If Skadeförsäkring

Sen vår skjuter upp skiftet till sommardäck

Dela
Den 15 april är det sista dagen att byta bort dubbdäcken, om det inte råder vinterväglag. Då är det helt enligt reglerna och rekommendationerna att vänta. I stora delar av landet har vintervädret hållit ett starkt grepp, vilket gör att många behövt vänta med att byta däck. ”Säkerheten är viktigast”, säger Johan Granholm, motorexpert på If.
Glöm inte att planera däckbytet i god tid. Pressbild: If
Glöm inte att planera däckbytet i god tid. Pressbild: If

Bromssträckan kan bli betydligt längre om du inte har rätt däck. Därför är det viktigt att byta från vinterdäck till sommardäck när det inte längre är risk för vinterväglag. Med vinterväglag menas att det finns snö, is, modd eller frost på någon del av vägen.

Den långdragna vintern som blivit kvar i flera delar av landet har gjort att många avvaktat med att boka in tid för skifte av däck – något som är helt rätt med tanke på väglaget.

– Det man kan tänka på är att många kan försöka få tag i tider för däckbyte så snart vägarna är torra igen. Om det är möjligt, boka in en senare tid redan nu eller se till att däcken finns hemma om du byter själv. Är vinterväglaget kvar ska du inte byta alls. Säkerheten är viktigast, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Tester som gjorts av VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) visar att bromssträckan på sommarväglag för nya dubbfria vinterdäck är 15 - 20 procent längre på både torr och våt asfalt, jämfört med nya sommardäck.

– Det är inte olagligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren, men det kan vara farligt att göra det. Många olyckor på sommarväglag sker med odubbade vinterdäck, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Även styrningen påverkas om du inte har däck som är anpassade till väglaget. Odubbade vinterdäck på sommarvägar är betydligt instabilare, särskilt vid undanmanövrar. Redan vid 70 km/h klarar de flesta inte en undanmanöver med vinterdäck utan att få okontrollerad sladd.

Lagar, regler och datum för sommardäck 2023

1 oktober – 15 april

Får du ha vinterdäck, både dubbdäck och odubbade däck. Resten av året gäller förbud mot dubbdäck om det inte råder vinterväglag*. Det betyder att senast den 15 april måste du byta bilens dubbdäck, men om det är snö och is på vägen får du köra med dubbdäck tills snön och isen försvinner.

1 december – 31 mars

Är det lag på att använda vinterdäck, om det är vinterväglag* ute. För att din bil ska kunna köras säkert på vintervägar kan du använda dubbade eller odubbade vinterdäck. Övrig tid är det sommardäck som rekommenderas.

16 april – 30 september

Är det förbjudet att köra med dubbade vinterdäck, om det inte är vinterväglag*. Det är inte olagligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren, men det är farligt att göra det. Bromssträckan blir längre och väggreppet är sämre, särskilt på våta vägbanor. ​​

* Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på den plats du befinner dig.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Glöm inte att planera däckbytet i god tid. Pressbild: If
Glöm inte att planera däckbytet i god tid. Pressbild: If
Ladda ned bild
Johan Granholm, motorexpert på If.
Johan Granholm, motorexpert på If.
Ladda ned bild

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Ny nordisk undersökning bland 4 000 personer bekräftar oroande ökning av stress14.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

En ny nordisk undersökning från försäkringsbolaget If visar att stressen sprider sig i hela Norden. 51 procent av befolkningen i Norden upplever att deras arbetsförmåga har påverkats negativt av stress. ”Vi ser tydliga paralleller mellan den upplevda stressnivån och sjukskrivningstalen. Utvecklingen går åt fel håll”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

If presents record-high growth and large interest in personal health7.5.2024 08:54:14 CEST | Pressmeddelande

“Today, If presents the highest topline growth yet for the first quarter (7.6%). We improved our profit before taxes (6.5%), supported by strong investment return. Personal insurance is growing the fastest, but even more encouraging is the steady growth in all business areas. Wide growth demonstrates the strength of our geographical footprint and diversified portfolio. The impact of the severe Nordic winter we’ve experienced this year weights down the combined ratio, but the underlying performance is strong”, If’s CEO Morten Thorsrud comments when presenting the results of the first quarter of 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye