Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

Svenskt Ambulansflyg summerar 2022

Dela
Under 2022 utförde Svenskt Ambulansflyg uppdrag vid 39 av Sveriges drygt 40-tal flygplatser och vid 28 flygplatser i andra länder. Uppdragen har utförts åt Sveriges samtliga regioner. Dominerande volymen uppdrag är normaltransporter. Transporter är både planerade och akuta och utförs med ordinarie besättning och med specialteam. Det handlar om flera tusen patienter som har fått hjälp att komma till rätt sjukhus.
Ambulansflygplan med styrman i motljus
Ambulansflygplan med styrman i motljus

Vissa flygplatser fick besök varje dag och ibland flera gånger, exempelvis Lappland/Gällivare 365 gånger under ett år. Lika många landningar gjordes i Åre/Östersund. 160 gånger vid Malmö/Sturup och i Visby 203. Andra halvan av 2022 är mest representativt för en verksamhet i full drift. Snittet flygtimmar under juli till december uppgick till 489 per månad, jämfört med budgeterat 500.

Årsredovisning 2022, beslutad av Förbundsstyrelse den 23 mars

Uppstartsår och utvecklingsresa

Som återkommande rapporterats var 2022 ett uppstartsår då regionernas beställningar inte kom igång som planerat. Det ledde till ett ekonomiskt underskott på 60 miljoner jämfört med budget. Förbundsfullmäktige beslutade den 8 december 2022 att underskottet ska återställa inom förbundet, enligt synnerliga skäl under en period om tio år.

– Efter ett år är verksamheten bara i början av en lång utvecklingsresa. Regionernas satsning på ett gemensamt ambulansflyg är ett lyft för svensk sjukvård och ett bidrag till Sveriges gemensamma beredskap, säger Ola Karlsson, styrelseordförande, Svenskt Ambulansflyg, andre vice ordförande, Region Örebro län.

– Vi kan med stolthet säga att projektet har lyckats. Aldrig tidigare har 21 regioner samverkat i ett gemensamt kommunalförbund och aldrig tidigare har samtliga Sveriges regioner haft tillgång till beredskap av ambulansflyg, säger Peter Olofsson, vice styrelseordförande, Svenskt Ambulansflyg och regionråd i Region Västerbotten.

Utveckling med Sveriges 21 regioner

Den första september 2022 tillträdde Anna Alm Andersson som förbundsdirektör. I artikel berättar hon om hur nyfikenheten tog över och om utvecklingsarbetet som pågår tillsammans med förbundets medlemmar, dvs Sverige 21 regioner.

– Jag är otroligt imponerad av en verksamhet som på kort tid gått från ritbordet till att ha tre baser, central koordinering, sex ambulansflygplan och en verksamhet med hög kvalitet i luften dygnet runt alla årets dagar. Det är ett fantastiskt arbete som görs varje dag, säger Anna Alm Andersson, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg.

Medarbetare berättar om sitt första år

I Årsredovisning för 2022 berättar medarbetare om sitt första år i tjänst vid Svenskt Ambulansflyg. Emelie Güldenpfennig beskriver hur det är att jobba halvtid vid Sahlgrenska som IVA-sjuksköterska och den andra halvan som Flightnurse vid Svenskt Ambulansflyg. Robert Thorén återger ett år som flygkoordinator. Johanna Eriksson om att jobba som pilot i team med Flightnurse med patienten i fokus. Björn Winnansson är flygtekniker och alltid redo om något krånglar. Ola Strangeways är ny i rollen som Ground Operations Manager och berättar om arbete med avtal och flygplanens liv på marken.

Verksamhetsberättelse med räkenskaper är Årsredovisningens formella del, enligt kommunallagens anvisningar. Det här och mycket mer kan du läsa om i Årsredovisning för 2022.

Årsredovisning 2022 är beslutad av förbundsstyrelsen den 23 mars 2023 och läggs fram för godkännande av Förbundsfullmäktige den 13 april 2022. Då även innehållande en revisionsrapport.

Kontakter

Bilder

Ambulansflygplan med styrman i motljus
Ambulansflygplan med styrman i motljus
Ladda ned bild

Om

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
c/o Regionens hus
901 89 Umeå

https://www.svenskt-ambulansflyg.se/

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg kommer utföra ambulanstransport med flygplan och ha en beredskap dygnets alla timmar, året runt. Tjänsten utformas utifrån  Sveriges 21 regioners, nuvarande och framtida behov, av ambulanstransport med flygplan.

Följ Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg gör ett positivt resultat 20239.2.2024 08:41:14 CET | Pressmeddelande

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg gör ett positivt resultat 2023 på drygt 9,5 miljoner kronor, jämfört med budget 3,7 miljoner. Flygtimmar totalt uppgår till 6175, jämfört med budgeterat 6000 och 515 flygtimmar, genomsnittligt per månad. Förbundet har utfört 3800 patientuppdrag på helåret och 315 genomsnittligt per månad. Varje månad 2023 (september undantaget) har större volymer i uppdrag och intäkt än motsvarande månad 2022.

Välkommen till Ronneby Airport vid Besök av Svenskt Ambulansflyg14.12.2023 08:05:00 CET | Pressmeddelande

Måndag den 18e december landar ett av sex regionägda Ambulansflygplan på Ronneby Airport. Media hälsas välkommen klockan 09.30 för presentation och visning av det toppmoderna och välutrustade ambulansflygplanet som kan ta upp till tre liggande patienter, ytterligare sittande och vårda de allra sjukaste som behöver intensivvård ombord. Anmälan om medias deltagande ska göras senast fredag den 15e december klockan 10.00 till mariann.holmberg@svenskt-ambulansflyg.se, 073 800 86 16. Anmälan behöver enligt flygplatsens säkerhetsregler innehålla namn, organisation och personnummer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye