Universitetssjukhuset Örebro

Paula – en av 24 som delar på Nyckelfondens miljoner: Forskar för att stoppa livsfarliga bakterier

Dela
Nu är det klart vilka forskare som får årets anslag från stiftelsen Nyckelfonden. Totalt delar 24 olika projekt på 13 miljoner kronor – pengar som helt och hållet kommer från gåvor och donationer från privatpersoner och företag. En av årets utvalda forskare är Paula Mölling, molekylärbiolog och docent på Universitetssjukhuset i Örebro, som med den allra senaste tekniken forskar för att få kunskap om hur bakterier fungerar och beter sig.
Paula Mölling, foto: Maria  Bergman/Region Örebro län.
Paula Mölling, foto: Maria Bergman/Region Örebro län.

– Det här är fantastiskt roligt, och viktigt! Tack vare Nyckelfonden kan vi bedriva betydelsefull klinisk forskning lokalt, så att våra patienter ska kunna få bästa möjliga vård baserad på högaktuell och modern diagnostik, säger Paula Mölling.

Höga krav på kvalitet – och på att forskningen sker i länet

Varje år delar Nyckelfonden ut pengar till ett antal forskningsprojekt. Vilka forskare som ska få pengar, och hur mycket, beslutas av Nyckelfondens styrelse – efter grundlig bedömning från en sakkunniggrupp.

Sakkunniggruppen består av 15 professorer och docenter som bedömer ansökningarna utifrån ett antal kriterier, bland annat vetenskaplig kvalitet, originalitet, kompetens och genomförbarhet. Grundläggande för att ens vara aktuell för bedömning är att forskaren som söker är docent eller professor och dessutom till minst 20 procent anställd inom hälso- och sjukvården inom Örebro län. För Nyckelfonden är det viktigt att forskningen sker lokalt och på så sätt snabbt gör skillnad för alla som bor i länet.

Stöttar många olika områden

Vid en närmare titt visar det sig att Nyckelfondens 13 miljoner går till forskningsprojekt inom en rad olika områden. De tar upp nya behandlingsmetoder, operationstekniker och tankesätt inom livmoderhals- och prostatacancer, bypass-kirurgi, schizofreni, psykisk hälsa, demens, tarminflammationer och många andra sjukdomar och diagnoser. (Komplett lista finns bifogad och på nyckelfonden.se)

Jan Källman är ordförande i Nyckelfondens sakkunniggrupp och han bekräftar att årets forskningsprojekt visar på stor bredd:

– Det är precis så vi vill ha det. Många av de andra stora forskningsgivarna är nischade på en specifik sjukdom, men Nyckelfonden vill bidra inom flera områden. Vår avgränsning är istället att forskningen ska vara medicinsk, kliniknära och lokal. 

Bakteriens arvsmassa kan avslöja hemligheter

Tillbaka till Paula Mölling som i många år forskat på den livsfarliga meningokockbakterien. Den gömmer sig i de övre luftvägarna hos cirka tio procent av Sveriges befolkning och lyckas av hittills okänd anledning smita förbi immunförsvaret hos ett antal personer, med hjärnhinneinflammation och/eller blodförgiftning som följd. Meningokocker sprids genom droppsmitta vid närkontakt, till exempel via hosta. Med andra ord – en av många bakterier som vi inte vill släppa lös hur som helst. Och får vi med hjälp av forskningen mer kontroll på den här bakterien kan resultatet förhoppningsvis även användas på andra bakterier som orsakar sjukdom.

Nu forskar Paula och hennes team på hur man med modern teknik kan leta i bakteriens arvsmassa för att förstå hur den beter sig – och på så sätt kunna identifiera genetiska markörer som har betydelse. De kan sedan användas för att precisera diagnostiken.

– Målet är att med hjälp av den här precisionsdiagnostiken snabbt kunna förutse en bakteries förmåga att orsaka sjukdom och hur den sprider sig. Då kommer vi också direkt kunna göra det som behövs för att förhindra spridning, till exempel vaccinera de människor som riskerar att bli smittade.

Stort bidrag till hälso- och sjukvården

I månadsskiftet mars/april lämnar Bo Anderson rollen som Nyckelfondens styrelseordförande. Under närmare 13 år har Bo varit med och delat ut över 200 miljoner kronor till ett hundratal olika forskare.

– Det känns bra att veta att Nyckelfonden har bidragit till att skapa väl fungerande hälso- och sjukvård i vårt län. Och det kommer stiftelsen fortsätta med – så länge det finns människor runt omkring som också tycker det är viktigt, och är med och bidrar.

Frågor?

Välkommen att kontakta:
Marie Svensson, stiftelseansvarig Nyckelfonden
073-596 36 91 / marie.svensson3@regionorebrolan.se

Om Nyckelfonden

Stiftelsen Nyckelfondens syfte är att främja och stötta medicinsk forskning i Örebro län. Det gör man genom att varje år dela ut 10–15 miljoner kronor till forskningsprojekt som pågår inom olika verksamheter i länet – sjukhus, primärvård och tandvård. De ansökningar som kommer in granskas och bedöms av en sakkunniggrupp, innan Nyckelfondens styrelse fattar det slutliga beslutet om vilka projekt som ska få pengar. Verksamheten bygger helt och hållet på gåvor och donationer från privatpersoner och företag. Mer information finns på nyckelfonden.se

Nyckelord

Bilder

Paula Mölling, foto: Maria  Bergman/Region Örebro län.
Paula Mölling, foto: Maria Bergman/Region Örebro län.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Nationell plattform för individanpassad vård20.10.2023 09:30:00 CEST | Pressmeddelande

Vinnova har beviljat ett projekt med 30 miljoner kronor över fyra år. Region Örebro län och Örebro universitet deltar i projektet som ska ge patienter mer precisa diagnoser och behandlingsplaner oavsett var i landet man bor. ”Genom att regioner kontinuerligt matar in patientdata i en Nationell Genomikplattform så kallad datasjö, kommer alla regioner att ha tillgång till samma data”, säger forskare Paula Mölling vid Region Örebro län.

Blir det farligt varmt på våra äldreboenden även denna sommar?27.6.2023 07:55:37 CEST | Pressmeddelande

Det har varnats för att årets sommar kan komma att bli lika varm som sommaren 2018. I så fall kommer risken för ohälsosamt höga inomhustemperaturer på våra äldreboenden och LSS-boenden att öka dramatiskt, med potentiellt livshotande konsekvenser. Ett nytt projekt ska nu mäta temperaturen på boenden i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län under sommaren. Det är Arbets- och miljömedicin i Örebro som genomför mätningarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum