Afa Försäkring

Pressinbjudan: Destruktivt ledarskap i svenskt arbetsliv – vad orsakar det?

Dela
Destruktivt ledarskap är vanligare än vad man tidigare trott och beror inte bara på brister i chefers personlighet, utan även på faktorer i arbetsmiljön och samspelet med medarbetarna. Den 5 april arrangerar Afa Försäkring ett livesänt hybridseminarium om forskning om destruktivt ledarskap och vilka orsaker som ligger bakom det. Med forskare från Umeå universitet.
Foto: Susanne Kronholm
Foto: Susanne Kronholm

Kunskapen om förekomsten av destruktivt ledarskap i svenskt arbetsliv är begränsad. Det saknas även kunskap om orsaker till destruktiva ledarbeteenden. Tidigare forskning har fokuserat på brister i chefers personlighet i form av exempelvis narcissism. Men givet att destruktivt ledarskap är vanligare än vad man tidigare trott, så borde det finnas fler förklaringar bakom destruktivt ledarskap än chefens personlighet, till exempel sådant som stress och brister i arbetsmiljön.

Under seminariet presenteras ett forskningsprojekt som kartlägger förekomsten av destruktivt ledarskap i svenskt arbetsliv och undersöker vilka faktorer som bidrar till uppkomsten av destruktivt ledarskap.

I projektet undersöker forskarna arbetsmiljön och samspelet med personalen som potentiella källor till stress, vilket i sin tur kan bidra till uppkomst av destruktiva ledarbeteenden.

Medverkande: Susanne Tafvelin, docent och leg. psykolog, Institutionen Umeå Universitet. Andreas Stenling, docent, Institutionen för psykologi, Umeå universitet.

Moderator: Ulrika Hektor, chef på Afa Försäkrings Forsknings- och utvecklingsavdelning, FoU.

Media hälsas välkomna att delta i seminariet:

När och var?

Datum och tid: onsdag 5 april kl. 9.00–10.00. För dig som deltar fysiskt på plats serveras frukost från kl. 8.30.

Plats: Detta är ett hybridseminarium där du kan välja mellan att delta:

Mer information och frågor

Pressfrågor: Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: linda.harling@afaforsakring.se, 0730-96 35 12

Övriga frågor: afaseminarier@afaforsakring.se 

Nyckelord

Bilder

Foto: Susanne Kronholm
Foto: Susanne Kronholm
Ladda ned bild
Foto: Susanne Kronholm
Foto: Susanne Kronholm
Ladda ned bild

Om

Afa Försäkring
Afa Försäkring



Afa Försäkring: 9 av 10 är försäkrade via jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se

Följ Afa Försäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Afa Försäkring

Forskare vid Uppsala universitet får nära 5 miljoner för forskning om friskfaktorer inom socialtjänsten7.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vad främjar friskfaktorer på en organisatorisk nivå? Det ska nio nya forskningsprojekt forska om i det nya FoU-programmet Friskfaktorer – inom kommuner, regioner och kommunala företag. Ett av projekten leds av Pia Tham, forskare vid Uppsala universitet, som tilldelas nära 5 miljoner kronor för att undersöka hur friska arbetsgrupper inom socialtjänsten kan skapas och bibehållas.

Forskare på Umeå universitet får 4 miljoner för forskning om friskfaktorer i kommuner och regioner7.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vad främjar friskfaktorer på en organisatorisk nivå? Det ska nio nya forskningsprojekt forska om i det nya FoU-programmet Friskfaktorer – inom kommuner, regioner och kommunala företag. Ett av projekten leds av Jens Wahlström, forskare Umeå universitet, som tilldelas nära 4 miljoner kronor för att för att identifiera mätbara organisatoriska friskfaktorer och utveckla metod för att mäta organisationshälsa.

Forskare på Stockholms universitet får 2,5 miljoner för forskning om friskfaktorer7.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vad främjar friskfaktorer på en organisatorisk nivå? Det ska nio nya forskningsprojekt forska om i det nya FoU-programmet Friskfaktorer – inom kommuner, regioner och kommunala företag. Ett projekt leds av Tina Sundelin, forskare på Stockholms universitet, som tilldelas nära 2,5 miljoner kronor för forskning om hur timing av stressande aktiviteter på jobbet kan påverka sömn och återhämtning inom socialtjänst, vård- och omsorgsyrken.

Forskare på Högskolan i Skövde får 3 miljoner för forskning om friskfaktorer7.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vad främjar friskfaktorer på en organisatorisk nivå? Det ska nio nya forskningsprojekt forska om i det nya FoU-programmet Friskfaktorer – inom kommuner, regioner och kommunala företag. Ett projekt leds av Thomas Andersson, forskare på Högskolan i Skövde, som tilldelas nära 3 miljoner kronor för forskning om politiken som potentiell organisatorisk friskfaktor i kommuner.

Forskare på Mittuniversitetet får 4 miljoner för forskning om friskfaktorer inom hälso- och sjukvård7.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vad främjar friskfaktorer på en organisatorisk nivå? Det ska nio nya forskningsprojekt forska om i det nya FoU-programmet Friskfaktorer – inom kommuner, regioner och kommunala företag. Ett av projekten leds av Åsa Tjulin, forskare på Mittuniversitetet i Östersund, som tilldelas drygt 4 miljoner kronor för att granska och identifiera vad som kännetecknar en attraktiv arbetsplats och ett attraktivt arbete utifrån studerandes, läkares, sjuksköterskors och arbetsgivares perspektiv – och om dessa perspektiv är förenliga.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye