IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

IKEM accepterar budet på 6,5 procent

Dela
IKEM har idag godkänt hemställan från industrins medlare (de opartiska ordförandena). Hemställan innebär en löneökning på 6,5 procent under en tvåårsperiod.
Henrik Stävberg, förhandlingschef IKEM. Foto: Bengt Säll
Henrik Stävberg, förhandlingschef IKEM. Foto: Bengt Säll

– En löneökning på 6,5 procent under en tvåårsperiod är en ovanligt hög löneökningstakt. Vi förhandlar för att hitta en nivå som stärker industrins globala konkurrenskraft och som är rimlig för hela arbetsmarknaden, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef på IKEM.

Avtalsförhandlingarna sker i en exceptionellt osäker tid med kontinuerliga räntehöjningar, skenande elpriser och svag produktivitet. Samtidigt har Sverige bland de högsta lönekostnaderna i världen.

– IKEM företräder många små och medelstora företag och de har redan idag kostnadsutmaningar. 6,5 procent är högt, men min bedömning är att företagen kommer att kunna hantera de kostnaderna, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef på IKEM.

Industrin sätter ”märket”

Det är industrin som sätter det så kallade ”märket”. Man kan säga att det är riktmärket eller normen för nya löner och villkor för arbetsmarknaden. Industrin sätter märket för att säkra företagens konkurrenskraft på en global marknad.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Henrik Stävberg, förhandlingschef IKEM. Foto: Bengt Säll
Henrik Stävberg, förhandlingschef IKEM. Foto: Bengt Säll
Ladda ned bild

Om

IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige ABhttps://www.ikem.se/

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med kemi i vid bemärkelse, både som tillverkare, distributörer och som användare. Företagen är svenska och utlandsägda med en gemensam vision för hållbar tillväxt: att utveckla industriella lösningar till de globala samhällsutmaningarna. Våra 1250 medlemsföretag med 70 000 medarbetare är bland annat kemi- och plastindustrier, läkemedelstillverkare, raffinaderier eller biokemi- och bioteknikföretag, sten- tvätt-, metall- och återvinningsindustrierna.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye