Lantbrukarnas Riksförbund

Nytt EU-beslut: Skogens bioenergi är fortsatt 100% förnybart

Dela
Bioenergi från skogen i form av grot och bränsleved kommer även i fortsättningen räknas som 100 procent förnybart. Det beslutades i EU-parlamentet i dag, torsdagen den 30 mars. "Det är en stor lättnad. Skogsbränslen har varit centralt för att vi ska kunna ha en i princip fossilfri uppvärmning, och fasa bort fossilt i allt från stora industrier till växthus. Nu ser vi framför oss att vi kan vidareutveckla nya produkter och biodrivmedel", säger LRF Skogsägarnas ordförande Paul Christensson.
Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna.
Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna.

Gårdagens slutförhandlingar för det uppdaterade förnybartdirektivet blev en stor framgång för bioenergi från skogen. EU-parlamentets förslag skulle ha inneburit ett stopp för så kallade primära skogsbränslen och därmed ha stoppat användningen av grot (avverkningsrester) och bränsleved. Ett hot som nu är borta. Bioenergi kommer fortsatt räknas som 100 procent förnybart och att det finns goda möjligheter att anpassa regelverken efter nationell lagstiftning och marknad.  

I stora drag kommer förnybartdirektivet ha ett bindande mål på 42,5 procent förnybart av den totala energikonsumtionen till 2030. Som jämförelse har Sverige redan över 62 procent förnybar energi. Det är mycket tack vare bioenergi, vattenkraft och vindkraft.   

Även bindande mål för förnybart i transportsektorn slås fast.  

Bioenergi är en central del att nå EUs klimatmål och är den största förnybara energislaget i EU (56,8 % år 2020). Det är också till stor del ett energislag som produceras inom EU och är inte beroende av import. I Sverige står bioenergi för drygt en tredjedel av Sveriges totala energianvändning.  

- Det är en stor lättnad att EU i och med denna överenskommelse ställer rimliga krav med nationell anpassning, säger LRF Skogsägarnas ordförande Paul Christensen.

I LRFs energipaket, som visar att svenskt jord- och skogsbruk kan bidra till 50 TWH energi per år är just användningen av skogsrester en viktig del.  

Nyckelord

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna.
Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna.
Ladda ned bild

Om

Lantbrukarnas Riksförbund
Lantbrukarnas Riksförbund
Franzéngatan 1
11251 Stockholm

010-1844000https://www.lrf.se/

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket 

www.lrf.se

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Grönt näringslivsindex: Samtliga delindex i jordbruket faller under fjärde kvartalet4.12.2023 09:38:04 CET | Pressmeddelande

Framtidsbilden är utmanande bland landets jordbrukare. Samtliga delindex faller i Lantbrukarnas Riksförbunds (LRFs) konjunkturbarometer för det fjärde kvartalet, även om entreprenadföretagen är kvar på en positiv nivå. Totalindex backar till 89,8 mot 92 föregående period. Rensat för skogsbruket sjunker indexet till rekordlåga 81,8. Bland växtodlare är tillbakagången dramatisk efter sommarens och höstens extremväder. Anna-Karin Hatt, vd och koncernchef för LRF, understryker situationens allvar: "2024 blir ett kritiskt år för återhämtning inom flera branscher."

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum