RadiohjälpenRadiohjälpen

22 PROJEKT BEVILJADE FÖR VÄRLDENS BARN

Dela
60,8 miljoner kr har beviljats för barns rättigheter. 22 projekt får stöd för barns rätt till skola, hälsa och trygghet. Kampanjen Världens Barn fortsätter att utgöra Radiohjälpens mest omfattande årligen återkommande insamling. "Ett stort varmt tack till alla engagerade runt om i landet", säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen.
Pojken Abdi är ett av alla barn som deltar i ett projekt som får stöd av Stiftelsen Radiohjälpen tack vare allmänhetens engagemang i kampanjen Världens Barn. Foto: Josefin Casteryd/ACT Svenska kyrkan
Pojken Abdi är ett av alla barn som deltar i ett projekt som får stöd av Stiftelsen Radiohjälpen tack vare allmänhetens engagemang i kampanjen Världens Barn. Foto: Josefin Casteryd/ACT Svenska kyrkan

Tack vare allmänhetens engagemang och stöd för barns rättigheter har 22 projekt beslutats av Stiftelsen Radiohjälpen om sammanlagt 60,8 miljoner kr. Läs mer om projekten på denna länk.

VÄRLDENS BARN-PROJEKTEN I KORTHET

  • 22 projekt har beviljats stöd via Radiohjälpens partnerorganisationer, och väntas nå ca 1,2 miljoner människor varav ca hälften är barn.
  • Tio projekt är i Afrika, sex st i Asien, resterande i Ukraina, Latinamerika och Mellanöstern.
  • Totalt har 60,8 miljoner kronor beviljats 2023 från Radiohjälpen till sökande organisationer för arbetet med barns rätt till skola, hälsa och trygghet.

BARN FÅR DET ALLT SVÅRARE

Runt om i världen har många barn fått det allt svårare. Ökande hungersnöd och fattigdom slår hårt mot många barn, som fortfarande lider av att ha missat flera år av utbildning på grund av coronapandemin. Därtill har det ryska fullskaliga anfallskriget mot Ukraina tvingat flera miljoner barn på flykt, liksom i flera andra konflikter runt om i världen. Extremväder har även orsakat både torka och översvämningar, vilket förvärrat tillgången till grundläggande behov som mat och rent vatten.

ETT PROJEKTEXEMPEL

Ett av de projekt som Radiohjälpen stöttar genom kampanjen Världens Barn är arbetet för barns utbildning och säkerhet i flyktinglägret i Daadab i Kenya. Familjer och barns socioekonomiskt sårbara situation utgör en risk för exploatering och att barn tvingas sluta skolan. På plats finns ACT Svenska kyrkan som arbetar med särskilda insatser för barn som lever med funktionsnedsättning. Projektet syftar till att säkra dessa barns möjlighet till skolgång. Pojken Abdi (bilden) är ett av de barn som deltar i projektet för att barn ska få fortsätta sin utbildning. 

VÄRLDENS BARN I UKRAINA

För att stärka barns situation i Ukraina har Världens Barn-kampanjen under det senaste året bidragit till flera barnprojekt, bland annat via Plan Sverige, Rädda Barnen och UNICEF. Genom detta beslut ges fortsatt stöd till UNICEFs verksamhet i Ukraina.

SÅ ENGAGERAR DU DIG

Swisha till 9019506, märk din gåva ”Världens Barn”.Du kan även starta en digital insamling för Världens Barn på denna länk.

LÄS ÄVEN
Länk till Radiohjälpens digitala årsberättelse.

Länk till Radiohjälpens årsredovisning (pdf) och revisionsberättelse.

Länk till Radiohjälpens årsfilm.

DETTA ÄR VÄRLDENS BARN

Radiohjälpens kampanj Världens Barn kämpar för alla barns rätt till skola, hälsa och trygghet. I samarbetet bidrar många svenska civilsamhällesorganisationer i en landsomfattande riksinsamling. Public Service bidrar till viktiga folkbildande insatser inom ramen för Världens Barn. Sedan kampanjen Världens Barn startade 1997 har 1,9 miljarder kr samlats in för att stötta barns rättigheter internationellt via Världens Barn. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Pojken Abdi är ett av alla barn som deltar i ett projekt som får stöd av Stiftelsen Radiohjälpen tack vare allmänhetens engagemang i kampanjen Världens Barn. Foto: Josefin Casteryd/ACT Svenska kyrkan
Pojken Abdi är ett av alla barn som deltar i ett projekt som får stöd av Stiftelsen Radiohjälpen tack vare allmänhetens engagemang i kampanjen Världens Barn. Foto: Josefin Casteryd/ACT Svenska kyrkan
Ladda ned bild

Länkar

Om

Radiohjälpen
Radiohjälpen
Oxenstiernsgatan 26
105 10 Stockholm

08-7840000https://www.radiohjalpen.se/

Radiohjälpen förändrar liv och lindrar nöd genom att engagera, samla och aktivera viljan att stödja människor där det behövs som mest. Stiftelsen Radiohjälpen, i förkortad form benämnd Radiohjälpen, vars beslutande organ är dess styrelse, har till uppgift att i samråd med Sveriges Television AB, Sveriges Radio AB och Sveriges Utbildningsradio AB samordna radio-och TV-bolagens insamlingsverksamhet för humanitärt ändamål.

Följ Radiohjälpen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Radiohjälpen

Livsviktigt stöd för Världens Barn26.3.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Totalt samlades 104,6 miljoner kronor in till Världens Barn under 2023. Genom 23 projekt i 14 olika länder gör insamlingen skillnad för barns rätt till hälsa, skola och trygghet. ”Stort tack för det livsviktiga engagemanget, tillsammans gör vi barndomar möjliga”, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen som står bakom insamlingen Världens Barn, ihop med svenska civilsamhället och i samordning med Public Service. ”Tack vare allmänhetens gåvor kan vi stötta projekt – där det behövs som mest.”

Så gör din gåva skillnad!22.3.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd och räddat liv för människor runt om i världen, men även gjort skillnad i Sverige. Radiohjälpen samlade in 189 miljoner kr och stöttade 46 projekt i 32 länder, och 84 projekt nationellt. ”Det starka engagemanget från allmänheten har gjort att våra kampanjer Världens Barn och Musikhjälpen nått sina näst högsta resultat genom tiderna”, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen. ”Det är glädjande att människor gör skillnad i en allt svårare utveckling med krig och klimatkatastrofer runt om i världen”.

Insamling för Världens Barn under Melodifestivalen2.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Lidande bland barn i världen ökar. Allt fler barn hungrar, barn tvingas från sina hem och många barn lever mitt i krig och konflikt. Därför är insamlingen för Världens Barn i fokus för insamling i samband med Melodifestivalen 2024. ”Många barn i världen har inget riktigt hem, ingen riktig säng att somna tryggt i eller ingen skola att gå till,” säger Tereza, ett av de medverkande barnen i Radiohjälpens appell för Världens Barn. ”Så får det inte vara”.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye