Natur & Kultur

Natur & Kultur ger ut ALMA-pristagaren Laurie Halse Anderson

Dela
2023 års mottagare av Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) är den amerikanska ungdomsboksförfattaren Laurie Halse Anderson. Nu är det klart att Natur & Kultur blir Laurie Halse Andersons svenska förlag. I maj ges “Säg något” (“Speak” engelsk titel) ut i nyutgåva, därefter “Wintergirls”.
Laurie Halse Anderson. Foto Randy Fontanilla
Laurie Halse Anderson. Foto Randy Fontanilla

– Jag är stolt över att få ge ut ett så fint författarskap och som bokförlag i en stiftelse som ska verka för tolerans och demokrati, känns det extra meningsfullt att ge ut en författare vars böcker blivit bannlysta i USA. Vi gav ut Jacqueline Woodson när hon fick ALMA-priset och kan konstatera hur betydelsefullt priset är för att lyfta litterära författarskap. Nu är vi glada att få erbjuda ett svenskt hem åt ytterligare en ALMA-författare, säger Marie Augustsson, förläggare och publicistiskt ansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Natur & Kultur.

Laurie Halse Anderson skildrar i sina böcker bland annat sexuella övergrepp, missbruk, trauman, och överlevnad. Längtan efter kärlek och tillhörighet är återkommande teman i hennes skrivande. I ”Säg något” får vi följa efterverkningarna av en våldtäkt och den tystnadskultur som råder. Handlingen i den uppmärksammade ”Wintergirls” från 2009 rör sig kring två flickors livshotande ätstörningar. Hon har i intervjuer berättat om hur hon ser berättelser som viktiga för att ge barn medkänsla och styrka att klara av svåra saker, såväl som att förbereda dem för världen.

– Laurie Halse Anderson skriver om svåra ämnen på ett sätt som engagerar och berör. Det finns en passion i hennes skrivande som går rakt in i hjärtat, sa juryns ordförande Boel Westin vid tillkännagivandet.

Årets ALMA-pristagare kommer besöka Sverige. Prisutdelningen sker den 2 maj på Konserthuset i Stockholm. Prisdiplomet överlämnas av H.K.H. Kronprinsessan Victoria. Ett samtal med Laurie Halse Anderson hålls på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 4 maj. Dessförinnan framträder hon på Litteralund den 26 april. Hon kommer även medverka vid Bokmässan i Göteborg i september.

Laurie Halse Anderson är bosatt i Philadelphia. Hon har skrivit ett tjugotal böcker, och kommit att betraktas som en av USA:s främsta författare av ungdomsböcker. Hon har även skrivit för yngre barn, däribland bilderböcker. Vid sidan av sitt skrivande har hon ett starkt engagemang i frågor som rör sexuellt våld, mångfald och censur av böcker.

ALMA-juryns motivering

I sina täta ungdomsromaner ger Laurie Halse Anderson röst åt sökandet efter mening, identitet och sanning, både i samtiden och i historien. Det är en mörkt glimmande realism som levandegör betydelsen av tiden och minnet för den unga människans liv. Smärta och ångest, längtan och kärlek, klass och kön utforskas med stilistisk skärpa och saklig humor. Med varsam intensitet manar Laurie Halse Anderson fram tillstånd, stämningar och känslor och väjer aldrig för det allra svåraste.

Om ALMA-priset

Astrid Lindgren Memorial Award instiftades 2002 av Sveriges regering för att värna barnens rätt till bra berättelser. Varje år belönas en person eller organisation som bidrar till litteraturens betydelse för barn och unga över hela världen. Prissumman på fem miljoner svenska kronor gör priset till världens största i sitt slag.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Laurie Halse Anderson. Foto Randy Fontanilla
Laurie Halse Anderson. Foto Randy Fontanilla
Ladda ned bild

Länkar

Om

Natur & Kultur
Natur & KulturVarje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Följ Natur & Kultur

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur

Succéförfattaren Yuval Noah Harari bokaktuell i höst11.4.2024 13:36:39 CEST | Pressmeddelande

Historikern Yuval Noah Harari, känd över hela världen för bästsäljaren Sapiens – en kort historik över mänskligheten (2015), är bokaktuell i höst. Nexus är en sprudlande intelligent betraktelse över en av mänsklighetens mest typiska aktiviteter: att sprida kunskap. Förläggare Anders Bergman: - Natur & Kultur har följt Harari i tio års tid, och det här är hans mest ambitiösa verk sedan Sapiens. Som alla goda historieböcker pekar den rakt in i vår egen tid och närmaste framtid. Den lovar att bli en bok att tänka med för alla som vill veta vart vi ska ta vägen när AI får sitt genombrott. Boken utkommer på svenska och internationellt i september. För vidare frågor, kontakta: Sofia Thermaenius, kommunikationsansvarig sofia.thermaenius@nok.se Anders Bergman, förläggare anders.bergman@nok.se Om boken: De senaste 100 000 årens alla upptäckter, uppfinningar och erövringar har gjort människan enormt mäktig. Ändå befinner vi oss i en existentiell kris. Världen står inför en ekologisk kollaps, män

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye