Svenskt Ambulansflyg summerar 2022

Vissa flygplatser fick besök varje dag och ibland flera gånger, exempelvis Lappland/Gällivare 365 gånger under ett år. Lika många landningar gjordes i Åre/Östersund. 160 gånger vid Malmö/Sturup och i Visby 203. Andra halvan av 2022 är mest representativt för en verksamhet i full drift. Snittet flygtimmar under juli till december uppgick till 489 per månad, jämfört med budgeterat 500.
Årsredovisning 2022, beslutad av Förbundsstyrelse den 23 mars
Uppstartsår och utvecklingsresa
Som återkommande rapporterats var 2022 ett uppstartsår då regionernas beställningar inte kom igång som planerat. Det ledde till ett ekonomiskt underskott på 60 miljoner jämfört med budget. Förbundsfullmäktige beslutade den 8 december 2022 att underskottet ska återställa inom förbundet, enligt synnerliga skäl under en period om tio år.
– Efter ett år är verksamheten bara i början av en lång utvecklingsresa. Regionernas satsning på ett gemensamt ambulansflyg är ett lyft för svensk sjukvård och ett bidrag till Sveriges gemensamma beredskap, säger Ola Karlsson, styrelseordförande, Svenskt Ambulansflyg, andre vice ordförande, Region Örebro län.
– Vi kan med stolthet säga att projektet har lyckats. Aldrig tidigare har 21 regioner samverkat i ett gemensamt kommunalförbund och aldrig tidigare har samtliga Sveriges regioner haft tillgång till beredskap av ambulansflyg, säger Peter Olofsson, vice styrelseordförande, Svenskt Ambulansflyg och regionråd i Region Västerbotten.
Utveckling med Sveriges 21 regioner
Den första september 2022 tillträdde Anna Alm Andersson som förbundsdirektör. I artikel berättar hon om hur nyfikenheten tog över och om utvecklingsarbetet som pågår tillsammans med förbundets medlemmar, dvs Sverige 21 regioner.
– Jag är otroligt imponerad av en verksamhet som på kort tid gått från ritbordet till att ha tre baser, central koordinering, sex ambulansflygplan och en verksamhet med hög kvalitet i luften dygnet runt alla årets dagar. Det är ett fantastiskt arbete som görs varje dag, säger Anna Alm Andersson, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg.
Medarbetare berättar om sitt första år
I Årsredovisning för 2022 berättar medarbetare om sitt första år i tjänst vid Svenskt Ambulansflyg. Emelie Güldenpfennig beskriver hur det är att jobba halvtid vid Sahlgrenska som IVA-sjuksköterska och den andra halvan som Flightnurse vid Svenskt Ambulansflyg. Robert Thorén återger ett år som flygkoordinator. Johanna Eriksson om att jobba som pilot i team med Flightnurse med patienten i fokus. Björn Winnansson är flygtekniker och alltid redo om något krånglar. Ola Strangeways är ny i rollen som Ground Operations Manager och berättar om arbete med avtal och flygplanens liv på marken.
Verksamhetsberättelse med räkenskaper är Årsredovisningens formella del, enligt kommunallagens anvisningar. Det här och mycket mer kan du läsa om i Årsredovisning för 2022.
Årsredovisning 2022 är beslutad av förbundsstyrelsen den 23 mars 2023 och läggs fram för godkännande av Förbundsfullmäktige den 13 april 2022. Då även innehållande en revisionsrapport.
Kontakter
Mariann HolmbergKommunikationsansvarig
Tel:073 800 86 16mariann.holmberg@svenskt-ambulansflyg.seBilder

Om

c/o Regionens hus
901 89 Umeå
https://www.svenskt-ambulansflyg.se/
Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg kommer utföra ambulanstransport med flygplan och ha en beredskap dygnets alla timmar, året runt. Tjänsten utformas utifrån Sveriges 21 regioners, nuvarande och framtida behov, av ambulanstransport med flygplan.
Följ Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Vård på vingar – för jämlik vård med kvalitet i världsklass17.4.2025 08:25:04 CEST | Pressmeddelande
Svenskt Ambulansflyg presenterar ytterligare ett år med stabil verksamhet och ett resultat på +3 miljoner över resultatkrav. Nära 3700 patienter har transporterats för vård vid ett annat sjukhus. Av dem var 69 procent planerade, ofta dagen före och resterande mer brådskande eller akuta.
Svenskt Ambulansflyg deltar på SFAI med utställning och seminarium i det vetenskapliga programmet19.9.2024 13:02:56 CEST | Pressmeddelande
Tema för Svenskt Ambulansflyg vid SFAI i Helsingborg 18–20 september är intensivvårdstransporter som utförs i samarbete med Sveriges regioner.
Samverkan räddar liv vid stroke18.9.2024 16:54:50 CEST | Pressmeddelande
I slutet av augusti flögs en läkare för att genomföra den första trombektomin vid Sundsvalls sjukhus av personal från Norrlands universitetssjukhus. Det var första gången en sådan behandling genomfördes på ett länssjukhus i Sverige. Vid stroke är tiden från insjuknande till behandling livsavgörande och ambulansflyget är den faktor som skapar förutsättningar för att spara tid och genom det rädda liv.
Svenskt Ambulansflyg på FLISA om standarder i gränssnitt17.9.2024 15:32:12 CEST | Pressmeddelande
När Svenskt Ambulansflyg deltar vid FLISA-kongressen i Kalmar den 17e till 19e september, då är det för att berätta om standardiseringsarbetet inom gränssnitt för bårar och bårsystem. Svenskt Ambulansflyg tror det är möjligt att införa en standard för bårsystem i Sverige, vilket skulle underlätta vid patienttransporter mellan Sveriges regioner.
Svenskt Ambulansflyg uppmärksammas internationellt för teknisk pålitlighet17.9.2024 13:10:00 CEST | Pressmeddelande
Svenskt Ambulansflyg har haft en utveckling inom flygplansunderhåll som väcker internationell uppmärksamhet. Odd Gomsrud, teknisk chef, har föreläst för andra operatörer med Pilatus PC-24, om ett upplägg som ger få och korta stilleståndstider.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum