det egna arrangemanget, till exempel cykellopp. De får däremot inte stoppa fordon och trafik, vilket är en del av polisens befogenheter.
  • Att regeringen ger ett utökat bidrag till idrottsrörelsen i syfte att lyfta fram trafiksäkerhetsfrågor, men även för att underlätta för idrottsföreningar att finansiera trafiksäkerhetsåtgärder. Detta möjliggör för idrottsrörelsen att själv fördela ekonomiskt stöd till de olika arrangemangen.
  • Att regeringen beslutar att handläggningsavgiften för handläggning av ansökningar hos myndigheter i samband med arrangemang på statlig väg tas bort för ideella organisationer.

För mer information om regeringsuppdraget

Regeringsuppdrag - Bransch (trafikverket.se)

Nyckelord

Kontakter

För mer informationTrafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Bilder

Bild:Trafikverket
Bild:Trafikverket
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Omkörningsförbud på E4 norr om Gävle – för bättre flyt i påsktrafiken25.3.2024 07:35:00 CET | Pressmeddelande

Påsken står för dörren och därmed även en av årets stora trafikhelger, vilket syns tydligt på E4:an norr om Gävle som en av de mest trafikerade vägarna under påskhelgen när trafikanter ska till och från fjällen. Därför har Trafikverket i samverkan med Polisen även i år beslutat att förbjuda omkörningar mellan Gävle och Tönnebro för att skapa ett bättre flyt i trafiken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye